Dieta na zdrową opaleniznę (WIDEO)
Kto latem nie marzy o pięknej opaleniźnie? Niestety, długie godziny na słońcu zamiast złocistą skórą skutkują niekiedy oparzeniami i przebarwieniami. Co więcej, promienie słoneczne uszkadzają włókna kolagenowe i powodują szybsze starzenie się skóry. Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z opalania. Z pomocą przychodzi dieta, która pomoże szybciej się opalić i dłużej utrzymać opaleniznę, a także zapobiec szkodliwym skutkom opalania.
Jej podstawą powinny być warzywa i owoce, najlepiej sezonowe. Przede wszystkim należy spożywać duże ilości produktów zawierających beta-karoten, który przekształca się w witaminę A odpowiedzialną za wygląd i kondycję skóry. Beta-karoten nadaje skórze złocisty odcień, pomaga utrwalić opaleniznę, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, oparzeniami słonecznymi i przebarwieniami, spowalnia procesy starzenia się skóry. W największej ilości występuje w marchewkach. Znajdziemy go też w pomidorach, papryce, dyni, szpinaku, pomarańczach, brzoskwiniach, morelach.
Witaminy A i E, które występują m.in. w orzechach, awokado i brokułach, odpowiadają za regenerację naskórka i utrwalają opaleniznę. Witamina C zapobiega przebarwieniom. Znajdziemy ją w czarnych porzeczkach, natce pietruszki, czerwonej papryce, kapuście, owocach cytrusowych.
Oczywiście sama dieta nie ustrzeże nas przed oparzeniami słonecznymi, dlatego nie zapominajmy o kremie z filtrem.
Zobacz przepis na koktajl, który pomoże uzyskać zdrową opaleniznę.
Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl