Najzdrowsze połączenia żywieniowe
Istnieją pewne produkty spożywcze, które samodzielnie stanowią prawdziwą bombę witamin. Moc tę można jednak zwiększyć, jeśli podamy je w odpowiednio dopasowanym duecie.
1. Zielona herbata i kiwi
Oba produkty są bardzo zdrowe. Egzotyczny owoc ceni się za ciekawy smak i liczne właściwości odżywcze. Kiwi dostarcza duże dawki witaminy C, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i potasu.
Zawiera ponadto luteinę, która dobrze wpływa na wzrok, jak również dobry dla układu pokarmowego błonnik.
Zielona herbata z kolei to źródło wielu cennych przeciwutleniaczy, które są skuteczną bronią przed nowotworami. Japończycy wierzą, że regularne picie zielone herbaty wydłuża ich życie średnio o trzy lata.
A gdyby tak połączyć kiwi i zieloną herbatę? Okazuje się, że to rozwiązanie dobre dla zdrowia. Zawarta w zielonym owocu witamina C poprawia przyswajanie katechiny, jednego z najmocniejszych przeciwutleniaczy, jaki znaleźć możemy w zielonej herbacie.
2. Twaróg i borówki
Zawarte w białym serze białko pozwala lepiej przyswajać ukryte w borówkach przeciwutleniacze. Jeśli zdecydujemy się na chudy twaróg, zyska na tym również nasza figura.
Borówki wyróżniają się bowiem niską kalorycznością, stąd można się nimi zajadać na diecie odchudzającej. A dodatkowo poprawiają wzrok, usprawniają przemianę materii i są pomocne w walce z pasożytami układu pokarmowego.
Twaróg z borówkami to idealna propozycja na śniadanie. Wzbogaci również danie obiadowe, np. naleśniki.
3. Awokado i szpinak
Zielone koktajle stały się w ostatnim czasie bardzo popularne. Są nie tylko smaczne, ale i pełne witamin i minerałów.
A kto najbardziej skorzysta na połączeniu szpinaku z awokado? To duet doskonały dla osób, które zmagają się z problemami ze wzrokiem. Szpinak jest źródłem luteiny, przeciwutleniacza, którego niedobór prowadzi do pogorszenia funkcjonowania plamki żółtej, czego konsekwencją może być nieostre widzenie barw i obrazu.
Awokado to z kolei źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które poprawiają przyswajanie niektórych składników odżywczych, choćby wspomnianej wcześniej luteiny.
Awokado warto łączyć też z pomidorami, bo wówczas nasz organizm przyswoi większą ilość zawartego w nich likopenu. Egzotycznym, a przy tym zdrowym duetem jest również papaja i awokado.
4. Banany i migdały
Pozwolą pozbyć się uczucia głodu na długi czas. Banany zawierają spore ilości pektyn, migdały zaś niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej.
Połączenie tych dwóch składników jest zatem dozwolone na diecie odchudzającej. Zdrowy duet w tym wypadku nie tylko dostarczy zdrowych i cennych dla organizmu składników, ale też pozwoli zapobiec napadom wilczego głodu.
Odchodząc nieco od egzotycznych smaków, warto zwrócić się ku lokalnym przysmakom. I tak właściwości prozdrowotne marchewki można nieco zwiększyć, jeśli pod koniec gotowania doda się do niej odrobinę dobrej jakości oleju roślinnego lub masła.
Beta-karoten zawarty w warzywie przekształci się wówczas w witaminę A, która jest niezbędna do metabolizmu białka. Do tego wzmacnia odporność i poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
5. Szpinak i jogurt
Szpinak, choć jest prawdziwą skarbnicą witamin, zawiera kwas szczawiowy, którego unikać muszą osoby zmagające się z dną moczanową. Związek ten utrudnia również wchłanianie wapnia. Można temu zaradzić, nieco neutralizując jego działanie. Udaje się to poprzez połączenie szpinaku z odrobiną mleka, śmietany lub jogurtu.
6. Fasola i czerwona papryka
Fasola to cenne źródło żelaza, które należy do składników mineralnych trudno przyswajalnych. By ułatwić organizmowi to zadanie, należy łączyć produkty bogate w żelazo z warzywami o wysokiej zawartości witaminy C, np. czerwoną papryką.