Trwa ładowanie...

Kurczak w sezamie – przepis i wartości odżywcze

Avatar placeholder
16.04.2024 16:06
Kurczak w sezamie
Kurczak w sezamie (Zdjęcie autorstwa Shellys / CC BY-NC-SA 2.0)

Kurczak w sezamie to świetny pomysł na danie obiadowe, kolację czy przekąskę. Ponieważ istnieje wiele ciekawych wersji dania i pasuje do niego wiele składników, będzie smakowało ono wszystkim domownikom, nawet dzieciom. Warto go przyrządzać, gdyż jest nie tylko smaczny i pożywny, ale i zdrowy. Jakie są najpopularniejsze wariacje przepisu na kurczaka w sezamie?

spis treści

1. Co to jest kurczak w sezamie?

Kurczak w sezamie to smaczne i oryginalne danie wywodzące się z kulinarnej sztuki azjatyckiej. Jest obecne zwłaszcza w kuchni chińskiej, japońskiej, tajskiej i wietnamskiej. Potrawa cieszy się popularnością na całym świecie, a i istnieje wiele wariacji na temat przepisu na nią.

Jak można się domyślać, aby przygotować kurczaka w sezamie, potrzebne jest mięso kurczaka i sezam, w którym jest ono obtaczane, a także różne dodatki smakowe (np. popularna marynata jest przygotowywana z sosu sojowego, oleju sezamowego, czosnku i innych przypraw, ale i przypraw: imbiru czy chili). Kawałki mięsa piecze, grilluje lub smaży się na patelni na złoty kolor.

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Kurczak w sezamie po chińsku, kurczak w sezamie po tajsku i wietnamsku

Kurczak w sezamie to danie, które jest popularne tak w kuchni chińskiej, jak i tajskiej czy wietnamskiej. Choć bazą receptur jest kurczak i sezam, potrawy różnią się, zarówno jeśli chodzi o dodawane składniki, jak i sposób przygotowania.

Kurczak w sezamie po chińsku jest smażony w głębokim oleju, a do jego przyrządzenia używany jest sos sojowy, ocet ryżowy, czosnek. Zwykle ma bardziej intensywny smak, jest chrupiący.

Z kolei kurczak w sezamie po tajsku kusi mnogością przypraw, takich jak imbir, chili, trawa cytrynowa czy kokos.

Kurczaka w sezamie po wietnamsku wyróżnia delikatniejsza marynata, która może zawierać sos rybny, sok z limonki, czosnek, imbir i chili. Sam sezam może być dodawany do sosu (mięso nie jest w nim obtaczane).

2. Kurczaka w sezamie na chrupko – przepis

Aby przyrządzić kurczaka w sezamie na chrupko w wersji akceptowalnej przez całą rodzinę, w tym małe dzieci, potrzebne są takie składniki jak:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • jajko,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki mąki (np. mąka orkiszowa graham),
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu,
  • sól, pieprz, preferowane przyprawy,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować kurczaka w sezamie? Nie jest to trudne:

  • Pierś kurczaka pokrój na mniejsze kawałeczki (na około 8 podobnej wielkości kotlecików).
  • Jajko z mlekiem roztrzep widelcem w głębokim talerzyku.
  • Mąkę wymieszaj z sezamem i z przyprawami, solą i pieprzem.
  • Kotleciki maczaj najpierw w jajku z mlekiem, później w panierce z mąki i sezamu.
  • Jakie są najlepsze metody przygotowania kurczaka w sezamie, aby był chrupiący? Kluczem do sukcesu jest smażenie go na oleju, na średnim płomieniu.

3. Z czym podawać kurczaka w sezamie?

Jakie dodatki najlepiej komponują się z kurczakiem w sezamie? Kotleciki możesz podawać z ryżem jaśminowym, makaronem ryżowym, ale i kaszą, frytkami lub ziemniakami (np. pieczonymi), obowiązkowo z warzywami (sałata, ogórek, marchew, papryka czy cukinia) lub surówką.

Do dania pasują również różne sosy, tak na bazie miodu, sosu sojowego, octu ryżowego i oleju sezamowego, jak i sos czosnkowy lub sos pomidorowy (preferują go dzieci, które często nie są otwarte na nowe, egzotyczne smaki).

Aby go przygotować domowy sos czosnkowy, potrzebne są takie składniki jak:

  • 1 ząbek świeżego czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu (np. grecki),
  • łyżeczka majonezu (np. light)
  • szczypta soli, pieprz.

Składniki wystarczy ze sobą wymieszać i gotowe.

Przygotowując kurczaka w sezamie, warto eksperymentować z różnymi wariantami przepisu, modyfikować je zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi, a i dostosować danie do własnych potrzeb żywieniowych.

4. Wartość odżywcza kurczaka w sezamie

Czy kurczak w sezamie jest daniem zdrowym i jakie ma wartości odżywcze? Porcja kurczaka w sezamie (70 g) dostarcza około 226 kcal i około:

Kurczak jest bogatym źródłem białka, co jest istotne dla budowy i naprawy tkanek w organizmie. Białko można znaleźć także w ziarnach sezamu (jego zawartość zbliżona jest do tej w jajkach kurzych). Obecne są w nim także witaminy (m.in. witaminy z grupy B, witaminę E i A) oraz minerały (np. cynk, żelazo, magnez, fosfor, wapń i potas).

Kurczak w sezamie może być zdrowym daniem, zwłaszcza jeśli jest przygotowywany w sposób, który minimalizuje ilość niezdrowych tłuszczów i cukrów (co może znacząco obniżyć kaloryczność dania), jest pieczony (zdrowszą wersją jest filet z kurczaka w sezamie z piekarnika) – a nie smażony w głębokim tłuszczu – i podawany z wartościowymi produktami, takimi jak warzywa czy produkty pełnoziarniste (np. kasza, brązowy ryż).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Następny artykuł: Gulasz wołowy
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze