7 pomysłów na zdrowe muffiny dla dziecka
Jak przemycić kaszę jaglaną w diecie niejadka? Oczywiście w muffinkach! Jaglanka jest lekkostrawna, odżywcza, nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu, a w dodatku oczyszcza i odkwasza organizm.
Składniki na ok. 20 sztuk
- szklanka mąki pełnoziarnistej,
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- szklanka borówek amerykańskich,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- 6 daktyli bez pestek,
- 3 jajka,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 2-3 ziarenka utartego kardamonu,
- szczypta kurkumy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- garść płatków migdałowych,
2-3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dadaj przyprawy. Daktyle posiekaj. Opłucz i odsącz borówki. Następnie oddziel białka od żółtek i ubij z nich sztywną pianę. W osobnej misce utrzyj na gładką masę żółtka z cukrem.
Wciąż ucierając, stopniowo dodawaj mąkę z przyprawami i oliwę z oliwek. Do masy przełóż kaszę, jogurt i daktyle. Zmiksuj, by uzyskać jednolitą konsystencję. Teraz dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Na końcu wsyp połowę borówek.
Blachę do babeczek wyłóż silikonowymi lub papierowymi foremkami. Napełnij je do 3/4 wysokości ciastem. Wierzch babeczek udekoruj migdałami i borówkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut.
Babeczki owsiane bez cukru
Te babeczki to świetny pomysł na drugie śniadanie dla malucha. Są pożywne, smaczne i nie zawierają cukru! Co ważne, płatki owsiane, dzięki dużej zawartości błonnika, działają w naszych jelitach jak miotełka, oczyszczając je z zalegających złogów.
Składniki na 12 sztuk:
- 280 g płatków owsianych,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- łyżka przyprawy piernikowej,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 2 dojrzałe banany,
- 12 kostek gorzkiej czekolady (opcjonalnie).
Do blendera kielichowego wlej jogurt, dodaj jajka i pokrojone na kawałki banany. Potem wsyp suche składniki – płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę. Zmiksuj. Masę przelej do foremek. Do każdej babeczki włóż kosteczkę czekolady. Piecz muffinki przez ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Dla alergików – muffiny bez cukru, glutenu i jajek
Każda mama małego alergika wie, jak trudno jest skomponować wartościowy i smaczny posiłek dla dziecka. Nasza propozycja – babeczki bez cukru, glutenu i jajek - to świetny pomysł na pyszny i zdrowy deser.
Składniki na 12 sztuk:
Wszystkie składniki wymieszaj łyżką w dużej misce. Blachę do babeczek wyłóż papilotkami, następnie napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Babeczki piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Jabłkowe babeczki z orzechami dla niejadka
Przygotowanie tych babeczek nie zajmie dłużej niż 15 minut. Są lekkie i smaczne. Zawierają jabłko, które jest świetnym źródłem błonnika i orzechy włoskie - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu twojego dziecka.
Składniki na 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- szklanka brązowego cukru,
- duże jabłko,
- sok z cytryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich,
Jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej połącz jajka, mleko i olej. Przelej masę do suchych składników, dodaj jabłko, wymieszaj. Napełnij foremki ciastem. Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Wytrawne babeczki w stylu włoskim
Kto powiedział, że muffinki muszą być słodkie? Babeczki z suszonymi pomidorami i szynką mogą z powodzeniem zastąpić kanapki do szkoły. Są pożywne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Zawierają też mąkę orkiszową, która ułatwia trawienie, a spożywana regularnie wzmacnia odporność.
Składniki na 12 sztuk:
- szklanka mąki orkiszowej,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki oleju,
- 3 łyżki oleju,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki pesto,
- 6 suszonych pomidorów,
- 8 plastrów szynki,
- 60 g startego żółtego sera,
sól, pieprz.
W jednej misce wymieszaj suche składniki – mąki, proszek do pieczenia, sodę, a w drugiej mokre – olej, jajka, jogurt, śmietanę. Połącz zawartość obu naczyń. Pomidory i szynkę pokrój w kostkę, dodaj do ciasta razem z serem i pesto. Dopraw solą i pieprzem. Blachę wyłóż papierowymi papilotkami. Do każdej nakładaj po dużej łyżce ciasta. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Piecz babeczki przez ok. 25 minut.
Muffiny ze szpinakiem i fetą
Dzieci niechętnie jedzą szpinak, a przecież jest bardzo zdrowy. Zawiera dużo żelaza, witamin i soli mineralnych. Warto go przemycić w muffinkach. Te pyszne babeczki można ze sobą zabrać do szkoły lub na wycieczkę.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- pół szklanki mleka,
- 3 łyżki oleju,
- 2 jajka,
- szklanka posiekanych liści szpinaku,
- 60 gramów pokruszonego sera fety,
- ząbek czosnku,
sól, pieprz.
W jednej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, a w drugiej mleko, olej i jajka. Suche składniki dodaj do mokrych, wymieszaj łyżką. Dorzuć posiekany szpinak, fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do blachy wyłożonej foremkami. Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Jajeczne muffiny z brokułami
Twojemu dziecku znudziła się już jajecznica? Nasza propozycja to świetny pomysł na sycące śniadanie! Brokuły są źródłem białka i beta-karotenu, zawierają też wiele witamin i związków mineralnych. To warzywo jest więc niezbędne do prawidłowego rozwoju malucha. Podane w tej formie zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia małych smakoszy.
Składniki na 4 sztuki:
Szynkę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle. Brokuła podziel na różyczki. W misce roztrzep jajka, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Formę na muffinki wysmaruj tłuszczem pozostałym ze smażenia szynki. Rozlej masę, piecz ok. 15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.