Najzdrowsze połączenia żywieniowe

Istnieją pewne produkty spożywcze, które samodzielnie stanowią prawdziwą bombę witamin. Moc tę można jednak zwiększyć, jeśli podamy je w odpowiednio dopasowanym duecie.

Zielona herbata i kiwi

Oba produkty są bardzo zdrowe. Egzotyczny owoc ceni się za ciekawy smak i liczne właściwości odżywcze. Kiwi dostarcza duże dawki witaminy C, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i potasu.

Polecane wideo:

Zawiera ponadto luteinę, która dobrze wpływa na wzrok, jak również dobry dla układu pokarmowego błonnik.

Zielona herbata z kolei to źródło wielu cennych przeciwutleniaczy, które są skuteczną bronią przed nowotworami. Japończycy wierzą, że regularne picie zielone herbaty wydłuża ich życie średnio o trzy lata.

A gdyby tak połączyć kiwi i zieloną herbatę? Okazuje się, że to rozwiązanie dobre dla zdrowia. Zawarta w zielonym owocu witamina C poprawia przyswajanie katechiny, jednego z najmocniejszych przeciwutleniaczy, jaki znaleźć możemy w zielonej herbacie.

Twaróg i borówki

Zawarte w białym serze białko pozwala lepiej przyswajać ukryte w borówkach przeciwutleniacze. Jeśli zdecydujemy się na chudy twaróg, zyska na tym również nasza figura.

Borówki wyróżniają się bowiem niską kalorycznością, stąd można się nimi zajadać na diecie odchudzającej. A dodatkowo poprawiają wzrok, usprawniają przemianę materii i są pomocne w walce z pasożytami układu pokarmowego.

Twaróg z borówkami to idealna propozycja na śniadanie. Wzbogaci również danie obiadowe, np. naleśniki.

Awokado i szpinak

Zielone koktajle stały się w ostatnim czasie bardzo popularne. Są nie tylko smaczne, ale i pełne witamin i minerałów.

A kto najbardziej skorzysta na połączeniu szpinaku z awokado? To duet doskonały dla osób, które zmagają się z problemami ze wzrokiem. Szpinak jest źródłem luteiny, przeciwutleniacza, którego niedobór prowadzi do pogorszenia funkcjonowania plamki żółtej, czego konsekwencją może być nieostre widzenie barw i obrazu.

Awokado to z kolei źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które poprawiają przyswajanie niektórych składników odżywczych, choćby wspomnianej wcześniej luteiny.

Awokado warto łączyć też z pomidorami, bo wówczas nasz organizm przyswoi większą ilość zawartego w nich likopenu. Egzotycznym, a przy tym zdrowym duetem jest również papaja i awokado.

Banany i migdały

Pozwolą pozbyć się uczucia głodu na długi czas. Banany zawierają spore ilości pektyn, migdały zaś niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej.

Połączenie tych dwóch składników jest zatem dozwolone na diecie odchudzającej. Zdrowy duet w tym wypadku nie tylko dostarczy zdrowych i cennych dla organizmu składników, ale też pozwoli zapobiec napadom wilczego głodu.

Odchodząc nieco od egzotycznych smaków, warto zwrócić się ku lokalnym przysmakom. I tak właściwości prozdrowotne marchewki można nieco zwiększyć, jeśli pod koniec gotowania doda się do niej odrobinę dobrej jakości oleju roślinnego lub masła.

Beta-karoten zawarty w warzywie przekształci się wówczas w witaminę A, która jest niezbędna do metabolizmu białka. Do tego wzmacnia odporność i poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Szpinak i jogurt

Szpinak, choć jest prawdziwą skarbnicą witamin, zawiera kwas szczawiowy, którego unikać muszą osoby zmagające się z dną moczanową. Związek ten utrudnia również wchłanianie wapnia. Można temu zaradzić, nieco neutralizując jego działanie. Udaje się to poprzez połączenie szpinaku z odrobiną mleka, śmietany lub jogurtu.

Fasola i czerwona papryka

Fasola to cenne źródło żelaza, które należy do składników mineralnych trudno przyswajalnych. By ułatwić organizmowi to zadanie, należy łączyć produkty bogate w żelazo z warzywami o wysokiej zawartości witaminy C, np. czerwoną papryką.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ciąża
Ciąża

Dlaczego domowe sposoby leczenia infekcji nie działają?

Dlaczego domowe sposoby leczenia infekcji nie działają?

Naturalne, a więc zdrowe? Zwolennicy naturalnych metod leczenia przeziębienia i grypy podpowiadają, że choroby te można pokonać w łatwy i tani sposób. Zalecają zatem sięgnięcie po czosnek, miód czy sól. Nie zawsze jednak polecane przez nich sposoby łagodzenia...

Ciąża

Jak przetrwać lato, będąc w ciąży?

Jak przetrwać lato, będąc w ciąży?

materiały powinny zmniejszyć ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. Również latem i również w ciąży można wyglądać atrakcyjnie. Pływaj Pluskanie (...) lub pływanie w ciąży pozwoli ci ochłodzić swój organizm. Są to...

Ciąża

W tej wsi mieszka największa liczbą bliźniąt

W tej wsi mieszka największa liczbą bliźniąt Odtwórz wideo

Na ukraińskiej wsi żyje najwięcej bliźniąt Ukraińska wieś Wielka Kopania słynie ze swoich mieszkańców. Nie tyle jednak z ich osiągnięć, ile za sprawą wzajemnego podobieństwa. Na 4 tys. osób przypada tam 122 par bliźniąt. Wieś trafiła zresztą z tego powodu...

Ciąża

Truskawki - smak zdrowia

Truskawki - smak zdrowia

Odporność i zdrowe kości Truskawki stanowią bogate źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu i zapobiega powstawaniu infekcji. Wystarczy zaledwie jedna filiżanka tych owoców, aby pokryć 100 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jest...

Ciąża

Dlaczego powinniśmy pić czystą, ciepłą wodę?

Dlaczego powinniśmy pić czystą, ciepłą wodę?

i ukoić nerwy, dlatego kobiety w ciąży powinny go zawsze pić przed snem. Warto nauczyć tego także dzieci. To najzdrowsza metoda na ugaszenie (...) . Przeczytaj także: Koktajl na zaparcia dla kobiet w ciąży. Przepis...

Ciąża

Współczesne siłaczki

Współczesne siłaczki Odtwórz wideo

Polki są coraz bardziej wymagające wobec siebie. Prawie 70 proc. z nich nakłada na siebie presję, aby zawsze osiągać najlepsze rezultaty. Przyznają jednocześnie, że samokrytyka podcina im często skrzydła. O tym, czy kobiety za bardzo się krytykują, rozmawialiśmy...

Ciąża

Co się dzieje w organizmie, gdy pomijasz posiłek?

Co się dzieje w organizmie, gdy pomijasz posiłek?

Dlaczego pomijamy posiłki? Brak czasu, zmęczenie i czasem brak możliwości sprawiają jednak, że kobiety nie ćwiczą i nie jedzą regularnie, ale jednocześnie chcą schudnąć. Decydują się więc na pomijanie posiłków w nadziei, że to pomoże im stracić zbędne...

Ciąża

Dlaczego warto jeść ketchup?

Dlaczego warto jeść ketchup?

Sos do wszystkiego Lubią go i dzieci, i dorośli. Wyśmienicie smakuje z jajecznicą, na serowej kanapce, dodany do mięsa i marynat. Sos pomidorowy, czyli popularny ketchup to jedna z najpopularniejszych na polskich stołach przypraw. Czy jednak jest zdrowa?...