Trwa ładowanie...

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej 2017

Czwarte Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej oraz czwarte Targi Ecorganica - imprezy targowe dla wszystkich osób zainteresowanych zdrowym żywieniem oraz poprawą stanu zdrowia

Spotkania z lekarzami, dietetykami i specjalistami medycyny alternatywnej - konsultacje, warsztaty, wykłady oraz diagnostyka, oferta produktów żywnościowych, suplementów diety, ubrań oraz kosmetyków dla alergików, osób z nietolerancją pokarmową oraz diabetyków, a także żywność eco, vege, bio i organic - to wszystko czeka na odwiedzających 4. Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej oraz 4. Targi Ecorganica w Ptak Warsaw Expo, w weekend 2 i 3 grudnia.

1. Alergia atakuje coraz częściej

Badania pokazują, że na alergię cierpi nawet 40 proc. osób, w większości dzieci, 25 proc. ma alergiczny nieżyt nosa, a u 10 proc. zdiagnozowano astmę. Z alergią walczy ponad połowa mieszkańców dużych miast. Głównym powodem takiego stanu rzeczy jest zanieczyszczenie środowiska, które w wielkich ośrodkach miejskich jest oczywiście na znacznie wyższym poziomie, niż w reszcie kraju.

Całe szczęście dzięki coraz lepszej diagnostyce alergologicznej, a także stałemu rozwojowi rynku żywności i produktów nieuczulających, przeznaczonych właśnie dla alergików, osoby uczulone mogą prowadzić normalne życie. Alergicy, osoby dotknięte celiakią czy atopowym zapaleniem skóry nie muszą rezygnować ze smacznej i różnorodnej diety, ulubionych ubrań, kosmetyków i innych potrzebnych produktów codziennego użytku.

Czwarte Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej są świetną okazją do zapoznania się ze zdrową żywnością oraz innymi produktami dla alergików. Na targach prezentowana jest żywność wegańska i wegetariańska, a także żywność bezglutenowa, żywność bez laktozy oraz produkty dietetyczne. Zarówno podstawowe produkty spożywcze, jak i ekologiczne suplementy diety, zdrowe i dietetyczne słodycze, czy ekologiczne dania gotowe. Wystawcami targów są producenci i dystrybutorzy produktów eko, a także eko sklepy.

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej to także diagnostyka i konsultacje z alergologami oraz wykłady organizowane przez Polską Akademię Zdrowia. Podczas tej konferencji prelekcje wygłoszą autorytety ze świata nauki, m.in.: dr n. med. Wojciech Ozimek, dr n.m. Maria Bortel – Badura, dr n. med. Anna Bochenek - Mularczyk, lek. med. Michał Mularczyk, dr n.med. Piotr Dąbrowiecki, dietetyk kliniczny Magdalena Dorko – Wojciechowska, dietetyk Bożena Kropka.

Gościem specjalnym konferencji będzie Jerzy Zięba, autor sprzedanej w milionach egzemplarzy serii książek "Ukryte Terapie", od ponad dwudziestu lat zajmujący się naturoterapią, szczególnie w odniesieniu do naturalnych metod leczenia i zapobiegania chorobom przewlekłym (np. alergii i cukrzycy) i nowotworom. Na targach odwiedzający poznają więc różne sposoby podejścia do diagnostyki, zapobiegania i leczenia chorób - najnowsze osiągnięcia medycyny konwencjonalnej oraz terapie niestandardowe.

2. Ecorganica - czyli jedz ekologicznie i bądź zdrowy

Niewątpliwie najważniejszą zmianą na rynku żywności ostatnich lat jest zmiana podejścia konsumentów do kwestii jakości żywności oraz jej wpływu na zdrowie, a co za tym idzie jakość naszego życia. Mimo niesłabnącej wciąż popularności fast foodów, rynek zdrowej i ekologicznej żywności rośnie z roku na rok. Przybywa produktów wegańskich, żywności bezglutenowej i produktów bez laktozy, a także sklepów stacjonarnych oraz online sprzedających żywność eko i produkty dla wegan oraz wegetarian, bądź alergików, którzy ze względów zdrowotnych nie mogą odżywiać się powszechnie dostępną żywnością.

Dobre i zdrowe jedzenie stało się także modne. Powstają blogi, programy telewizyjne oraz książki kucharskie propagujące stosowanie ekologicznych produktów spożywczych. Moda na eko sięga także do innych dziedzin życia. Stawiamy także na zdrowe i bezpieczne suplementy diety, kosmetyki i perfumy. Na rynku pojawiły się również ekologiczne meble, akcesoria i inne produkty dla domu oraz zabawki.

Odpowiedzią na ten trend są Międzynarodowe Targi ECORGANICA ECO / ORGANIC / VEGE. W tym roku odbędzie się już czwarta edycja wydarzenia. Podczas targów prezentowane są najnowsze rozwiązania z zakresu produktów ekologicznych: zdrowej żywności najwyższej jakości, ekologicznych suplementów diety czy zdrowych kosmetyków / kosmetyków ekologicznych.

Zakres tematyczny targów tworzą: żywność organiczna i ekologiczna (żywność bez laktozy, żywność wegańska, bio warzywa, bio owoce i inne bio produkty spożywcze), eko produkty dla zdrowia, eko produkty dla domu, ekologiczne meble i akcesoria), ekologiczne perfumy i zdrowe kosmetyki. To tutaj można z bliska zobaczyć ofertę producentów zdrowej żywności, sklepów z żywnością bio oraz produktami ekologicznymi i wegańskimi, a także usłyszeć porady dla z wegan, wegetarian oraz wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem.

Kolejną atrakcją będą pokazy i warsztaty kulinarne w wykonaniu kucharzy Fundacji Lubelscy Kucharze Dzieciom. Wśród nich będą Jean Bos, Kevin Aiston, Dorota Bęczkowska i wielu innych.

Szczegóły i bilety na stronie: www.dnialergii.pl

Informacja prasowa

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.