Jedzenie wzmacniające kości

Składniki odżywcze zawarte zdrowej żywności w mogą mieć ogromny wpływ na zdrowie i wytrzymałość kości. Wręcz mogą one zapobiegać wystąpieniu osteoporozy. Zastanawiasz się, które produkty spożywcze będą wzmacniać twoje kości?

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa falco / CC0 1.0

/ 9Łosoś

Obraz
© Zdjęcie autorstwa dantetg / CC0 1.0

Mówiąc o łososiu, najczęściej podkreśla się obecność w jego składzie zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Warto jednak wiedzieć, że ryba ta jest również bogatym źródłem witaminy D, która jest niezbędna dla zachowania zdrowia szkieletu człowieka.

/ 9Tuńczyk

Obraz
© Zdjęcie autorstwa joon2079 / CC0 1.0

Tuńczyk podobnie jak łosoś stanowi skarbnicę kalcyferolu, czyli witaminy D. To bardzo ważne, aby spożywać produkty bogate w tę substancję, gdyż zapobiega to demineralizacji kości.

/ 9Zielone warzywa liściaste

Obraz
© Zdjęcie autorstwa ariesa66 / CC0 1.0

Szpinak, dymka, kapusta, sałata to produkty stanowiące bogate źródło wapnia. Przykładowo, niewielka porcja szpinaku może zapewnić 25% dziennego zapotrzebowania na tę ważną dla mocnych kości substancję. Poza tym, zawarta w jego składzie witamina K stymuluje białko odpowiedzialne za wiązanie wapnia w kościach.

/ 9Jajka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC0 1.0

Jajka stanowią źródło pełnowartościowego białka, które stanowi ważny składnik budulcowy organizmu. Poza tym, w ich składzie zawarty jest związek chemiczny istotny dla zdrowia kości – witamina D. Jej niedobór osłabia kości i może prowadzić do osteoporozy.

/ 9Pomarańcze

Obraz
© Zdjęcie autorstwa stux / CC0 1.0

Pomarańcze zawierają w składzie dużą dawkę witaminy C, która pośrednio wpływa na kondycję kości. Substancja ta wspomaga przyswajanie wapnia, który odpowiada za wytrzymałość i gęstość kości.

/ 9Orzechy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC0 1.0

Pomarańcze zawierają w składzie dużą dawkę witaminy C, która pośrednio wpływa na kondycję kości. Substancja ta wspomaga przyswajanie wapnia, który odpowiada za wytrzymałość i gęstość kości.

/ 9Banany

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC0 1.0

Banany to źródło składników niezbędnych dla zdrowych i mocnych kości, tj. potasu, wapnia i magnezu. Chociażby z tego względu warto zadbać o to, aby stanowiły one nieodłączny element naszej diety.

/ 9Mleko

Obraz
© Zdjęcie autorstwa wazeemstrivan / CC0 1.0

Mleko stanowi bogate źródło wapnia oraz witaminy D – składników warunkujących zdrowie i wytrzymałość kości. Warto każdego dnia wypijać szklankę tego napoju. Oczywiście pod warunkiem, że nie mamy problemu z trawieniem laktozy. W tym przypadku lepiej sięgnąć po maślankę lub kefir.

/ 9Sardynki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa elcodigodebarras / CC0 1.0

Miłośnicy sardynek mogą mieć pewność, że mają mocne i wytrzymałe kości. Zawierają one w składzie niezwykle dużą ilość witaminy D oraz wapnia.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące