Puree nie tylko z ziemniaków. Zdrowe i smaczne przepisy dla maluchów
Pierwsze dwa lata życia dziecka to jeden z najważniejszych okresów w jego życiu. W tym czasie maluch potrzebuje niezbędnych witamin, soli mineralnych i składników odżywczych, które zapewnią mu prawidłowy wzrost i rozwój. To dlatego tak istotne jest, aby w jego diecie nie zabrakło świeżych warzyw i owoców.
Niestety, nie wszystkie dzieci są ich miłośnikami. Najlepiej zatem stopniowo oswajać malucha ze smakiem owoców i warzyw i podawać je w przystępnej formie, np. pod postacią puree. Wielu rodzicom wydaje się, że można je przygotować wyłącznie z ziemniaków – nic bardziej mylnego. Może być ono zrobione z wielu warzyw i owoców. Będzie wówczas kolorowe, smaczne, pachnące i przede wszystkim zdrowe, a co więcej – sprawi, że twoje dzieci pokochają warzywa i owoce.
Przeczytaj także: Ten przepis na kurację wzmacniającą z czosnkiem i miodem musisz znać
Puree z malin, dyni i mango
Składniki:
- 500 g dyni hokkaido,
- 200 g mango,
- garść malin.
Dynię umyj i pokrój na kawałki. Zawiń w folię aluminiową i włóż na 20 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. W międzyczasie obierz ze skórki i pokrój w kostkę mango. Kiedy dynia będzie upieczona i wystudzona, włóż ją razem z pokrojonym mango i garścią malin do miksera. Miksuj, aż powstanie masa przypominająca puree. Nie dodawaj ani wody, ani cukru.
Mango to egzotyczny owoc bogaty w witaminy C, A, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, a także wapń, magnez, fosfor i potas. Maliny są doskonałym źródłem witaminy C i błonnika, podnoszą odporność organizmu, dzięki czemu zapobiegają przeziębieniom. Dynia z kolei jest zupełnie pozbawiona sodu, zawiera cynk, potas, wapń oraz witaminy z grupy B.
Przeczytaj także: Poznaj listę bezpiecznych ziół dla dzieci
Puree z pieczonych bananów i borówek
Składniki: 3 dojrzałe banany, garść borówek amerykańskich.
Na papierze do pieczenia ułóż banany oraz borówki. Wstaw je do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i pozostaw na ok. 20 minut. Jeśli skórka bananów jest brązowa, a borówki popękały – to znak, że są już gotowe. Wyjmij owoce i ostudź je. Wszystkie składniki zmiksuj razem do uzyskania gładkiej masy. W sezonie zamiast amerykańskich borówek możesz użyć polskich jagód.
Borówki zawierają mnóstwo antyoksydantów chroniących przed wolnymi rodnikami, a także witaminy C, B, A, E oraz PP. Znajdziesz w nich również takie składniki mineralne jak: selen, potas, cynk, miedź, magnez, żelazo i wapń. Banany są bogate w potas, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ciśnienia, a także chronią nerki.
Przeczytaj także: Te niebezpieczeństwa czyhają na dziecko w domu
Puree z awokado i gruszki
Składniki:
- 1 dojrzała gruszka,
- 1 dojrzałe awokado.
Przekrój gruszkę na pół i wyjmij z niej pestki. Jeśli owoc jest dojrzały i miękki, nie wymaga gotowania czy smażenia. Jeśli jednak uważasz, że jest twardy, pokrój go na mniejsze kawałki i smaż lub duś z dodatkiem odrobiny wody przez 10 min. Awokado obierz ze skóry i wyjmij pestkę. Wrzuć wszystkie składniki do miksera lub połącz za pomocą blendera.
Awokado jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3, zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę E, D, C, a także karoteny, białko i ani grama cukru. Gruszki są bogate w fosfor, wapń, miedź, żelazo, cynk, magnez, kwas jabłkowy oraz pektyny.
Przeczytaj także: 11 naturalnych sposobów na złagodzenie oparzeń słonecznych u dzieci
Puree z mango i marchewki
Składniki:
- 3 marchewki,
- 1 dojrzałe mango,
- 2 jabłka.
Obierz marchewkę, mango i jabłka ze skórki. Pokrój na mniejsze części i ułóż na papierze do pieczenia. Włóż na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Wszystkie składniki miksuj aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przełóż puree do słoiczków i wstaw do lodówki. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Egzotyczne mango łagodzi stany zapalne i chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Posiada właściwości chłodzące. Marchew wzmacnia włosy i paznokcie. Jabłka z kolei pomagają na zaparcia u malucha.
Przeczytaj także: Poznaj te naturalne sposoby na walkę z bólem
Puree ze szpinaku i bananów
Składniki:
- 3 szklanki świeżych liści szpinaku,
- 2 dojrzałe banany,
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1/4 szklanki soku z jabłek,
- 1 łyżeczka miodu.
Szpinak dokładnie umyj. Jeśli nie masz czasu lub możliwości na przygotowanie własnego soku jabłkowego, najlepszy dla dziecka będzie ten ekologiczny, bez dodatku cukru czy konserwantów. Znajdziesz go np. w sklepach ze zdrową żywnością. Wszystkie składniki dokładnie połącz za pomocą blendera lub miksera. Gotowe.
Jabłko ma mnóstwo błonnika wpływającego pozytywnie na układ pokarmowy. Miód to naturalny antybiotyk wzmacniający odporność organizmu. Liście szpinaku zapewnią twojemu dziecku dawkę witaminy C, beta-karotenu, magnezu oraz potasu. Banany działają odprężająco i uspokajająco, a jogurt to przede wszystkim pełnowartościowe źródło białka i wapnia – składnika zapewniającego mocne kości i zdrowe zęby.