"Jedz dla dwojga, nie za dwoje" - poradnik dla kobiet w ciąży Anny Rogulskiej
Droga przyszła Mamo, w Twoje ręce może już trafić ten praktyczny poradnik żywieniowy, który poprowadzi Cię przez jeden z najpiękniejszych okresów w Twoim życiu.
To, jak odżywiasz się w okresie poprzedzającym ciążę oraz w czasie jej trwania, jest bardzo ważne dla właściwego przebiegu ciąży i rozwoju oraz zdrowia Twojego dziecka.
"Jedz dla dwojga, nie za dwoje" Anna Rogulska
W książce znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań, które z pewnością sobie zadajesz, na przykład:
- Kiedy zacząć się zdrowo odżywiać i co jeść?
- Jak się odżywiać, gdy kilogramów jest za dużo lub za mało?
- Co jeść, by jeść dla dwojga, a nie za dwoje?
- Czego powinna unikać w diecie przyszła mama?
- Jakie składniki wybierać, by przygotować zbilansowany posiłek?
- Jak radzić sobie z mdłościami, zgagą lub apetytem na słodycze?
- Jakie produkty włączyć do diety, by uniknąć zapalenia pęcherza moczowego, anemii czy zapobiec pękaniu naczynek?
W poradniku znajdziesz też przepisy na zdrowe potrawy oraz tygodniowy przykładowy jadłospis, który dostarczy odpowiednich składników odżywczych zarówno Tobie, jak i dziecku.
Chcemy, abyś w czasie ciąży była zdrowa, szczęśliwa i uśmiechnięta.
Pamiętaj! Jedz dla dwojga, nie za dwoje, aby zadbać o siebie i dziecko w czasie ciąży.
1. Przedmowa
"Droga Czytelniczko!
Na pewno już wiesz, że dieta kobiety ciężarnej musi dostarczać odpowiednią ilość energii, białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Są one niezbędne nie tylko do prawidłowego rozwoju płodu, lecz także do tego, by przyszła mama czuła się dobrze i była zdrowa.
Obserwując kobiety, które trafiają do mnie na konsultacje, zauważyłam, że najczęściej dopiero w czasie ciąży potrafią zmienić swoje nawyki żywieniowe na dłużej. A wcześniej? Owszem, obiecują sobie, że „od dziś” będą się zdrowo odżywiały i jadły regularnie. Często jednak na obietnicach się kończy.
Wszystkie kobiety planujące macierzyństwo zachęcam do tego, by przyjrzały się swojej diecie ze znacznym wyprzedzeniem. Namawiam, żeby zawczasu wprowadziły zasady racjonalnego żywienia, zmieniły tryb życia, zwróciły uwagę na ruch i odpoczynek.
Większość pacjentek, które otrzymały wskazówki dietetyczne na czas ciąży, nadal ich przestrzega po porodzie, oczywiście z modyfikacją właściwą dla karmienia piersią. Kobiety te przyznają również, że łatwiej jest im później wdrażać zasady racjonalnego żywienia u swoich pociech.
Powtórzę: prawidłowe odżywianie w czasie ciąży jest bardzo ważne zarówno dla matki, jak i dla dziecka. To wysiłek zrekompensowany cenną nagrodą. Prawidłowo zbilansowana dieta przynosi same korzyści. Zaliczamy do nich mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia:
- małej masy urodzeniowej dziecka,
- przedwczesnego porodu,
- niedokrwistości ciężarnych,
- wad wrodzonych płodu,
- nadciśnienia ciążowego.
Sposób odżywiania się kobiety ciężarnej może również wpływać na to, czy dziecko w przyszłości zapadnie na jedną z chorób cywilizacyjnych: cukrzycę, hiperlipidemię, chorobę niedokrwienną serca, nadwagę czy otyłość.
Mam nadzieję, że ten poradnik pomoże Ci przygotować się do ciąży, a potem, w kolejnych jej tygodniach, dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę. W takim celu go napisałam. Oparłam się na obowiązujących aktualnych wytycznych, popartych naukowo zweryfikowanymi ustaleniami. Dobierając zagadnienia szczegółowe, kierowałam się doświadczeniem, które zawdzięczam moim podopiecznym.
Zapraszam do lektury. Po kolei albo na wyrywki. Niech ten przewodnik prowadzi Cię przez najpiękniejszy okres w życiu kobiety."
Anna Rogulska