5 z 8Gąbka do naczyń
W tym przypadków liczba chorobotwórczych mikroorganizmów może przekroczyć milion. Na gąbce do mycia naczyń, ścierkach kuchennych i zmywakach jest ich całe mnóstwo. Sprzyja temu dogodne dla bakterii środowisko – wilgoć, ciepło i resztki jedzenia. Jeśli więc gąbki po użyciu się nie wypłucze i nie osuszy, mikroorganizmy namnażają się w błyskawicznym tempie. A przy kolejnym myciu naczyń przenoszone są na talerze, sztućce i kubki, skąd bez problemu dostają się do organizmu mogąc wywołać zatrucie pokarmowe.
Gąbkę do mycia naczyń po każdym użyciu należy dobrze wypłukać i pozostawić do wyschnięcia. Nie wolno zostawiać jej na dnie zlewozmywaka. Powinno się ją wymieniać raz w tygodniu.
Przeczytaj także: Nie daj się nabrać na wyrób mlekopodobny.Tak oszukują producenci