Produkty spożywcze, które pomogą w profilaktyce grypy i przeziębienia u dziecka

Kolejki do lekarza są coraz dłuższe, sezon grypowy rozpoczął się bowiem na dobre. Możemy jednak uchronić nasze dziecko przed zachorowaniem, o ile w jego diecie obecne będą wartościowe produkty spożywcze. Czego zatem nie powinno zabraknąć w rodzinnym jadłospisie?

Wiele obecnych na polskich stołach warzyw i przypraw wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Produkty te znane są od wieków w medycynie ludowej. Są zdrowe i smaczne. Stanowią dodatek do potraw, a także bazę dla domowych środków na odporność.

1. Cebula i czosnek

Któż z nas nie ma tych warzyw w kuchni? I kto nie wie, jak wiele cennych dla zdrowia substancji posiadają? Już Hipokrates widział w czosnku lek na niemal wszystkie dolegliwości. Roślina ta działa niczym naturalny antybiotyk. Wiele w niej witamin, minerałów, lotnych związków siarkowych i olejków eterycznych. To sprawia, że warto po nią sięgać nie tylko w ramach profilaktyki, ale też wówczas, gdy chorobotwórcze drobnoustroje zaatakują organizm. Czosnek bowiem rozgrzewa i ułatwia odkrztuszanie zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny, tym samym ułatwiając oddychanie.

Zobacz film: "Pomysły na rodzinną aktywność fizyczną"

By jednak kuracja była skuteczna, przed zjedzeniem ząbki czosnku należy rozdrobnić. W ten sposób dojdzie do uwolnienia allinazy – enzymu, pod wpływem którego powstają związki wykazujące działanie antybiotykowe (m.in. allicyna).

Należy również pamiętać o zachowaniu umiaru, bo zjedzenie czosnku w nadmiarze może podrażnić wątrobę i błonę śluzową żołądka (dotyczy to zwłaszcza małych dzieci!). Podobnie zresztą dzieje się, gdy zjemy zbyt dużą porcję surowej cebuli. I to warzywo jednak warto uwzględnić w codziennej diecie. Niewielką jej ilość można posiekać i położyć na kanapkę lub dodać do sałatki. Łuski cebuli zawierają wiele składników, które pozytywnie wpływają na ogólną odporność organizmu – wspomnieć trzeba choćby o fosforze, magnezie czy witaminie C.

2. Miód i produkty pszczele

Dzieciom powyżej 1. roku życia można podawać dobrej jakości miód. Nie tylko nada on potrawom słodyczy, ale też uczyni je zdrowszymi. Produkt ten wzmacnia i uodparnia organizm, chroniąc go przed infekcjami. Gdy jest spożywany regularnie, daje doskonałe efekty w profilaktyce chorób często diagnozowanych w okresie jesienno-zimowym. Co jednak ważne, należy go rozpuścić w wodzie o temperaturze nie wyższej niż 40°C. W przeciwnym razie utraci on swoje cenne właściwości.

Niczym antybiotyk działają również inne produkty pszczele, choćby pierzga czy propolis.

3. Kiszonki

Zimą warto też włączyć do diety dzieci produkty kiszone. Dobrze sprawdzą się tu ogórki, kapusta lub buraki. Dostarczają one wielu prozdrowotnych składników, choćby witaminy A, C, E, K i PP oraz witaminy z grupy B.

Kwas mlekowy, który powstaje w czasie fermentacji, reguluje florę bakteryjną jelit i poprawia wchłanianie witamin i minerałów.

4. Dieta to nie wszystko!

Odpowiednia dieta jest niezwykle ważna, ale równie istotny jest zdrowy styl życia. W przypadku dzieci bardzo ważne jest odpowiednie ich ubranie. Nie wolno dopuścić do przegrzania, bo w ten sposób o wiele łatwiej o infekcję.

Nie powinno się również rezygnować ze spacerów nawet wtedy, gdy mróz szczypie w uszy. Pozostać w domu należy jedynie w sytuacji, gdy słupek rtęci spadnie poniżej 10°C lub gdy mroźnej aurze towarzyszyć będzie silny wiatr.

W sezonie grzewczym dbajmy również o częste wietrzenie mieszkań i podawanie maluchom wody o temperaturze pokojowej.

Dziecięcy układ odpornościowy cały czas się kształtuje. Każdego dnia wykonuje tytaniczną pracę, którą warto uczynić nieco łatwiejszą. Dobrze więc dostarczyć mu cennych witamin i minerałów, które wzmocnią go i pozwolą pokonać atakujące organizm bakterie i wirusy.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.