Barszcz wigilijny

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • seler,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • nieduży korzeń chrzanu.

Zobacz film: "Wykorzystaj zioła w kuchni"

Sposób przygotowania:

Wszystko obrać, pokroić i ułożyć w garnku (lub beczułce). Najlepsze jest naczynie działające na zasadzie dymiona - żeby powietrze mogło uchodzić, ale nie za bardzo dostawać się do środka. Całość zalać ciepłą, przegotowaną, lekko osoloną wodą. Na wierzch położyć piętkę z chleba, koniecznie robionego na zakwasie.

Barszcz najlepiej zakisić dwa - trzy tygodnie przed świętami. W przeddzień Wigilii odcedzić ukiszone warzywa i zlać zakwas. Ugotować w wodzie prawdziwki, czyste wywary (bez grzybów, warzyw) zmieszać, kosztując do smaku. Podgrzać prawie do zagotowania, nie do zawrzenia, by nie stracił koloru. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Przy podawaniu można dodać trochę utartego świeżego chrzanu.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 86,12 kcal
Białka 3,35 g
Węglowodany 13,98 g
Tłuszcze 0,45 g
Błonnik 5,71 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!