Sok z limonki – najlepszy dla kobiet w ciąży
Ciąża to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety. Przez dziewięć miesięcy nie troszczy się już wyłącznie o własne zdrowie, ale także o swojego malucha. Taki stan wiąże się z zachodzącymi zmianami w życiu. Wiele kobiet rezygnuje wówczas z palenia papierosów, picia alkoholu, zaczyna dbać o to, co pojawia się na ich talerzu, sięga częściej po witaminy i suplementy wspomagające ciążę.
Owoce stanowią niezwykle cenne źródło witamin i składników mineralnych, ale nie wszystkie są dobre dla ciężarnych kobiet. Jednym z najcenniejszych jest limonka. Sok zaleca się pić codziennie. Specjaliści twierdzą, że jest nie tylko bezpieczny i korzystny dla zdrowia, ale także nie wywołuje niepożądanych skutków ubocznych.
1. Właściwości soku z limonki
Kobiety w ciąży bardzo często cierpią z powodu niedoboru witaminy C. Owoce cytrusowe są doskonałym jej źródłem. Sok z limonki nie tylko uzupełni ewentualne braki witamin, ale także skutecznie ochroni organizm przed odwodnieniem.
Zawartość witaminy C, czyli silnego antyoksydantu oczyści organizm z nagromadzonych toksyn i zwalczy wolne rodniki odpowiedzialne za degradację na poziomie komórkowym. To jednak nie wszystko.
Sok z limonki wzmocni odporność i zmniejszy ryzyko infekcji takich jak grypa czy przeziębienie, które w trakcie ciąży mogą stanowić zagrożenie dla życia dziecka.
Ciężarnym wyjątkowo często towarzyszą również takie dolegliwości jak zaparcia i niestrawność. Pojawiają się również poranne mdłości i wymioty.
Świeży sok z limonki pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Dzięki temu łagodzi problemy z wypróżnianiem się, a także zapobiega biegunkom i zaparciom.
Ma nieoceniony wpływ także na zdrowie nienarodzonego dziecka. Dzięki zawartości potasu wspomaga prawidłowy rozwój układu mięśniowo-szkieletowego, a także wzrost komórek mózgowych i nerwowych.
Niewiele kobiet wie, że sok z limonki skutecznie obniża zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi. To bardzo ważne zwłaszcza w czasie trwania ciąży, gdy kobiety nie mogą sięgać po mocne środki farmaceutyczne.
Wysokie ciśnienie może doprowadzić do stanu przedrzucawkowego, w wyniku którego ciężarna jest zmuszona do urodzenia dziecka przed planowanym terminem porodu.
W przypadku przewlekłego schorzenia zaleca się pić napój przygotowany z jednej wyciśniętej limonki wymieszany ze szklanką wody oraz łyżką stołową śmietany. Raz na dobę, co trzeci dzień.
Innym problemem ciężarnych jest opuchlizna. Dokuczać mogą zwłaszcza nabrzmiałe stopy. Sok z limonki pozwoli ci się z nimi skutecznie uporać. To także napój, który dzięki zawartości wapnia ułatwia sam poród. Aby pomógł, należy zacząć go pić najpóźniej od piątego miesiąca ciąży.
Sok zapobiega również takim dolegliwościom jak zgaga i wzdęcia. Jest dobrym źródłem wapnia i magnezu, pomaga w leczeniu takich dolegliwości jak astma, katar, szkorbut czy gorączka. Ułatwia również prawidłowe wchłanianie żelaza, zapobiegając niedokrwistości podczas ciąży.
2. Jak wykorzystać sok z limonki?
Najlepsze efekty przyniesie picie świeżo wyciśniętego soku. Jeśli jednak to dla ciebie zbyt kwaśny przysmak, dodawaj do niego organiczny miód lub dolewaj wodę naturalną. Sok może również wzbogacić smak sałatek, deserów oraz marynat do mięs. Z jego dodatkiem przygotujesz pyszne sorbety, lemoniady i lody.
3. Limonka – wartości odżywcze
100 ml soku z limonki to zaledwie 30 kcal. Znajdziesz tam 0,70 g białka i 0,20 g tłuszczu, a w tym kwasy tłuszczowe nasycone (0,022 g), jednonienasycone (0,019 g), wielonienasycone (0,055 g), omega-3 (0,019 g) oraz omega-6 (0,036 g). Jego składnikami są również witaminy: A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen, fluor, fitoestrole oraz kwas pantotenowy.