Trwa ładowanie...

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw i owoców? 7 przepisów, które pokocha niejadek

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 25.11.2020 12:41
Materiał sponsorowany przez

Twoje dziecko nie należy do smakoszy? Na samą myśl o przygotowywaniu posiłku i wspólnym czasie przy stole zaczynasz się denerwować? Dowiedz się, jak rozbudzić w malcu apetyt na kulinarne eksperymenty i przekonać do jedzenia zdrowych dań.

Jak przekonać niejadka do jedzenia warzyw i owoców?

• wspólne gotowanie

Nic tak nie pobudza apetytu małego niejadka, jak wspólne przygotowywanie posiłku. Pozwól na dosypywanie składników, mieszanie, formowanie, klejenie i twórczą zabawę. To nie tylko wzbudzi w maluchu miłość do gotowania i pokona strach przed jedzeniem niektórych składników, ale też pozwoli ćwiczyć motorykę małą i samodzielność oraz wzmocni poczucie własnej wartości.

• opowiadaj i pozwól bawić się jedzeniem

Niech czas wspólnie spędzony w kuchni będzie pełen swobody i radości. Nie bójcie się trochę pobrudzić, bawić składnikami, dotykać, kleić i wymyślać niecodziennych połączeń smakowych. Podczas takiej zabawy warto opowiadać dziecku ciekawostki o składnikach (zwłaszcza tych, których nie lubi). Można też pobawić się w teatr lub przywołać historie z książeczek i wierszy, np. „Na straganie” Jana Brzechwy.

• zaproponuj wybór

Daj dziecku wybór. Pójdźcie razem na zakupy, a potem wspólnie dobierzcie kolory i smaki potraw. Nasze propozycje potraktujcie jak inspiracje.

• pamiętaj, że to dziecko decyduje o tym, ile zje

Współczesna dietetyka mówi, że co prawda to rodzic decyduje, co i ile poda dziecku, ale to maluch powinien zdecydować o tym, ile zje. Zmuszanie do kolejnego kęsa i nerwowa atmosfera przy stole nie pobudzą apetytu. Lepiej zamienić ten czas w zabawę i podchodzić do posiłków ze spokojem.

Śniadanie i przekąski dla dzieci

Na śniadanie wcale nie trzeba jeść zwykłych kanapek. Można je zamienić na śniadaniowe muffinki. A jeśli już wybierzemy pieczywo, nadajmy mu barw i smaków dzięki pastom i smarowidłom warzywnym.

Śniadaniowe muffinki jajeczne

Muffinki to kolorowa alternatywa dla jajecznicy i gotowanych jajek, którą można przygotować z dowolnymi składnikami. Bazą są roztrzepane jajka (na śniadanie dla 4-osobowej rodziny wystarczą 3 średniej wielkości). Do masy można dodać aromatyczne zioła i wybrane przyprawy. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i przelać do foremek wysmarowanych masłem lub oliwą. Babeczki będą potrzebowały około 15 minut w piekarniku nagranym do 180 stopni. Są tak proste w przygotowaniu, że starsze dzieci mogą je przyrządzić samodzielnie (pomóżmy jedynie w obsłudze piekarnika).

(Materiał partnera)

Domowe pasty i smarowidła do chleba

Zmiksowane warzywa w towarzystwie pysznych dodatków mogą całkowicie zmienić swój charakter i zaciekawić nawet małego niejadka. Pasty i smarowidła w wersji na słono i słodko będą dobrze smakować zarówno na świeżym pieczywie, grzankach jak rownież jako sos do tortilli czy placków. Warzywa wystarczy poddusić do miękkości, dodać przyprawy i ciekawe dodatki, a następnie zblendować na konsystencję, którą zaakceptuje dziecko. Niektóre maluchy nie lubią grudek, inne nie przepadają za gładkimi pastami. Warto zaangażować dziecko w przygotowywanie pasty: wrzucanie kolejnych kolorowych składników może być świetną zabawą.

(Materiał partnera)

Zdrowa i lekka przekąska? Zrób kolorowe smoothie z pysznych owoców – nawet zimą!

Pomysły na zdrowy obiad dla dzieci

Nasz pomysł na obiad dla niejadka to zdrowsze, bo pełne warzyw, odpowiedniki ulubionych dań dzieci: kolorowa pizza w wymyślonym przez malucha kształcie, zielony falafel lub pulpeciki w różnych wariantach.

Pizza dla dzieci

Pizza kojarzy nam się z daniami typu fast food, ale wcale nie musi być niezdrowa. Przygotowana na domowym cieście, z sosem pomidorowym i warzywami może być pełnowartościowym posiłkiem. Warto podzielić ciasto na porcje i pozwolić dziecku na ugniatanie i formowanie kształtów, a następnie nakładanie składników. Takie zabawy sensoplastyczne nie tylko pobudzają apetyt, ale też kształtują zdolności manualne.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki typu 0 lub 500,
  • 40 g drożdży,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy.

Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy garść mąki i odstawiamy zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy mieszanka lekko się spieni, wlewamy ją do miski z pozostałą mąką. Dodajemy oliwę i sól, a następnie dokładnie zagniatamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia przez około godzinę. Dla urozmaicenia smaku do mąki możemy również dodać suszone zioła, np. prowansalskie lub oregano.

Składniki na sos:

  • przecier pomidorowy,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • oregano,
  • opcjonalnie: wybrane zmiksowane warzywa.

Wszystkie składniki najlepiej zagotować, a następnie wystudzić. Z sosem można również zmiksować wybrane ugotowane warzywa, np. marchewkę, mieszankę włoską lub węgierską.

(Materiał partnera)

Zdrowe pulpeciki

Można podać je z sosem pomidorowym i makaronem, zapiec pod żółtym serem lub chmurką z ziemniaczanego puree, czy przygotować podsmażane z dodatkiem warzyw na patelnię. Pulpeciki dają wiele możliwości kulinarnych kombinacji, a do tego są lubiane przez najmłodszych. Łatwo przemycić w nich odrobinę warzyw, dodając je do mięsa przed smażeniem lub pieczeniem. Drobno starte buraczki lub szpinak nadadzą ciekawego koloru, marchewka doda słodyczy. Różyczki kalafiora i brokułów można zawinąć w całości.

(Materiał partnera)

Falafel z bobu

Kotleciki możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej. Podajmy je tak, jak popularne falafele, czyli w placku typu tortilla z dodatkiem humusu. Potrzebować będziemy:

  • ugotowanego bobu,
  • 1 małej cebuli (wcześniej zeszklonej na patelni),
  • 1-2 ząbków czosnku,
  • ½ szklanki bułki tartej lub mąki,
  • kuminu,
  • kolendry,
  • mięty,
  • tłuszczu do smażenia.

Wszystkie składniki powinniśmy połączyć i uformować małe kotleciki. Lepienie pulpecików może również zainteresować maluchy. To kolejna ciekawa czynność do zrobienia w kuchni. Falafele obtaczamy w bułce tartej lub mące, a następnie smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni.

Pomysły na kolację dla dzieci

Zdrowa kolacja wcale nie musi być nudna. Może zaplanujecie wieczór wspólnego smażenia gofrów lub upieczecie babeczki? Jeśli jakimś cudem nie wszystkie zostaną zjedzone, następnego dnia będzie można je zabrać do przedszkola lub szkoły.

Gofry na słodko i na słono

Gofry mogą z powodzeniem zastąpić pieczywo i kanapki. Zwłaszcza wtedy, kiedy zaproponujemy je w towarzystwie zdrowych i smacznych dodatków. Jeśli tylko nie są zbyt mokre, możemy wymieszać je z ciastem i usmażyć. Inny wariant to gofry deserowe z owocami zamiast gotowego dżemu. Doskonale nadawać się będą do nich mrożone mieszanki warzyw lub owoce, np. podsmażone czy uduszone wcześniej śliwki, truskawki, maliny i jagody. Do przygotowania ciasta bazowego, które można potem uzupełnić o zdrowe dodatki, będziemy potrzebować:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 jajek,
  • 1 i 1/3 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia.
(Materiał partnera)

Babeczki marchewkowe

Można je przygotować na słodko lub na słono. Wszystko zależy od doboru pozostałych składników i przypraw. Z cynamonem, skórką pomarańczową, bakaliami i cukrem waniliowym mogą być mniejszą wersją zdrowego ciasta marchewkowego. Z dodatkiem czosnku i ziół, a nawet w towarzystwie szpinaku, sera i szynki, będą kolejnym zamiennikiem kanapek. Słodkie można podać z twarożkiem z owocami, a wytrawne z jogurtem ze szczypiorkiem. Do ich przygotowania potrzebować będziemy:

  • 1 szklanki ugotowanej i zmiksowanej mrożonej marchewki mini Hortex,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 jajek,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej.
(Materiał partnera)
Materiał sponsorowany przez
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze