Trwa ładowanie...

Co jeść po czterdziestce? (WIDEO)

Po 40 r.ż. w organizmie zachodzi wiele zmian. Zmniejsza się pojemność płuc, masa kostna, ilość krwi, neuronów i włókien mięśniowych, zwiększa ilość tłuszczu i kolagenu. Mięśnie zaczynają słabnąć, zmniejsza się siła i wytrzymałość. Pogarsza się ruchomość stawów.

Przez mniejszą ilość kolagenu skóra staje się mniej elastyczna. Komórki produkujące barwnik melaninę przestają działać i pojawiają się siwe włosy. Układ pokarmowy pracuje wolniej, przez co łatwiej przybrać na wadze. Częściej pojawiają się wzdęcia i kłopoty z trawieniem.

Metabolizm zwalnia, co prowadzi do różnego rodzaju procesów zwyrodnieniowych, w tym zmian miażdżycowych i reumatyzmu. Serce zmniejsza częstotliwość uderzeń i ilość przetaczanej krwi. W tętnicach tworzą się złogi cholesterolu, przez co krew wolniej przepływa. Wzrasta ciśnienie krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Rośnie też ryzyko wystąpienia innych chorób, takich jak miażdżyca i nowotwory.

Zachodzących zmian nie sposób zatrzymać, można je jednak spowolnić i zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Bardzo ważna jest regularna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta. Sprawdź, jakie produkty powinny wybierać osoby po czterdziestce.

Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Co jeść po czterdziestce? (WIDEO)

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.