Trwa ładowanie...

Jakie mogą być przyczyny alergii pokarmowej u dzieci?

 Agnieszka Gotówka
07.02.2019 11:40
Alergia pokarmowa u dzieci
Alergia pokarmowa u dzieci (Adobe Stock)

Szacuje się, że co dziesiąty niemowlak cierpi na alergię pokarmową. Jeśli rodzice są na coś uczuleni, dziecko też prawdopodobnie będzie. Objawy alergii pokarmowej bardzo często pojawiają się już w pierwszym roku życia dziecka.

1. Rodzaje alergii pokarmowej

Wyróżnia się trzy typy alergii:

  • alergia pokarmowa zależna od przeciwciał IgE – objawy pojawiają się w krótkim czasie od spożycia uczulającego pokarmu,
  • alergia pokarmowa niezależna od przeciwciał IgE – w jej przypadku obserwuje się opóźnione reakcje,
  • mieszana.

Alergię pokarmową w praktyce wywołać może każdy pokarm, jednak małe dzieci najczęściej uczulają: białka mleka krowiego, jaja, pszenica czy ryby. Ich spożycie może wywołać objawy alergii: pokrzywkę, obrzęk twarzy, ból brzucha, nudności, biegunkę czy wymioty. W skrajnych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego (jest to ciężka reakcja alergiczna wymagająca natychmiastowej pomocy lekarskiej).

2. Jakie są przyczyny rozwoju alergii?

Mechanizm powstania alergii nie jest do końca poznany. Wiadomo jednak, że do jej rozwoju oprócz czynników genetycznych przyczyniają się również czynniki środowiskowe, takie jak narodziny przez cesarskie cięcie, antybiotykoterapia, zanieczyszczenie powietrza, nieodpowiednia dieta, nadmierna sterylizacja życia czy ekspozycja na dym tytoniowy.

Objawy alergii pokarmowej pojawiają się zwykle już w pierwszym roku życia dziecka
Objawy alergii pokarmowej pojawiają się zwykle już w pierwszym roku życia dziecka (Adobe Stock)

W przypadku alergii częstym zaleceniem pediatrów i alergologów jest stosowanie probiotyków (korzystnych dla przewodu pokarmowego bakterii) oraz prebiotyków, a więc substancji ułatwiających wzrastanie i rozwój bakterii. Drobnoustroje probiotyczne, istotne z punktu widzenia alergii, to przede wszystkim bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Prebiotyki natomiast sprzyjają namnażaniu się korzystnej mikroflory jelit.

3. Czy można zapobiec alergii?

W czasie ciąży mama nie powinna rezygnować z produktów potencjalnie alergizujących. Eliminacja np. mleka czy jaj nie uchroni rozwijającego się w łonie matki dziecka przed alergią, może natomiast przyczynić się do niedoborów składników odżywczych.

Po urodzeniu zaleca się karmić niemowlę piersią. Eksperci zalecają, aby wyłączne karmienie piersią trwało przez 6 miesięcy życia dziecka. Jeśli mama nie karmi piersią, a w najbliższej rodzinie (rodzice, rodzeństwo) występowały objawy alergii, wówczas pediatra może zasugerować sięgnięcie po specjalne mleko hipoalergiczne.

Partnerem artykułu jest NUTRICIA Polska

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze