Które probiotyki naturalnie zwalczą grypę?
Naturalne sposoby na grypę mają swoich wielu zwolenników. Trudno się temu dziwić, gdyż naturalne metody są skuteczne. Podczas grypy nie mamy apetytu, najczęściej leżymy w łóżku i nic nie jemy. To podstawowy błąd, bo to właśnie odpowiednie pokarmy dają organizmowi siłę do walki z chorobą. Doskonale nadają się pokarmy bogate w probiotyki. Jeśli nie wiesz, co to jest probiotyk, czytaj dalej. Dowiesz się także, co jeść, aby pomóc organizmowi zwalczać grypę. Poznasz też naturalne sposoby na leczenie i dowiesz się, jak zwalczać gorączkę domowymi sposobami.
Kiedy czujesz łamanie w kościach, ból głowy, a wysoka gorączka utrzymuje się już przez trzy dni, można mówić najczęściej o objawach grypy. Kiedy zauważymy u siebie pierwsze symptomy chorobowe, warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu pokarmy, które będą stymulująco działały na układ odpornościowy. Dzięki temu organizm zwalczy szybciej chorobę.
1. Naturalny antybiotyk – miód
Naukowych dowodów na to, że miód działa wzmacniająco na układ immunologiczny człowieka jest bardzo dużo. Miód zawiera bardzo wiele cennych witamin i składników mineralnych. Jest bogaty w substancje czynne biologicznie takie jak: rutyna, inhibina oraz enzymy. W przeciwieństwie do leków przewciwbakteryjnych, które działają na obecne bakterie, miód działa zapobiegawczo. Warto więc sięgać po łyżeczkę tego cudownego lekarstwa przynajmniej raz dziennie. Trzeba pamiętać, że miód nie lubi być traktowany wrzątkiem. Więc jeśli lubimy herbatę z miodem, to dodajemy go do ciepłego płynu.
2. Czosnek przeciw bakteriom
Czosnek ma zdolność zwalczania bakterii powodujących różne infekcje. Jest on także skuteczną ochroną przed powikłaniami po grypie lub katarze. Jego działanie zbliżone jest do działania niektórych antybiotyków. Nie ma jednak skutków ubocznych i jest całkowicie naturalny. Jeśli ktoś nie lubi zapachu czosnku, warto wiedzieć, że natka pietruszki go neutralizuje. Na dodatek także jest zdrowa, więc można ją z powodzeniem łączyć z czosnkiem.
3. A może rosół na grypę?
Rosół naprawdę pomaga przy grypie. Zostało to już dawno udowodnione. Już nasze babcie stosowały go przy zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych. I zostało to uzasadnione medycznie. Kiedy gotujemy wywar z mięsa, kości i warzyw, dostaje się do niego wiele cennych składników. Jednym z nich jest cysteina, która przyspiesza odkrztuszanie śluzu i dzięki temu ułatwia usuwanie zarazków zalegających w płucach i oskrzelach. Oprócz tego zupa rozgrzewa i pozwala na uzupełnienie strat płynów wywołanych przez katar i pot.
4. Naturalne probiotyki
Probiotyki w naturalny sposób wspomagają odporność organizmu. Dlatego podczas choroby nasz jadłospis powinien być bogaty w potrawy zawierające probiotyki. Należą do nich fermentowane napoje mleczne, które zawierają bakterie probiotyczne. Probiotyki są żywymi drobnoustrojami, które pomagają zwalczać bakterie chorobotwórcze i poprawiają czynności układu odpornościowego. Warto wprowadzić produkty bogate w probiotyki do naszego jadłospisu. Są one doskonałe zarówno w czasie trwania, jak i po kuracji antybiotykami. Pozwalają na odbudowę prawidłowego funkcjonowania flory bakteryjnej.
Musisz to wiedzieć
5. Owoce i warzywa na odporność
Owoce i warzywa odpowiadają za dostarczanie organizmowi witaminy C. Ona także odpowiada za zwiększanie się naszej odporności. Najwięcej witaminy C jest w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce, cytrusach. W warzywach obecna jest w papryce, kapuście, zielonej pietruszce. Jest ona wrażliwa na wysoką temperaturę, dlatego produkty bogate w witaminę C najlepiej spożywać na surowo.