Płukanie samą wodą to błąd. Tak nie pozbędziesz się chemii z truskawek
Zdarza się, że kupujemy truskawki i jeszcze w drodze do domu wraz z dziećmi oddajemy się degustacji. To ogromny błąd. Nawet samo opłukanie owoców pod wodą nie wystarczy, by pozbyć się mikrobów i zanieczyszczeń.
1. Płukanie owoców nie wystarczy
Dokładne umycie owoców przed jedzeniem jest bardzo ważne. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych substancji i potencjalnie niebezpiecznych drobnoustrojów. W końcu nie wiemy skąd pochodzą i w jakich warunkach były przechowywane.
Szczególnie przed podaniem owoców dzieciom, należy upewnić się, że zostały one dokładnie umyte. Truskawki bardzo często jedynie przepłukujemy pod wodą, a to nie wystarczy, by bezpiecznie móc je spożywać.
Do usunięcia pestycydów i mikroskopijnych mikrobów samo opryskanie wodą to zdecydowanie zbyt mało. Do skutecznego pozbycia się szkodliwych substancji trzeba czegoś mocniejszego. Bezpieczny i efektywny środek przygotujemy w domu.
2. Dokładne mycie truskawek to podstawa
Truskawki dokładnie najpierw należy je umyć w roztworze zasadowym. Do przygotowania go wystarczy zimna woda i łyżeczka sody oczyszczonej. Składniki należy zmieszać, owoce wystarczy zanurzyć na kilka minut, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Do dokładnego mycia owoców przyda się też roztwór kwasowy, do przygotowania którego będziemy potrzebować odrobinę octu jabłkowego zmieszanego z wodą. Truskawki ponownie zanurzamy na kilka minut, a potem płukamy i osuszamy.
Mycie truskawek w ten sposób pozwoli nam upewnić się, że wszelkie zanieczyszczenia i robaki zostały usunięte, a dziecko bezpiecznie może zjeść owoce.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl