Trwa ładowanie...

Dieta przyszłej mamy. Lista produktów zakazanych

Ciąża to piękny okres w życiu kobiety, w którym zapotrzebowanie na składniki odżywcze zmienia się w istotny sposób. Dieta przyszłej mamy odpowiada nie tylko za prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu, ale także ma niebagatelny wpływ na przyszłe życie dziecka.

Partnerem treści jest Rossmann

Co warto jeść w ciąży?

U kobiet spodziewających się potomstwa wzrasta przede wszystkim zapotrzebowanie na kwas foliowy, żelazo oraz jod. Oczywiście równie ważne jak zaspokojenie zwiększonego popytu na te składniki jest dostarczanie do organizmu przyszłej mamy wszystkich innych składników mineralnych i witamin. Dla prawidłowego rozwoju dziecka ważna jest urozmaicona i odpowiednio zbilansowana dieta.

Codzienny jadłospis kobiet w ciąży powinien obfitować w:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe, m.in. pieczywo razowe, różnego rodzaju kasze czy też makaron pełnoziarnisty;
  • pełnowartościowe białko, którego źródłem może być chude mięso, ryby, jaja czy strączki;
  • nie zapominajmy też oczywiście o warzywach i owocach;
  • warto pamiętać o zdrowych tłuszczach, które dostarcza oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy czy też nasiona słonecznika.

Chcesz wiedzieć więcej o tym, jak to, co jesz, wpływa na twoją odporność w ciąży? Posłuchaj podcastu:

Czarna lista posiłków przyszłej mamy

Dieta kobiet w ciąży powinna być jednocześnie wolna od żywności zawierającej konserwanty, barwniki, polepszacze smaku oraz sztuczne substancje słodzące. Tego typu żywność jest zazwyczaj uboga w wartościowe składniki odżywcze, a jej spożywanie nie przynosi żadnych korzyści dla rozwijającego się dziecka. Co więcej, nadmiar sztucznych dodatków może powodować dolegliwości gastryczne.

Będąc w ciąży, należy też wykluczyć z jadłospisu:

  • Tatar, krwiste befsztyki, sushi czy też łososia wędzonego na zimno. Spożycie surowego czy niedogotowanego mięsa i ryb może grozić zakażeniem toksoplazmozą. Trzeba też unikać ryb mogących zawierać metale ciężkie i toksyny. Szczególnie niebezpieczne są okonie, węgorze, szczupaki, tuńczyki oraz sandacze.
  • Z diety muszą też zniknąć sery pleśniowe typu brie i camembert oraz wszystkie produkty z niepasteryzowanego mleka – ich spożycie stanowi ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogenes.
  • Niezalecane jest też spożywanie wątróbki (z powodu bardzo dużej zawartości cholesterolu) oraz nadmiernej ilości witaminy A, która zwiększa ryzyko pojawienia się wad rozwojowych u dziecka. Pamiętajmy, że wątróbka znajduje się w innych potrawach, m.in. w kaszance.
  • Kobiety ciężarne powinny też zrezygnować z dań zawierających surowe jaja, między innymi z ciastek i tortów z kremem, tiramisu oraz kogla-mogla.

Zakazane płyny

Zakazane płyny w czasie ciąży to oczywiście: - Alkohol, którego spożywanie stanowi ryzyko powstania wad rozwojowych u płodu oraz sprzyja komplikacjom podczas ciąży i porodu; - Gazowane, kolorowe napoje są przeciwwskazane z powodu dużej zawartości cukrów prostych, sprzyjających nadmiernemu przyrostowi masy ciała; - Ograniczajcie także picie mocnej kawy oraz odstawcie napoje energetyzujące zawierające kofeinę, która może zakłócać prawidłowy przebieg ciąży.

Ciąża to dla wielu kobiet najważniejszy okres w ich życiu. Podejmujecie wtedy decyzje nie tylko za siebie, ale i swoje dziecko, dlatego jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości odnośnie do odżywiania, nie obawiajcie się zasięgnąć porady lekarza lub dietetyka.

Więcej na temat kształtowania u dzieci samodzielności higienicznej znajdziecie w grupie Rodzice, Rossnę! na Facebooku! To miejsce wymiany doświadczeń z innymi rodzicami oraz ekspertami.

Dołącz do Rossnę! w aplikacji Rossmann PL i zyskaj dostęp do wiedzy od ekspertów oraz promocji na produkty dla dziecka i kobiet w ciąży. Tutaj znajdziesz więcej informacji o programie.

Partnerem treści jest Rossmann

polecamy

Polecane dla Ciebie