Co jeść po czterdziestce? (WIDEO)
Po 40 r.ż. w organizmie zachodzi wiele zmian. Zmniejsza się pojemność płuc, masa kostna, ilość krwi, neuronów i włókien mięśniowych, zwiększa ilość tłuszczu i kolagenu. Mięśnie zaczynają słabnąć, zmniejsza się siła i wytrzymałość. Pogarsza się ruchomość stawów.
Przez mniejszą ilość kolagenu skóra staje się mniej elastyczna. Komórki produkujące barwnik melaninę przestają działać i pojawiają się siwe włosy. Układ pokarmowy pracuje wolniej, przez co łatwiej przybrać na wadze. Częściej pojawiają się wzdęcia i kłopoty z trawieniem.
Metabolizm zwalnia, co prowadzi do różnego rodzaju procesów zwyrodnieniowych, w tym zmian miażdżycowych i reumatyzmu. Serce zmniejsza częstotliwość uderzeń i ilość przetaczanej krwi. W tętnicach tworzą się złogi cholesterolu, przez co krew wolniej przepływa. Wzrasta ciśnienie krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Rośnie też ryzyko wystąpienia innych chorób, takich jak miażdżyca i nowotwory.
Zachodzących zmian nie sposób zatrzymać, można je jednak spowolnić i zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Bardzo ważna jest regularna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta. Sprawdź, jakie produkty powinny wybierać osoby po czterdziestce.
Obejrzyj WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl