Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dagmara Zagrodny

Dieta dziecka z przeziębieniem lub grypą

 Agnieszka Gotówka
14.02.2018 15:06
Dieta dziecka z przeziębieniem lub grypą
Dieta dziecka z przeziębieniem lub grypą (123rf)

Często zapominamy o tym, że właściwa dieta wpływa na naszą odporność. Odpowiednie produkty są w stanie nie tylko poprawić nasze samopoczucie, lecz także pomóc szybciej pożegnać się z objawami infekcji. Co powinno gościć na talerzu naszego dziecka, gdy zmaga się z przeziębieniem lub grypą?

Gdy dziecko ma gorączkę, kicha i kaszle, może nie mieć apetytu. Nie powita z radością talerza ziemniaków i smażonego kotleta. Organizm nie będzie mieć siły, by zająć się trawieniem takiego posiłku, bo wszystkie mobilizuje do walki z wirusami i bakteriami. Lepiej więc dodatkowo go nie obciążać. Można zaś wspomóc, dostarczając witamin i składników mineralnych.

Dobrym pomysłem jest ugotowanie dziecku rosołu. Wywar z dobrej jakości mięsa i warzyw może zdziałać cuda: poprawi samopoczucie. Jeśli nasze dziecko nie lubi tej klasycznej zupy, dodajmy do niej nieco przecieru pomidorowego.

1. Zdrowie z pasieki

Miód to bardzo cenny skarb, jaki dała nam natura. Zawiera mnóstwo kwasów organicznych, aminokwasów, enzymów i mikroelementów, które wzmacniają odporność. Ma właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Chroni drogi oddechowe przed infekcją oraz dodatkowo rozgrzewa.

Dzieciom powyżej 1. roku życia można podawać łyżeczkę miodu dziennie. Jednak młodszym maluchom nie powinno się podawać miodu. Jesienią i zimą przedszkolaki mogą pić na czczo szklankę wody z łyżką miodu i sokiem z ½ cytryny (napój najlepiej przygotować wieczorem i zaserwować rano).

2. Naturalna witamina C

Jedną z funkcji witaminy C jest wspomaganie układu odpornościowego. I choć w aptekach jest całe mnóstwo preparatów z witaminą C, najlepiej sięgnąć po jej naturalne źródła. Ogromne ilości tej witaminy kryje w sobie świeża natka pietruszki, która może być dobrym dodatkiem do kanapek i surówek.

Są również inne produkty, które naturalnie wspomagają odporność organizmu. Jeśli nasze dziecko lubi smak czosnku i cebuli, warto włączyć te warzywa do diety w czasie infekcji. Działają bakteriobójczo, a ich silny aromat pomaga udrożnić nos.

3. Dbaj o jelita!

Niemal 80 proc. naszej odporności kryje się w jelitach. Nic zatem dziwnego, że musimy o nie szczególnie dbać. Jest to bardzo istotne, gdy dziecko jest leczone antybiotykiem. Preparaty te, choć są bardzo skuteczne, nie odróżniają chorobotwórczych bakterii od tych dobrych, które bytują w naszym organizmie. Efekt? Flora bateryjna wymaga odbudowy. W tym celu zaleca się stosowanie probiotyków. Pomoże w tym również właściwa dieta.

Można podawać dziecku fermentowane produkty mleczne, np. jogurty naturalne lub kefiry. Należy jednak pamiętać, że nie wolno łączyć ich z antybiotykami. Odbudowanie flory bakteryjnej jelit za pomocą naturalnych produktów powinno odbywać się po ukończeniu antybiotykoterapii.

Ich smak można wzbogacić owocami (np. wcześniej rozmrożonymi jagodami), bakaliami, miodem. Naturalnymi probiotykami są m.in. produkty kiszone (kapusta, ogórki, buraki).

4. Czego unikać w czasie choroby?

Gdy nasza pociecha ma infekcję, z diety powinny zniknąć słodycze i słodkie napoje. Obecny w nich cukier jest pożywką dla bakterii. Nie ma w nich ponadto nic wartościowego. Lepiej też zrezygnować z półproduktów lub dań gotowych, zwłaszcza typu fast food.

W czasie choroby bardzo ważne jest także właściwe nawodnienie organizmu, zwłaszcza jeśli dziecko gorączkuje. Powodem tego jest fakt, iż w czasie gorączki organizm traci więcej wody. Nie bez znaczenia jest jednak to, czym będziemy gasić pragnienie naszej pociechy. Najlepiej podawać wodę mineralną. Soki i kompoty nie są wskazane, podobnie jak mocna herbata.

W wielu przypadkach poradzić sobie z infekcją pomogą jedynie leki przeciwgorączkowe. Dla małych niejadków, zwłaszcza w okresie choroby, ważne jest, żeby leku podawać jak najmniej. Dlatego należy pamiętać, że leki z ibuprofenem o stężeniu 40 mg / ml wymagają podania aż do 3 razy mniej leku niż leki z paracetamolem o analogicznej koncentracji.

Warto dbać jednak o naszą dietę przez cały rok, a zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy o przeziębienie i grypę nietrudno. Jeśli nasze posiłki będą obfitowały w cenne składniki, organizm szybciej pokona chorobotwórcze drobnoustroje i wróci do pełni sił.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze