2 z 6"Sokoliki" – parówki drobiowe z cielęciną wędzoną
W składzie tych parówek dominuje mięso z kurcząt (83 proc.). Dodatek cielęciny jest minimalny, bo wynosi jedynie 4 proc. Jedna parówka dostarcza 49 kcal, 14,5 g białka i 13 g tłuszczu. Obecne są w niej przyprawy i ich ekstrakty oraz aromaty. Substancją konserwującą jest azotan sodu.
- "Sokoliki" mają jedną z wyższych zawartości mięsa wśród parówek dziecięcych. Mogą się też pochwalić najwyższą zawartością białka oraz najniższą wśród parówek dla dzieci zawartością tłuszczu. Mają też stosunkowo małą zawartość węglowodanów i najniższą wartość energetyczną. Nie zawierają MOM (mięsa oddzielanego mechanicznie), ale w składzie można znaleźć substancje konserwujące, przyprawy, dodatkowe białka mleka i hydrolizowane białko, które musiały pokryć obniżoną zawartość tłuszczu w parówkach – wyjaśnia WP parenting Monika Konieczna, dietetyk.
"Sokoliki" nie należą do parówek tanich. Za opakowanie o masie 140 g zapłacić trzeba nieco ponad 3 złote. Wysoką cenę usprawiedliwia większa zawartość mięsa.
Przeczytaj również: Podrażnia żołądek, powoduje alergie, uszkadza komórki. Dajesz to dziecku codziennie