Białko

Dieta bogata w białko jest jednym z zaleceń dietetycznych dla kobiet w stanie błogosławionym. Dwukrotnie zwiększone zapotrzebowanie organizmów mamy i dziecka na białko i wapń wymaga spożywania dodatkowych ilości pokarmów zawierających te składniki mineralne. Dieta dla ciężarnej nie może zatem obejść się bez białka, które reguluje prawidłowy wzrost dziecka, ani wapnia, które warunkuje stabilność jego układu kostnego.

Białko w ciąży – plusy i minusy

Białko w ciąży spełnia kilka podstawowych funkcji. Przede wszystkim dostarcza rozwijającemu się dziecku aminokwasów, niezbędnych do prawidłowego wzrostu. Dodatkowo, podtrzymuje energię zarówno mamy, jak i dziecka. Stąd konieczność dbania o to, co należy jeść w ciąży i w jakich ilościach. Wraz z początkiem ciąży należy coraz częściej sięgać po produkty bogate w białko. Zawsze należy pamiętać, że najpotrzebniejsze jest białko pełnowartościowe, czyli takie, które zawiera wszystkie niezbędne 8 aminokwasów w odpowiedniej proporcji. Takie białka są powoli absorbowane w organizmie i efektywnie wykorzystywane.

Polecane wideo:

Białka pochodzenia zwierzęcego odznaczają się też większą wartością biologiczną niż białka roślinne, które są jedno- lub kilkuaminokwasowe. W sytuacji, kiedy przyszła mama jest wegetarianką lub weganką, należy tak zestawiać ze sobą produkty nabiałowe, aby posiłki były pełnowartościowe (dla przykładu połączenie ryżu i fasoli, płatków zbożowych i mleka, soi i kukurydzy). Jednocześnie należy wiedzieć, że wysokie spożycie białka w ciąży prowadzi do większych strat wapnia, stąd zalecenie uzupełniania diety także w produkty dostarczające wapń.

Nadmiar białka w ciąży może przeciążyć wątrobę i nerki oraz doprowadzić do kamicy nerkowej. Z kolei ze względu na fakt, że białko pełnowartościowe występuje zawsze w połączeniu tłuszczem zwierzęcym, we krwi może podnieść się też poziom cholesterolu. Z drugiej strony należy wiedzieć, że niedobór białka w ciąży prowadzi do niedożywienia, powoduje zahamowanie procesu rozwojowego dziecka, wzrostu mięśni, gromadzenia rezerw energii, a dodatkowo zaburza pracę jelit oraz powoduje wzrost ryzyka chorób infekcyjnych i alergii.

Pokarmy wysokobiałkowe w diecie ciężarnej

Najpopularniejszym źródłem białka jest czerwone mięso. Nie trzeba jednak jeść go codzienne, żeby zaspokoić potrzeby organizmu. Można zastąpić je jajkami (białko, żelaza i inne witaminy), rybami oraz drobiem. Kobieta w ciąży powinna wybierać jajka ekologiczne, które są wolne od zanieczyszczeń, pestycydów, środków ochrony roślin. Do menu dnia trzeba dołożyć także produkty mleczne i warzywa strączkowe. Mleko posiada istotne ilości białka, jednak nie wszyscy chętnie je spożywają.

Są ludzie, którzy reagują alergią na mleko i jego przetwory, a to równa się niebezpieczeństwu wystąpienia alergii u dziecka w łonie matki – alergizujące białka mogą przeniknąć do płodu nawet przez barierę łożyskową. Doskonałym źródłem białka są sery, szczególnie parmezan, zawierający aż 40% białka. Bardzo dużo białka zawierają orzechy, jednak ich spożycie nie jest wystarczająco popularne wśród kobiet w ciąży. Dieta kobiety w ciąży powinna koncentrować się także na zbożach, choć te w porównaniu do innych produktów białkowych, są relatywnie ubogie w ten składnik (8-14%). Są pełne aminokwasów siarkowych, ale nie mają lizyny, która warunkuje wzrost niemowląt i dzieci.

Olga Wieczorek

Redakcja parenting.pl, ponad rok temu

Składniki odżywcze

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Białko
Białko

Spożywanie nabiału w ciąży

Spożywanie nabiału w ciąży

Nabiał w ciąży to ważna część diety kobiety ciężarnej. Ilościowo określa się, że nabiał to 3 porcje dziennie. Nabiał jest korzystny w czasie ciąży ze względu na zawartość białka i wapnia, a także witaminy D i A.

Białko

Nabiał w ciąży

Nabiał w ciąży

Nabiał w ciąży to ważna część diety kobiety ciężarnej. Ilościowo określa się, że nabiał to 3 porcje dziennie. Nabiał jest korzystny w czasie ciąży ze względu na zawartość białka i wapnia, a także witaminy D i A. Nie można jednak zapominać, że...

Białko

Mięso w ciąży

Mięso w ciąży

Mięso w ciąży to, na nieszczęście wegetarianek, bardzo ważny składnik diety. Zawiera ono żelazo, cynk, białko zwierzęce oraz witaminy z grupy (...) zbożowych, roślin strączkowych, orzechów i warzyw. Jeśli chodzi o białko,...

Białko

Mleko w ciąży

, jest bogatym źródłem ważnych składników odżywczych. Zawiera ono chude białko i często jest wzbogacone o witaminy A, D oraz wapń. Niektóre ciężarne kobiety

Ryby i owoce morza

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Mięso halibuta zawiera łatwo przyswajalne białko, potrzebne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu kwasy omega-3 oraz niskokaloryczne tłuszcze.

Ryby i owoce morza

Łosoś w glazurze

Łosoś w glazurze

Łosoś jest bardzo cenionym i popularnym na stołach wszystkich kuchni pożywieniem. Poza wyśmienitym smakiem posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz liczne minerały.

Dania z wieprzowiny

Wieprzowe pierożki

Wieprzowe pierożki

Wieprzowina to mięso bogate w białko i łatwo przyswajalne tłuszcze. Ponadto jest to rodzaj mięsa bardzo charakterystyczny dla polskiej kuchni.

Pasty i dipy

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor.

Choroby i dolegliwości w ciąży

Zdrowa dieta w czasie ciąży

Zdrowa dieta w czasie ciąży

składniki odżywcze: białko, witaminy i sole mineralne. Prawidłowa dieta w okresie ciąży zapewnia zdrowy start w dorosłe życie dziecka.

Kuchnia

Produkty, które są bogate w białko

Produkty, które są bogate w białko

Czyste białko ciężej spotkać, niż by się to mogło wydawać Pestycydy, metale ciężkie i antybiotyki są często spotykane w masowej produkcji mięsa (...) niż inne nieprzetworzone produkty. Białko w spirulinie jest trawione...