Czym grozi nadmiar żelaza w diecie kobiety w ciąży?

Prawidłowy poziom żelaza jest w ciąży niezwykle ważny. Groźny dla matki i rozwijającego się w jej organizmie dziecka jest jednak zarówno niedobór, jak i nadmiar tego pierwiastka.

W ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta. Nie oznacza to jednak, że w każdym przypadku konieczna jest jego suplementacja. Wystarczy, że w diecie przyszłej mamy pojawi się więcej produktów obfitujących w ten pierwiastek. Do swojego jadłospisu powinna więc włączyć ona chude mięso, orzechy, pestki słonecznika i dyni, natkę pietruszki, suszone morele. Jeśli dieta kobiety jest dobrze zbilansowana i obfituje w zdrowe produkty, nie trzeba obawiać się niedoboru żelaza.

Gdy jednak badania ujawnią anemię, wówczas lekarz zleci pacjentce suplementację. Stosować ją trzeba z dużą rozwagą i ostrożnością, bo nadmiar żelaza w organizmie przyszłej mamy może spowodować poważne powikłania.

Zdrowie z tabletki

Najlepiej jest, gdy witaminy i składniki mineralne są dostarczane organizmowi naturalnie, np. wraz z pożywieniem. Syntetyczne żelazo nie jest natomiast obojętne dla zdrowia. Dowiedziono, że pacjentki, które przez długi czas przyjmowały ten pierwiastek w formie tabletki, skarżyły się na bóle brzucha i silne zaparcia.

Z kolei brytyjscy naukowcy przyjrzeli się wynikom badań 150 tys. pań w ciąży i na ich podstawie wywnioskowali, że kobiety, u których poziom hemoglobiny utrzymywał się powyżej 10,5 g/dl, częściej rodziły dzieci o niskiej masie urodzinowej (przepływ krwi przez łożysko był utrudniony, co niekorzystnie wpływało na wzrost płodu). Większe było u nich również ryzyko zatrucia ciążowego i przedwczesnego porodu.

Nieuzasadniona suplementacja może również być źródłem wolnych rodników tlenowych, które przyczyniają się do uszkodzenia DNA, białek i lipidów. To z kolei rodzi ryzyko wystąpienia u dziecka wad wrodzonych.

Nadmiar żelaza utrudnia również wchłanianie niektórych składników mineralnych, np. miedzi i cynku.

Preparaty zawierające ten pierwiastek powinny więc być przyjmowane tylko w uzasadnionych przypadkach. Objawy niedoboru żelaza to: ospałość, szybkie męczenie się, pękanie kącików ust, bladość skóry, łamliwość paznokci, podatność na infekcje. Symptomy te jednak często wynikają z samego faktu bycia w ciąży, który mocno obciąża organizm kobiety, dlatego diagnoza w każdym przypadku powinna być potwierdzona badaniem krwi.

Preparaty witaminowe dla kobiet w ciąży

Są składniki, które bezwzględnie powinny być suplementowane w czasie ciąży. Należą do nich: kwas foliowy, kwas DHA, witamina D, magnez i jod. Ich przedawkowanie jest wręcz niemożliwe, zaś niedobór – bardzo niebezpieczny dla kobiet w ciąży i prawidłowego rozwoju płodu. Dostarczenie tych składników wraz z dietą jest bardzo trudne, stąd niezbędna jest ich suplementacja.

Z kolei zapotrzebowanie na żelazo stosunkowo łatwo jest pokryć, jeśli kobieta odżywia się zdrowo, a jej posiłki są odpowiednio zbilansowane. Nie ma więc konieczności profilaktycznego przyjmowania tego pierwiastka w formie tabletek.

Jeśli ciężarna stanie przed wyborem preparatu witaminowego, warto, by wybrała taki, w składzie którego nie będzie obecne żelazo. W dobrej jakości produkcie zawierać się powinny jedynie pierwiastki i witaminy wspierające organizm kobiety spodziewającej się dziecka i wpływające na prawidłowy rozwoju płodu. Kryterium to spełnia suplement diety Mama DHA, który zawiera 5 składników o potwierdzonym pozytywnym wpływie na matkę i dziecko.

Każda mama chce dla swojego maleństwa jak najlepiej. O zdrowie naszych pociech dbamy już od chwili poczęcia. Nic zatem dziwnego, że sięgamy po preparaty witaminowe. Ich stosowanie warto jednak omówić z lekarzem. Podpowie on, które składniki są niezbędne w okresie ciąży, a które mogą wręcz zaszkodzić.

Artykuł sponsorowany

Komentarze