Trwa ładowanie...

Jakość na czasie

Avatar placeholder
11.07.2019 11:20
Jakość na czasie
Jakość na czasie (123rf)

15 kwietnia w studiu CookUp odbyły się warsztaty kulinarne „Mistrzowska w kuchni perfekcyjna w życiu”. W wydarzeniu udział wzięły mamy i babcie wraz z dziećmi i wnuczkami. Motywem przewodnim tej edycji warsztatów było efektywne zarządzanie czasem w kuchni. Nasi eksperci - Jolanta Ciechomska, Edyta Zając oraz Łukasz Konik, podzielili się z uczestnikami wiedzą nie tylko kulinarną, ale również pokazali jak ważna jest organizacja pracy i zarządzanie własnym czasem. Spotkanie poprowadził znany i lubiany prezenter telewizyjny Olivier Janiak.

Pasja gotowania i miłość do dobrego jedzenia nie wystarczą, by przygotować zachwycające smakiem i wyglądem potrawy. Przekonali się o tym uczestnicy warsztatów kulinarnych, których patronem medialnym był serwis Wirtualna Polska. Dyscyplina w kuchni i dobra organizacja pracy to klucz do kulinarnego i nie tylko sukcesu. O zarządzaniu w kuchni, podziale obowiązków w zespole i optymalnym wykorzystaniu czasu na przygotowanie posiłku opowiadał Główny Szef Kuchni Hoteli i Restauracji Uzdrowisko Konstancin Zdrój. Pod jego okiem uczestnicy warsztatów podzieleni na zespoły przygotowywali pyszne dania z kulinarnej wieprzowiny wędlin QAFP. Zadanie wymagało odpowiedniego podziału obowiązków na wszystkich członków zespołu oraz dyscypliny czasowej na poszczególnych etapach.

Szef kuchni nadzorował i dopingował uczestników, pokazywał i pomagał przy wykonaniu trudniejszych elementów tak by w efekcie końcowym wszystkie zespoły ukończyły prace w tym samym czasie. Niezależnie bowiem od tego czy prowadzimy restaurację czy gotujemy w domu dla naszych najbliższych efekt jest jednakowy – w tym samym czasie musimy przygotować kilka składowych posiłku i wydać odpowiednia ilość porcji. Kulinarna wieprzowina i wędliny QAFP okazały się wdzięcznym a przede wszystkim smacznym produktem. O zaletach smakowych i odżywczych wyrobów certyfikowanych znakiem jakości QAFP mówiła Jolanta Ciechomska, Koordynator Systemu QAFP z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Opowiedziała także o Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP i korzyściach z niego płynących dla konsumentów. Oznaczenie produktu znakiem jakości to nie tylko ułatwienie zakupów, ale jednocześnie gwarancja wysokiej jakości bez potrzeby wnikliwej analizy składu i sposoby produkcji.

Kuchenna przygoda była dla uczestników warsztatów świetną zabawą, miło spędzonymi chwilami ale przede wszystkim nauką efektywnego wykorzystania czasu. Z tych zmagań wyszli zwycięsko i na stołach pojawiały się wpaniałe potrawy - sałatka z cykorią, dojrzewającą wędliną i francuskim dressingiem z orzechami pekan; mini rollsy schabowe ze szpinakiem; makaron sojowy z karkówką i warzywami, a także zapiekana kanapka panini z polędwiczką wieprzową i podsmażonymi warzywami. Smakowite zapachy i eleganckie podanie sprawiły, że wszyscy z ogromną chęcią pałaszowali ugotowane samodzielnie dania.

Na koniec warsztatów, podsumowania okiem psychologa, trenera i edukatora dokonała Edyta Zając. Obserwując bacznie poczynania uczestników w kuchni podkreśliła raz jeszcze, jak ważne jest dobre zarządzanie czasem, a w przypadku prac zespołowych zaangażowanie wszystkich jego członków. Młodzieży szkolnej podpowiedziała, jak poprawnie zaplanować swój dzień by znalazł się w nim czas i na obowiązki jak również przyjemności. Podział domowych obowiązków na miarę możliwości wszystkich członków rodziny to już wyzwanie, które postawiła przed mamami i babciami. Pamiętajmy czas to nie tylko upływające minuty, obowiązki i zadania, to także codzienne chwile małych przyjemności, jak np. wspólne przygotowanie posiłków.

1. System Gwarantowanej Jakości Żywności - QAFP

Stworzony w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, uznany został przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości. Dziś QAFP to 30 uczestników, ponad 200 scertyfikowanych produktów i rozpoznawalność na poziomie kilkunastu procent wśród konsumentów. Dbałość o szczegóły w całym łańcuchu „od pola do stołu” jest znakiem rozpoznawczym producentów certyfikowanych znakiem QAFP.

Wyroby certyfikowane znakiem QAFP swoją wyjątkowość opierają na zapewnieniu wysokiej jakości i rygorystycznie przestrzeganym normom w całym łańcuchu produkcyjnym. Wysokimi standardami są objęte wszystkie etapy produkcji począwszy od hodowli, żywienia zwierząt, poprzez ubój, przetwórstwo, a skończywszy na magazynowaniu i sprzedaży. Dzięki temu konsument zdobywa pewność, że produkt sygnowany znakiem QAFP jest zawsze wysokiej, powtarzalnej jakości. Tworząc System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP UPEMI przyświecał cel promowania sprawdzonej, tradycyjnej, wysokojakościowej żywności jako wyróżnika naszej kultury kulinarnej. Konsument dostaje więc możliwość wyboru poprzez porównanie jakości produktów wytworzonych w systemie i poza nim.

2. Gwarancja Jakości QAFP

To kampania informacyjno – promocyjna, współfinansowana ze środków Unii Europejskiej, obejmująca działania o charakterze informacyjnym, dotyczące kulinarnego mięsa wieprzowego oraz wędlin wyprodukowanych w ramach Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (Quality Assurance for Food Products).

Kampania powstała z myślą o konsumentach, którzy coraz większą uwagę zwracają na jakość produktów mięsnych, przedstawicieli branży HoReCa, dziennikarzy oraz liderów opinii.

Certyfikat QAFP to gwarancja jakości weryfikowana na każdym etapie produkcji. Certyfikowaną kulinarną wieprzowinę wyróżnia przyjemny zapach i piękna różowo-czerwona barwa. Mięso ze znakiem QAFP jest świeże dzięki stosowanej metodzie próżniowego pakowania, co gwarantuje wyjątkowe walory kulinarne i wysoka jakość produktu.

Serdecznie zachęcamy do śledzenia strony internetowej oraz profilu na Facebooku.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze