Trwa ładowanie...

Produkty dobre dla diabetyków

Avatar placeholder
27.05.2017 21:32
Produkty dobre dla diabetyków
Produkty dobre dla diabetyków

Osoby chore na cukrzycę muszą wybierać takie produkty, które polecane są dla diabetyków. Samo stosowanie insuliny nie wystarczy, konieczne jest przestrzeganie odpowiedniej diety i wykluczenie z jadłospisu niektórych produktów spożywczych. Dieta w cukrzycy ciążowej nie różni się wiele od tej stosowanej w przypadku cukrzycy typu 1 lub typu 2.

spis treści

1. Ile jest rodzajów cukrzycy?

Można wyróżnić trzy najczęściej występujące rodzaje cukrzycy:

  • typu 1, której leczenie wymaga ciągłego i systematycznego stosowania insuliny,
  • typu 2, która może być leczona przy pomocy redukcji wagi ciała, odpowiedniej diety i zmian w trybie życia,
  • ciążowa, która pojawia się u kobiet w ciąży. Ten rodzaj cukrzycy najczęściej mija po porodzie.
Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"
Osoby zmagające się z cukrzycą nie powinny pić alkoholu
Osoby zmagające się z cukrzycą nie powinny pić alkoholu

W przypadku każdego rodzaju wymagane jest przestrzeganie odpowiedniej diety. Ta w cukrzycy ciążowej jest tak samo ważna, jak w pozostałych rodzajach cukrzycy.

2. Dieta dla diabetyka

Dieta dla osób chorych na cukrzycę powinna być odpowiednio zbilansowana. Musi zawierać wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, witaminy i minerały. Trzeba tylko pamiętać, że chory na cukrzycę musi przyjmować odpowiednie ilości węglowodanów, białek i tłuszczów.

3. Węglowodany w diecie cukrzycowej

Dieta diabetyka powinna składać się z węglowodanów. Energia, która dostarczana jest z węglowodanów, powinna stanowić do 60 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Przy planowaniu diety i pilnowaniu stanu spożywania węglowodanów przydaje się wymiennik węglowodanowy. Pozwala on na określenie, ile gramów danego produktu zawiera 10 g czystego cukru.

To też warto wiedzieć

Dzięki temu można urozmaicać dietę. Należy pamiętać, że ilość wymienników węglowodanów powinna być ustalona w oparciu o poziom cukru we krwi i przeprowadza ją specjalista. Jeśli chodzi o produkty zawierające węglowodany, to zalecane są:

  • pełnoziarniste pieczywo,
  • kasze,
  • otręby,
  • marchew,
  • bakłażany,
  • brokuły.

W niewielkiej ilości można spożywać owoce takie jak: jabłka, gruszki, śliwki czy maliny.

4. Białka w diecie cukrzycowej

Zawartość produktów białkowych w diecie cukrzycowej powinna oscylować w granicach 15 proc. O dokładnej i prawidłowej ilości białka w diecie diabetyka decyduje zawsze lekarz. W przypadku cukrzycy typu 2 białka nie powodują wzrostu glikemii. Natomiast pacjenci, którzy zmagają się z niewyrównaną cukrzycą, mogą mieć większe zapotrzebowanie na białko. Jeśli chodzi o produkty je zawierające, to w diecie cukrzycowej zalecane są:

  • chude mięsa, np. cielęcina lub wołowina,
  • chude wędliny,
  • białka jajek,
  • chude mleko,
  • chudy ser,
  • kefir,
  • jogurt,
  • fasola,
  • soja,
  • ryż,
  • groch,
  • makaron.

5. Tłuszcze w diecie cukrzycowej

Tłuszcze w diecie cukrzycowej mogą stanowić nawet 30 proc. Cukrzycy powinni starać się unikać tłuszczów zwierzęcych, które nie powinny przekraczać 1/3 całkowitego zapotrzebowania na tłuszcze. Te roślinne, takie jak oliwa z oliwek, mogą stanowić pozostałe całkowite zapotrzebowanie na tłuszcz, czyli 2/3.

6. Pozostałe składniki diety

Dieta cukrzycowa nie wymaga podawania witaminowych suplementów. Warto jednak tak zaplanować dietę, aby witaminy były w odpowiedniej ilości. Także dieta w cukrzycy ciążowej nie wymaga podawania większej ilość witamin niż ma to miejsce w przypadku klasycznej ciąży.

Osoby zmagające się z cukrzycą nie powinny pić alkoholu. Mogą pożywać niewielkie ilości wina, piwa lub czystego alkoholu, ale jeśli jest to możliwe, powinny z niego zrezygnować. Alkohol jest wysokokaloryczny i zwiększa ryzyko wystąpienia hipoglikemii. Także klasyczne słodycze powinny być wyeliminowane z diety.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze