Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Tomasz Grzelewski

Syropy roślinne na infekcje

 Agnieszka Gotówka
26.07.2017 14:53
Syropy roślinne na infekcje
Syropy roślinne na infekcje

Świat roślin to prawdziwe bogactwo witamin i składników odżywczych. Od wieków dostarcza ludziom leków na różnego rodzaju dolegliwości. Wiele z nich występuje w postaci syropów.

Symptomy infekcji są często bardzo uciążliwe. Katar i kaszel występują najczęściej, dlatego w aptekach kupić można tak wiele specyfików, które łagodzą te objawy. Nie wszystkie jednak są godne uwagi.

spis treści

1. Syropy roślinne z apteki

W preparatach łagodzących objawy przeziębienia i grypy często znaleźć można niepożądane substancje, np. barwniki, aromaty. Te z pewnością nie wpływają pozytywnie na zdrowie, zwłaszcza dzieci. Jeśli więc chcemy kupić dobrej jakości syrop, warto zwrócić się ku produktom w wysokim stopniu naturalnym.

Suchy kaszel pomogą złagodzić preparaty ziołowe, w składzie których znajduje się choćby babka lancetowata lub prawoślaz lekarski. Te ziołowe surowce wykazują działanie łagodzące, powlekające i osłaniające. Ich stosowanie jest wskazane w schorzeniach górnych dróg oddechowych.

Zobacz film: "Pomysły na rodzinną aktywność fizyczną"

Drażniący kaszel i ból gardła pomoże złagodzić syrop z porostem islandzkim. Substancja ta zawiera przeciwutleniacze, które neutralizują podrażnienia błon śluzowych.

Z kolei do leków wykrztuśnych należą preparaty, w których obecne są zioła takie jak: bluszcz pospolity, tymianek pospolity i pierwiosnek lekarski. Pomogą one usunąć zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę.

W syropach roślinnych można ponadto znaleźć ekstrakty z roślin takich jak: młode pędy świerku, mięta pieprzowa, malwa, kwiat bzu czarnego, ziele werbeny, kwiat dziewanny.

2. Domowe syropy łagodzące objawy infekcji

Wiele preparatów, które skutecznie pomagają pozbyć się kaszlu, a przy tym wzmacniają odporność, można przygotować samodzielnie w domu.

Najpopularniejszy specyfik tego typu to syrop z cebuli. Niektórzy mogą jego smak pamiętać z dzieciństwa, podobnie jak charakterystyczny dla niego aromat. Nie wszystkim przypadł on do gustu, niemniej nasze mamy i babcie były przekonane o jego skuteczności. A to przecież najważniejsze. Przepis na syrop z cebuli jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić warzywo i poukładać je warstwami w słoiku, a następnie posypać niewielką ilością cukru lub zalać łyżką miodu. Po kilku godzinach specyfik powinien być gotowy.

Bardzo szybko można przygotować również syrop z buraka. Wystarczy przeciąć go, wydrążyć dziurę, do której wsypie się niewielką ilość cukru i włożyć do gorącego piekarnika na kilka minut (dawniej warzywo kładziono na płytę pieca stojącego w kuchni).

Można również obranego buraka przepuścić przez sokowirówkę lub zblendować, a następnie przecedzić przez sitko i wymieszać z dobrej jakości miodem. Taki specyfik można podawać dzieciom po 1. roku życia zarówno w czasie infekcji, jak i profilaktycznie. Zawarte w burakach składniki wzmocnią układ odpornościowy i złagodzą objawy przeziębienia.

Podobne działanie wykazuje mieszanka przygotowana z czosnku, soku z cytryny i miodu.

Niezwykle ciekawe jest to, że praktycznie każda pani domu ma swoją recepturę na domowe specyfiki podnoszące odporność, do przygotowania których jednak najczęściej wykorzystuje się te same składniki. Należą do nich: cebula (obfituje w substancje bakteriobójcze), czosnek (nazywany jest naturalnym antybiotykiem – z łatwością pokonuje bakterie, wirusy i grzyby), miód (stosowany w medycynie naturalnej od wieków, z niektórymi szczepami bakterii radzi sobie lepiej niż tradycyjne leki).

3. O czym warto pamiętać, stosując syropy roślinne?

Tego typu medykamenty naprawdę działają. Jeśli zdecydujemy się na zakup specyfiku z apteki, warto upewnić się, czy ich skład jest rzeczywiście naturalny. Z kolei przygotowując syrop w domu, koniecznie trzeba pamiętać o kilku zasadach:

  • skórkę cytryny należy wyszorować szczoteczką pod gorącą wodą (w ten sposób usunie się z jej powierzchni substancje konserwujące),
  • czosnek trzeba rozgnieść, bo tylko wówczas dojdzie do uwolnienia cennej alliny, która ulegnie przekształceniu w przeciwdrobnoustrojową allicynę,
  • miodu i czosnku nie powinno się podgrzewać, bo w temperaturze powyżej 40° tracą one swoje prozdrowotne właściwości.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze