Największe mity na temat mięsa

Ta informacja skutecznie odstarsza od jedzenia tego produktu. Według niej, mięso zalega w jelitach człowieka nawet miesiącami, uwalniając w tym czasie szkodliwe dla organizmu toksyny.

W rzeczywistości organizm musi zużyć sporo energii na całkowite strawienie białek zawartych w mięsie i zajmuje to trochę więcej czasu. Nie można stwierdzić, że produkty te podlegają procesom gnicia w jelicie grubym.

W procesie ewolucji człowiek nabył zdolność do wytwarzania dwóch enzymów – kolagenozy i elastazy, które służą jedynie do trawienia białek występujących w mięsie. Mit obalony.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

/ 5Mięso powoduje, że tyjesz

Warto uświadomić sobie, że to rodzaj i sposób podawania mięsa tuczy, a nie kalorie, które w nim znajdziesz. Przyrządzone w odpowiedni sposób chude mięso nie powinno stanowić zagrożenia dla naszej sylwetki.

Sytuacja wygląda inaczej w przypadku, gdy smażymy kawałek mięsa na patelni z tłuszczem lub w głębokim oleju.

Warto również uważać na wyroby mięsne zawierające glutaminian sodu, który powoduje, że nasz głód nie zostaje w pełni zaspokojony.

Takie produkty jak boczek, bekon czy parówki, warto zastąpić kawałkiem chudej wołowiny lub indyka.

/ 5Czerwone mięso jest rakotwórcze i sprzyja nadwadze

Obraz
© Zdjęcie autorstwa joon2079 / CC BY

Badania kliniczne dowodzą, że rakotwórcze działanie na układ pokarmowy może wywierać mięso poddane uprzednio wędzeniu, peklowaniu lub procesom konserwacji.

Niekorzystny wpływ na zdrowie może mieć również spożywanie spalonego mięsa. Nie dotyczy to jednak świeżego produktu przygotowanego w odpowiedni sposób do spożycia.

Jeśli chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów powinieneś zrezygnować ze smażenia mięsa. Wybieraj również chude rodzaje takie jak: wołowina czy cielęcina. Przyrządzaj je w piekarniku lub gotuj. W ten sposób zaoszczędzisz mnóstwo kalorii.

/ 5Mięso źle wpływa na kości

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PDPhotos / CC BY

Spożywanie czerwonego mięsa w nadmiarze może wywierać niekorzystny wpływ na organizm i prowadzić do chorób serca. Jednak w ograniczonej ilości nie działa ono szkodliwie na organizm.

Obecność mięsa w prawidłowo zbilansowanej diecie nie przyczynia się do osłabienia struktury kości.

Może to nastąpić na skutek działania niezdrowej diety białkowej, która polega na znaczącym ograniczeniu podaży węglowodanów w codziennej diecie.

Nadmiar białka sprzyja wypłukiwaniu się magnezu z organizmu, a tym samym może doprowadzić do spadku gęstości kości.

/ 5Mięso przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu

Obraz
© Zdjęcie autorstwa jules / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Chude mięso drobiowe cechuje się niską zawartością tłuszczu i jego regularne spożywanie nie grozi wzrostem poziomu cholesterolu we krwi. Oczywiście pod warunkiem, że nie będziemy spożywać tłustej skóry drobiu.

Sytuacja inaczej wygląda w przypadku mięsa wieprzowego, które zawiera w sobie większe ilości tłuszczu, a tym samym może przyczynić się do podniesienia cholesterolu krążącego we krwi.

/ 5Spożywanie mięsa prowadzi do chorób serca

Obraz
© Zdjęcie autorstwa cegoh / CC BY

Mięso o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak drób oraz cielęcina, nie wywiera negatywnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Stwierdzenie to może dotyczyć mięsa wołowego lub wieprzowego spożywanego w nadmiarze i nieodpowiednio przyrządzanego.

W celu ograniczenia tłuszczy w codziennej diecie zaleca się przyrządzanie mięsa bez użycia tłuszczu, czyli przez gotowanie lub pieczenie.

Warto również unikać wysokoprzetworzonych wyrobów mięsnych. Pamiętaj, że zagrożenie dla zdrowia stanowią przede wszystkim tłuszcze trans, a nie tłuszcze zwierzęce.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące