7 z 8Dietetyczne hamburgery
Po pierwsze, zamiast tradycyjnej hamburgerowej bułki wybieraj te razowe lub pełnoziarniste. Możesz również przygotować własnoręcznie bułeczki z płatków owsianych, otrębów i orzechów bez konieczności dodawania mąki. Takie superfoods dla dzieci będą pełne błonnika, witamin i składników mineralnych, których potrzebują. Zamiast wołowego mięsa smażonego w głębokim tłuszczu, wybieraj chude mielone mięso np. z indyka, sojowe kotleciki lub zdrowe ryby, takie jak łosoś czy pstrąg.
Zrezygnuj z gęstych majonezowych sosów na rzecz tych lekkich ziołowych przygotowanych na bazie jogurtów naturalnych, które doskonale komponują się z drobiem. Do ryb, zwłaszcza do łososia, idealne będzie guacamole z awokado, odrobiną cytryny i czosnku. Co najbardziej pasuje do hamburgera? Oczywiście frytki – te najzdrowsze przygotujesz z batatów, selera i buraków bez konieczności smażenia. Wystarczy, że warzywa pokroisz w cienkie paski, posypiesz ulubionymi przyprawami i upieczesz w piekarniku.