Zdrowe dania jednogarnkowe, które przygotujesz w mniej niż 30 minut
Obiad to często jedna z nielicznych okazji w ciągu dnia, którą rodzina może spędzić wspólnie.
Po całym dniu obowiązków zwykle pragniemy przyrządzić coś na szybko, ale unikając gotowych dań, pełnych konserwantów i ulepszaczy, które nie wpłyną pozytywnie na zdrowie.
Co dobrego (i zdrowego!) można ugotować w 30 minut?
Bananowa zupa
Ta zupa na pewno zaskoczy twoich domowników, zwłaszcza, że jej głównym składnikiem są... banany!
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 3 banany,
- 1,5 litra bulionu z kurczaka,
- 3 duże cebule,
- 1 zielony ogórek ze skórką,
- imbir, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i uduś na maśle. W między czasie pokrój w kostkę pierś z kurczaka i wraz z bulionem dodaj do cebuli. Całość duś przez ok. 10 minut.
Pokrój ogórka na plasterki i dodaj do zupy. Czas na banany: pokrój je w półplasterki i dodaj do potrawy. Teraz należy doprawić zupę do smaku i gotować przez 12-15 minut na małym ogniu.
Zupa doskonale smakuje z makaronem ryżowym.
Ciecierzyca po bretońsku
Lubisz fasolkę po bretońsku? Być może twojej rodzinie spodoba się nieco zmodyfikowana propozycja tej wersji, z ciecierzycą w roli głównej zamiast fasoli.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g kiełbaski chorizo,
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy,
- 700 g passaty pomidorowej w butelce,
przyprawy: 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 ostrej papryki, sól, świeżo zmielony pieprz.
Pokrój w kosteczkę cebulę i zeszklij ją w garnku na oleju, dodaj pokrojoną kiełbaskę, starty czosnek, kolendrę, majeranek oraz kminek.
Całość podsmaż przez ok. 3 minuty cały czas mieszając.Następnie wlej całą zawartość puszki z ciecierzycą do garnka, gotuj przez chwilę (ok. 2 minuty) i dodaj passatę pomidorową i przyprawy, których wcześniej nie użyłeś.
Potrawę należy zagotować, dopiero później przykryć i gotować jeszcze przez ok. 10 minut na zmniejszonym ogniu.
Curry z mango
To potrawa dla miłośników pikantnej kuchni, ale jeżeli ktoś z twojej rodziny nie przepada za ostrym jedzeniem, dodaj do dania mniej chilli niż to jest w przepisie.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 papryczki chilli,
- 1 mango,
- 4 ugotowane ziemniaki,
- kolendra, pieprz i sól,
- składniki potrzebne do wykonania pasty: 3 ząbki czosnku, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 1 łyżeczka nasion kminu, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku.
Na początek dokładnie zmiksuj blenderem wszystkie składniki pasty dodając do niej 3 łyżki wody. Pokrój cebulkę w kostkę i delikatnie ją podduś w garnku, dodając papryczki chilli.
Następnie wlej pastę i 150 ml wody i gotuj całość przez 5 minut, cały czas mieszając.
Wrzuć pokrojone ziemniaki, przykryj potrawę i duś przez 10 minut. Na koniec dodaj jeszcze mango, wymieszaj i podduś przez kolejne 5 minut.
Przysmak leśniczego
Pyszne i sycące danie, którego przygotowanie zajmie ci pół godziny.
Składniki:
- 4 torebki (40 dag) kaszy gryczanej,
- 1/2 pieczonego lub gotowanego kurczaka,
- 2 cebule,
- 20 dag pieczarek,
- 5 łyżek oleju,
zioła: majeranek, tymianek, zioła prowansalskie, pieprz i sól.
Ugotuj kaszę razem z ziołami i odsącz z niej wodę.
Pieczarki uduś z cebulką na małym ogniu. W tym czasie pokrój kurczaka na małe kawałki i dodaj razem z cebulą do kaszy. Duś pod przykryciem przez 10 minut.
Polędwiczki wieprzowe ze szparagami
Sezon na szparagi za chwilę się skończy, warto zatem włączyć je do diety póki są świeże i najbardziej odżywcze.
Składniki:
- 0,5 kg polędwiczek wieprzowych,
- duży pęczek szparagów,
- 10 dag sera pleśniowego,
- 15 dag mascarpone,
- 1 łyżka masła,
sól i pieprz.
Polędwiczki wieprzowe pokrój na plastry, a następnie dopraw solą i pieprzem. Pokrój ser pleśniowy w kostkę oraz obierz i pokrój szparagi na kawałki o długości 3 centymetrów. Szparagi gotuj na parze aż będą miękkie. W tym czasie podsmaż delikatnie mięso. Kiedy zmieni kolor, wrzuć do niego ser pleśniowy i mascarpone, wymieszaj i duś na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Do potrawy dodaj szparagi, wymieszaj i podduś jeszcze przez chwilę.
Smacznego!