Zioła, których nie może przyjmować kobieta w ciąży
Ziołowe herbaty są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Pomagają w wielu dolegliwościach. W ciąży należy pić słabe napary w umiarkowanych ilościach. Bez obaw można sięgać po pokrzywę (działa moczopędnie), mniszek lekarski (zawiera żelazo i pomaga usuwać wodę z organizmu), rumianek, melisę (działa uspokajająco), nagietek (zmniejsza ryzyko poronienia). W ciąży można również pić napary z kopru włoskiego, anyżu czy kminku. Wspomagają one laktację, jak również pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego.
Hibiskus
Napar o czerwonej barwie ma lekko kwaskowaty smak i intensywny aromat. Herbata z hibiskusa produkowana jest z kielichów kwiatu tej rośliny. Jest znana na całym świecie. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, przede wszystkim skutecznie obniża [ciśnienie krwi](http://fitness.wp.pl/18960,skuteczne-leczenie-nadcisnienia ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection). Zawiera ponadto przeciwutleniacze, które według badań naukowców regulują poziom [cholesterolu](http://eliza-goslawska.fitness.wp.pl/19248,funkcje-cholesterolu-w-organizmie-i-jego-zrodla-pokarmowe ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) we krwi.
Herbaty z hibiskusa nie powinny jednak pić kobiety w ciąży. Niektórzy badacze są zdania, że kwiat ten zawiera substancje, mogące wywołać poronienie.
Aloes
Jest to jeden z kwiatów doniczkowych, który ma działania prozdrowotne. Sok z liści aloesu pomaga zmniejszyć obrzęk, pomaga w oparzeniach i odmrożeniach. Doskonale nawilża skórę i leczy zmiany trądzikowe (działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie). Mikstura z aloesu, miodu i soku z cytryny łagodzi ból gardła.
Sok z aloesu znany jest również jako naturalne remedium na zgagę oraz wzdęcia. Działa przeczyszczająco, stąd znalazł zastosowanie jako naturalny [środek na odchudzanie](http://fitness.wp.pl/18804,srodki-wspomagajace-odchudzanie ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection).
Aloesu należy jednak unikać w czasie ciąży i w okresie karmienia piersią. Stosowany w czasie błogosławionym może doprowadzić do poronienia lub porodu przedwczesnego, zaś w okresie laktacji – wywołać biegunkę u niemowlęcia.
Liście malin
Po napar z liści malin często sięgają kobiety w III trymestrze ciąży. Usprawnia on działanie mięśni macicy, co według opinii niektórych osób skraca czas akcji porodowej. By jednak kuracja zadziałała, musi być stosowana przez kilka tygodni.
Niestety, nie wszystkie panie mogą sięgać po napar z malin. Z pewnością zrezygnować z tego rodzaju herbaty powinny kobiety, których ciąża jest zagrożona i/ lub których wcześniejsza ciąża zakończyła się przed terminem porodu. Napar z liści malin nie jest wskazany u kobiet z nadciśnieniem. Przeciwwskazaniem jest również ciąża mnoga.
Tymianek
[Tymianek](http://fitness.wp.pl/19490,8-roslin-leczniczych-ktore-pomagaja-zrzucac-zbedne-kilogramy ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) jest stosowany najczęściej jako przyprawa. Ma ponadto wiele zastosowań prozdrowotnych. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Łagodzi infekcje gardła. Jest to częsty składnik syropów na kaszel, ma bowiem działanie wykrztuśne i rozkurczowe. Pomaga w łagodzeniu problemów ze strony układu pokarmowego.
W ciąży jednak powinno się zrezygnować z picia naparu z tymianku oraz ze stosowania olejku tymiankowego. Mogą one bowiem doprowadzić do przedwczesnych skurczów macicy, a w efekcie do porodu przedwczesnego lub poronienia.
Lukrecja
Naukowcy z Helsinek oraz z Uniwersytetu w Edynburgu są zdania, że spożywanie dużych ilości produktów z lukrecją wpływa negatywnie na sprawność umysłową dziecka (w przyszłości może powodować problemy z koncentracją, zaburzenia zachowania, ADHD).
Za wszystko odpowiada glicyryzyna, aktywny składnik lukrecji. Może ona zaburzać rozwój łożyska, w skutek czego hormony stresu wytwarzane przez matkę przenikają do organizmu dziecka. Dowiedziono z kolei, że wysokie stężenie glikokortykoidów może zakłócić rozwój mózgu płodu w okresie prenatalnym.
Żeń-szeń
Suplementy diety z dodatkiem żeń-szenia są bardzo popularne. Specjaliści ze Szpitala im. Księcia Walii przy Chińskim Uniwersytecie w Hongkongu uważają jednak, że ich spożywanie w I trymestrze ciąży może powodować wady rozwojowe u płodu. Teratogenne działanie żeń-szenia związane jest z jedną z najbardziej aktywnych substancji w tej roślinie, ginsenozydem Rb1.
Napary z żeń-szenia są z kolei wskazane u pacjentów z chorobami serca oraz u cukrzyków. Zawarte w nim substancje aktywne obniżają poziom cholesterolu i poziom cukru we krwi. Żeń-szeń jest ponadto skutecznym suplementem pomagającym w stanach chronicznego zmęczenia. Dodaje bowiem energii i zwiększa możliwości intelektualne.