Trwa ładowanie...

Barszcz wigilijny

Avatar placeholder
25.04.2019 08:59
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny (123rf)

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • seler,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • nieduży korzeń chrzanu.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Wszystko obrać, pokroić i ułożyć w garnku (lub beczułce). Najlepsze jest naczynie działające na zasadzie dymiona - żeby powietrze mogło uchodzić, ale nie za bardzo dostawać się do środka. Całość zalać ciepłą, przegotowaną, lekko osoloną wodą. Na wierzch położyć piętkę z chleba, koniecznie robionego na zakwasie.

Barszcz najlepiej zakisić dwa - trzy tygodnie przed świętami. W przeddzień Wigilii odcedzić ukiszone warzywa i zlać zakwas. Ugotować w wodzie prawdziwki, czyste wywary (bez grzybów, warzyw) zmieszać, kosztując do smaku. Podgrzać prawie do zagotowania, nie do zawrzenia, by nie stracił koloru. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Przy podawaniu można dodać trochę utartego świeżego chrzanu.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie86,12 kcal
Białka3,35 g
Węglowodany13,98 g
Tłuszcze0,45 g
Błonnik5,71 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze