Masło pistacjowe – drogi przysmak, który warto mieć w swojej kuchni
Orzechy pistacjowe to jedne z najbardziej zdrowych, ale i bardzo smacznych przekąsek. Mają zielony kolor i charakterystyczny słodko-słony posmak. Urzekają zarówno wyglądem, jak i smakiem.
Nie każdy wie, że na półkach sklepowych pojawiło się również masło pistacjowe. Przysmak ten z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tych orzechów. Warto zainteresować się nim nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również na szereg właściwości odżywczych.
Sprawdź też: Orzechy najzdrowsze dla ciebie i twojego dziecka
Cenne wlaściwości orzechów. Jakie wybierać?
Pistacja jest rośliną należącą do rodziny nanerczowatych. Jej nasiona zasłynęły jako orzeszki pistacjowe, nazywane potocznie pistacją lub zielonymi migdałami.
Pistacje cieszą się ogromną popularnością. Ich smak rozpieszcza podniebienia i sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Nic więc dziwnego, że Chińczycy nazywają je orzechami szczęścia.
Sprawdź również: Tych produktów nigdy nie spożywaj przez treningiem
Źródło witamin i minerałów
Masło pistacjowe to prawdziwa bomba witaminowa. Ukrywające się w łupinie orzeszki zawierają bowiem witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5. Znaleźć w nich można również wiele minerałów: wapń, żelazo, potas, magnez, cynk, czy też fosfor.
Produkt ten przyczynia się więc do prawidłowej pracy serca, wzmocnienia układu immunologicznego, a także wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Obniża poziom ciśnienia, cukru oraz cholesterolu w organizmie.
Zobacz też: Te witaminy wpływają na twojego malucha
Antyoksydanty
Przeciwutleniacze pełnią ogromną rolę prozdrowotną, dlatego warto dostarczać je wraz z pożywieniem. W pistacjach znajduje się moc dobroczynnych antyoksydantów, takich jak witamina C, E czy też luteina.
Dzięki temu orzechy hamują procesy zapalne, zwiększają koncentrację, wpływają na narząd wzroku oraz są pomocne w walce z nowotworami.
Przeczytaj również: Poznaj produkty pełne antyoksydantów
Źródło błonnika
Dobra wiadomość dla odchudzających się osób. Dieta redukująca tkankę tłuszczową nie musi być monotonna i bez smaku. Pistacje są przekąską niskokaloryczną, dlatego mogą być spożywane przez osoby dbające o sylwetkę.
Jeden orzeszek to zaledwie 3 kalorie, dlatego dziennie można pozwolić sobie nawet na garść pistacji. Pistacje nie tylko mogą wspomóc proces odchudzania, ale również usprawnią pracę jelit i zapobiegną zaparciom.
Wyróżniają się największą ilością błonnika spośród wszystkich orzechów.
Sprawdź też: Najlepsze produkty dla dziecka bogate w błonnik
Zastosowanie w kuchni
Masło pistacjowe wzbogaci smak każdego posiłku. Można delektować się nim solo, smarować kanapki lub naleśniki. Wystarczy odrobina masła z orzeszków pistacjowych, aby przygotowywana potrawa całkowicie zmieniła swój smak i aromat.
Znajdzie także zastosowanie w cukiernictwie. Jest świetnym dodatkiem do deserów, lodów, ciast. Stanowić może również rodzaj nadzienia.
Zobacz także: Poznaj oleolux, którym możesz smarować kanapki
Domowe masło pistacjowe
Dostępne w sklepach masło pistacjowe to spory wydatek. Za 200-gramowy słoiczek trzeba zapłacić ok. 50 złotych. Taniej będzie więc zrobić masło pistacjowe w domu. Jest bardzo łatwe do przygotowania. Można je zrobić nawet w 15 minut.
Wystarczy wyłuskać pistacje, a następnie zblendować je do momentu uzyskania konsystencji kremu. Otrzymaną masę można przełożyć do słoiczka i masło gotowe! Dla urozmaicenia smaku do zmiksowanych pistacji można dodać zwykłe masło lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę.
Przeczytaj również: Zaskakujące przepisy na posiłki dla dzieci