Barszcz wigilijny
Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu.
Składniki:
- 2 kg buraków,
- seler,
- 2 duże marchewki,
- 1 duża pietruszka,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- 2-3 ząbki czosnku,
- nieduży korzeń chrzanu.
Sposób przygotowania:
Wszystko obrać, pokroić i ułożyć w garnku (lub beczułce). Najlepsze jest naczynie działające na zasadzie dymiona - żeby powietrze mogło uchodzić, ale nie za bardzo dostawać się do środka. Całość zalać ciepłą, przegotowaną, lekko osoloną wodą. Na wierzch położyć piętkę z chleba, koniecznie robionego na zakwasie.
Barszcz najlepiej zakisić dwa - trzy tygodnie przed świętami. W przeddzień Wigilii odcedzić ukiszone warzywa i zlać zakwas. Ugotować w wodzie prawdziwki, czyste wywary (bez grzybów, warzyw) zmieszać, kosztując do smaku. Podgrzać prawie do zagotowania, nie do zawrzenia, by nie stracił koloru. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Przy podawaniu można dodać trochę utartego świeżego chrzanu.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 86,12 kcal |
Białka | 3,35 g |
Węglowodany | 13,98 g |
Tłuszcze | 0,45 g |
Błonnik | 5,71 g |