Pomysły na zdrowy lunchbox dla ucznia
Dzieci zabierają ze sobą drugie śniadanie do szkoły. Ważne, by było ono pożywne i smaczne. Tradycyjnie polskim uczniom serwowane są kanapki, niekiedy słodkie przekąski, np. drożdżówki. Dlaczego to jednak niekoniecznie dobry wybór?
Wyroby cukiernicze różnego typu są łatwą i szybką przekąską. Można je kupić po drodze do szkoły, łatwo je zapakować do plecaka, i co najważniejsze – wielu osobom smakują. Niestety, na tym kończy się lista ich zalet. Drożdżówki wypiekane z mrożonego ciasta, z dodatkiem cukru i utwardzanego tłuszczu to mało odżywcze śniadanie. Tylko chwilowo łagodzą uczucie głodu, a następujący bardzo gwałtownie spadek glukozy prowadzi do osłabienia koncentracji i uczucia senności.
1. Dlaczego zdrowe śniadanie dla ucznia jest tak ważne?
Skąd w ogóle potrzeba odpowiednio skomponowanego śniadania dla ucznia? Dlaczego eksperci alarmowali o potrzebie usunięcia z asortymentu szkolnych sklepików gazowanych napojów, słodkich przekąsek i chipsów? To pokłosie wieloletnich badań i analiz, z których wynika, że z nadmierną masą ciała boryka się w Polsce co piąte dziecko.
Jest to ogromny problem zdrowotny i społeczny. Dzieci nie tylko zagrożone są chorobami cywilizacyjnymi, m.in. cukrzycą czy nadciśnieniem tętniczym, ale też zmagają się z brakiem akceptacji wśród rówieśników.
2. Zdrowe przekąski dla ucznia
Wiele dzieci do szkoły otrzymuje kanapki. Nie jest to zła propozycja, o ile zaserwujemy kilkulatkowi pieczywo pełnoziarniste, dobrej jakości wędlinę lub ser oraz dodatki: paprykę, sałatę, ogórka lub pomidora. Warto też poprawić smak śniadania drobno posiekanym szczypiorkiem, bazylią lub natką pietruszki. Ciekawą propozycją są też pasty, np. rybne lub jajeczne.
Nawet najlepsze kanapki mogą się jednak znudzić. Czym je wówczas zastąpić? Można zaproponować dziecku domowe tortille. Przygotowane wcześniej placki naleśnikowe wystarczy uzupełnić serkiem twarogowym z dodatkiem ziół i warzyw, np. papryki, ogórka i kukurydzy. Można też przygotować tosty z serem, które po wystudzeniu smakują tak dobrze, jak na ciepło.
Zdrowym pomysłem na przekąskę dla ucznia jest również jogurt z musli. Odpowiednio wybrany dostarczy dziecku białka, węglowodanów oraz błonnika pokarmowego.
Można również zapakować dziecku do szkoły pokrojone w słupki warzywa, np. marchewkę lub paprykę oraz owoce, np. jabłko, winogrono czy brzoskwinie. Są bardzo sycące i pełne witamin oraz minerałów. By jednak faktycznie były zdrowe, warto kupować je sezonowo oraz w jakości bio. Wiele sklepów, np. sieci LIDL, ma w swojej ofercie bardzo dużo produktów ekologicznych od sprawdzonych producentów.
3. Co serwować uczniowi do picia?
Niezwykle ważne jest również, by dziecko brało ze sobą do szkoły picie. Co jednak zaproponować uczniowi? Najlepiej wodę, której smak można poprawić sokiem z cytryny lub limonki. Taki napój idealnie gasi pragnienie i bardzo dobrze nawadnia organizm. Co więcej, nie zawiera cukru. Raz na jakiś czas można również zaproponować dziecku sok.
W sezonie jesienno-zimowym dobrym pomysłem jest nalanie w termos ciepłej herbaty lub kakao.
4. Batonik samo zło?
Czy faktycznie dzieci muszą zupełnie unikać słodyczy, by zachować dobre zdrowie? Niekoniecznie. Nie chodzi bowiem o baton sam w sobie, ale jego skład. Jeśli nie zawiera utwardzonego tłuszczu, ma obniżoną zawartość cukru oraz naturalne barwniki, może stanowić smaczną przekąskę dla ucznia. Wiele tego rodzaju słodkości może pochwalić się bardzo dobrą jakością. Warto więc czytać etykiety i dokonywać świadomych wyborów.
Dzieci w szkole spędzają wiele godzin. W tym czasie potrzebują zdrowo zjeść, by mieć siły na zabawę i móc się skoncentrować na lekcjach.
Artykuł powstał we współpracy z LIDL Polska