3 z 8Deska do krojenia
To prawdziwa bomba epidemiologiczna. Znajduje się na niej 200 razy więcej bakterii feralnych niż na sedesie. Nie do uwierzenia? Prawda jest jednak taka, że deskę niektórzy myją rzadko, inni wcale. Używają ją ponadto do wszystkiego, zarówno do krojenia mięs, jak i warzyw. Bakterie ze źle umytego surowego mięsa zostają na desce i tam się namnażają.
W domu powinno się mieć co najmniej trzy deski. O każdą z nich należy dbać, regularnie ją czyszcząc. Jak to zrobić? Wszystko zależy od materiału, z którego jest wykonana. Jeśli jest szklana wystarczy myć ją jak naczynia. Jeśli zaś drewniana, to po każdym użyciu należy przetrzeć ją szmatką zwilżoną w ciepłej wodzie, a co najmniej raz dziennie natrzeć plastrem cytryny.
Przeczytaj także: Podrażnia żołądek, powoduje alergię, uszkadza komórki. Dajesz to dziecku codziennie