Trwa ładowanie...

Dieta najmłodszych a zanieczyszczenia żywności. Czy maluch może jeść to samo, co dorosły?

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 23.12.2022 13:40
Dieta najmłodszych a zanieczyszczenia żywności. Czy maluch może jeść to samo, co dorosły?
Dieta najmłodszych a zanieczyszczenia żywności. Czy maluch może jeść to samo, co dorosły? (Adobe Stock)

Materiał prasowy Nutricia

1000 pierwszych dni życia to okres, w którym sposób żywienia jest szczególnie istotny. Młody organizm intensywnie się rozwija, a mechanizmy obronne nie są jeszcze tak sprawne, aby z łatwością usunąć potencjalnie szkodliwe substancje, które mogą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wiedza rodziców na temat właściwego komponowania diety – zarówno w oparciu o wartościowe, jak i odpowiedniej jakości produkty – jest zatem kluczowa. Czy wiesz, po jaką żywność sięgać, aby odpowiadała ona potrzebom malucha? Podpowiadamy.

Kluczowy etap rozwoju

Okres od urodzenia do około 3. roku życia to czas, w którym młody organizm charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym rozwojem. Układ pokarmowy wciąż dojrzewa, przez co wchłania dużo większe ilości różnych składników w porównaniu do organizmu osoby dorosłej. Kształtują się także funkcje wątroby i nerek, dlatego usuwanie nadmiaru szkodliwych substancji nie jest jeszcze wystarczająco wydajne. Co więcej, układ odpornościowy dopiero nabiera zdolności do obrony przed szkodliwymi patogenami. Wszystko to sprawia, że niemowlęta i małe dzieci są szczególnie wrażliwe na dostarczane im wraz z pożywieniem potencjalne zanieczyszczenia, a co za tym idzie – wymagają dostosowania sposobu żywienia do ich potrzeb[1].

Ciekawostka

Na zwiększone pobieranie zanieczyszczeń z pożywienia ma również wpływ niewielki żołądek malucha. W początkowym okresie życia jego pojemność zwiększa się wraz z wiekiem. Np. w pierwszym miesiącu życia wynosi zaledwie 120 ml. U 6-miesięcznego niemowlęcia to już 260 ml, a u rocznego dziecka – 380 ml. Dla porównania żołądek osoby dorosłej ma pojemność aż 3000 ml[2].

Dieta na miarę potrzeb malucha

Choć żołądek półrocznego niemowlęcia jest 11 razy mniejszy, a małego dziecka 8 razy mniejszy w porównaniu do żołądka osoby dorosłej, to zapotrzebowanie najmłodszych na energię i składniki odżywcze jest kilkakrotnie wyższe w przeliczeniu na kilogram masy ciała niż u starszych członków rodziny[3]. W pierwszym półroczu życia wymagania żywieniowe niemowlęcia w pełni realizuje mleko mamy lub mleko modyfikowane (jeśli karmienie piersią nie jest możliwe). Z czasem jednak maluch wymaga wprowadzania do jadłospisu nowych pokarmów. Rozszerzanie diety warto wtedy prowadzić zgodnie ze wskazówkami zawartymi w schemacie żywienia niemowląt. Rodzice powinni również pamiętać o dostosowaniu rodzaju i sposobu karmienia do wieku oraz umiejętności dziecka, zachowaniu higieny podczas przygotowywania posiłków oraz uwzględnianiu w jadłospisie malucha żywności przeznaczonej specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. To oddzielna kategoria produktów, które zostały stworzone z myślą o najmłodszych. Spełniają one wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, określone przez prawo krajowe i Unii Europejskiej. Ponadto mają ustalone najwyższe dopuszczalne poziomy poszczególnych zanieczyszczeń, które są bardziej restrykcyjne niż te określone dla żywności ogólnego przeznaczenia, spożywanej przez starszych członków rodziny. Np. dla pestycydów w warzywach normy te są do 5000 razy bardziej restrykcyjne w porównaniu do żywności ogólnego przeznaczenia, a w owocach – 3000 razy bardziej restrykcyjne[4].

Jak odnaleźć bezpieczną żywność dla malucha na sklepowej półce?

Zarówno kolorowe zwierzątko, jak i inny uroczy obrazek na etykiecie nie powinny być kierunkowskazem przy wyborze żywności dla niemowlęcia. O bezpieczeństwie warzyw czy owoców nie świadczy ich dorodny wygląd. W rozpoznaniu produktu bezpiecznego dla malucha pomaga wskazanie wieku umieszczone na opakowaniu. Takie oznaczenie (np. po 6. czy 8. miesiącu życia) wskazuje, że zarówno skład, jak i konsystencja danego produktu spełnia wymagania żywieniowe dziecka na określonym etapie rozwoju, a także restrykcyjne normy jakości.

Jakość i bezpieczeństwo potwierdzone na 100%

Podczas komponowania zbilansowanej i bezpiecznej diety dla najmłodszych warto uwzględnić w niej produkty BoboVita. Dlaczego? To jakość i bezpieczeństwo potwierdzone na 100% dzięki spełnianiu ściśle określonych norm dla żywności dla niemowląt i małych dzieci. O tym, że są w pełni bezpieczne dla młodego organizmu, świadczy również 100% mięsa bez pozostałości antybiotyków, które pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców oraz 100% dziko żyjących ryb z certyfikowanych połowów. Posiłki charakteryzuje także 0% konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku[5]. To szeroka gama smacznych propozycji, które uwzględniają potrzeby rozwijającego się organizmu na różnych etapach rozwoju – od momentu pierwszych kroków w rozszerzaniu diety niemowlęcia aż do ok. 3. roku życia dziecka.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Materiał prasowy Nutricia

Polecane dla Ciebie