Białko

Dieta bogata w białko jest jednym z zaleceń dietetycznych dla kobiet w stanie błogosławionym. Dwukrotnie zwiększone zapotrzebowanie organizmów mamy i dziecka na białko i wapń wymaga spożywania dodatkowych ilości pokarmów zawierających te składniki mineralne. Dieta dla ciężarnej nie może zatem obejść się bez białka, które reguluje prawidłowy wzrost dziecka, ani wapnia, które warunkuje stabilność jego układu kostnego.

Białko w ciąży – plusy i minusy

Białko w ciąży spełnia kilka podstawowych funkcji. Przede wszystkim dostarcza rozwijającemu się dziecku aminokwasów, niezbędnych do prawidłowego wzrostu. Dodatkowo, podtrzymuje energię zarówno mamy, jak i dziecka. Stąd konieczność dbania o to, co należy jeść w ciąży i w jakich ilościach. Wraz z początkiem ciąży należy coraz częściej sięgać po produkty bogate w białko. Zawsze należy pamiętać, że najpotrzebniejsze jest białko pełnowartościowe, czyli takie, które zawiera wszystkie niezbędne 8 aminokwasów w odpowiedniej proporcji. Takie białka są powoli absorbowane w organizmie i efektywnie wykorzystywane.

Białka pochodzenia zwierzęcego odznaczają się też większą wartością biologiczną niż białka roślinne, które są jedno- lub kilkuaminokwasowe. W sytuacji, kiedy przyszła mama jest wegetarianką lub weganką, należy tak zestawiać ze sobą produkty nabiałowe, aby posiłki były pełnowartościowe (dla przykładu połączenie ryżu i fasoli, płatków zbożowych i mleka, soi i kukurydzy). Jednocześnie należy wiedzieć, że wysokie spożycie białka w ciąży prowadzi do większych strat wapnia, stąd zalecenie uzupełniania diety także w produkty dostarczające wapń.

Nadmiar białka w ciąży może przeciążyć wątrobę i nerki oraz doprowadzić do kamicy nerkowej. Z kolei ze względu na fakt, że białko pełnowartościowe występuje zawsze w połączeniu tłuszczem zwierzęcym, we krwi może podnieść się też poziom cholesterolu. Z drugiej strony należy wiedzieć, że niedobór białka w ciąży prowadzi do niedożywienia, powoduje zahamowanie procesu rozwojowego dziecka, wzrostu mięśni, gromadzenia rezerw energii, a dodatkowo zaburza pracę jelit oraz powoduje wzrost ryzyka chorób infekcyjnych i alergii.

Polecane wideo:

Pokarmy wysokobiałkowe w diecie ciężarnej

Najpopularniejszym źródłem białka jest czerwone mięso. Nie trzeba jednak jeść go codzienne, żeby zaspokoić potrzeby organizmu. Można zastąpić je jajkami (białko, żelaza i inne witaminy), rybami oraz drobiem. Kobieta w ciąży powinna wybierać jajka ekologiczne, które są wolne od zanieczyszczeń, pestycydów, środków ochrony roślin. Do menu dnia trzeba dołożyć także produkty mleczne i warzywa strączkowe. Mleko posiada istotne ilości białka, jednak nie wszyscy chętnie je spożywają.

Są ludzie, którzy reagują alergią na mleko i jego przetwory, a to równa się niebezpieczeństwu wystąpienia alergii u dziecka w łonie matki – alergizujące białka mogą przeniknąć do płodu nawet przez barierę łożyskową. Doskonałym źródłem białka są sery, szczególnie parmezan, zawierający aż 40% białka. Bardzo dużo białka zawierają orzechy, jednak ich spożycie nie jest wystarczająco popularne wśród kobiet w ciąży. Dieta kobiety w ciąży powinna koncentrować się także na zbożach, choć te w porównaniu do innych produktów białkowych, są relatywnie ubogie w ten składnik (8-14%). Są pełne aminokwasów siarkowych, ale nie mają lizyny, która warunkuje wzrost niemowląt i dzieci.

Olga Wieczorek

Redakcja parenting.pl, ponad rok temu

Składniki odżywcze

Komentarze

dyskusje na forum

Ibuprom

~Baforciti • ostatni post 7 godzin temu

1

Pomocy ...

kocsar • ostatni post 3 dni temu

12