10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

W wielu marketach można obecnie znaleźć dział z nieprzetworzonymi produktami ekologicznymi. Warto regularnie go odwiedzać, gdyż znajdują się tam zdrowe produkty pełnoziarniste i białkowe bez dodatku substancji polepszających smak oraz z niewielką ilością konserwantów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Will Merydith / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

/ 9Uważaj na terminy ważności produktów spożywczych

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Health Gauge / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

To oczywiste, że im dłuższy jest termin ważności danego produktu, tym większa jest zawartość w jego składzie sztucznych substancji i konserwantów. Z tego względu lepiej ograniczyć spożycie długoterminowej żywności. Pozbawione sztucznych dodatków produkty spożywcze mają krótszy termin ważności, ale są za to zdecydowanie zdrowsze.

/ 9Czytaj etykiety

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Daniel Oines / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Badania naukowe wykazały, że osoby regularnie kontrolujące etykiety produktów spożywczych lepiej się odżywiają i często mają mniejszą wagę ciała. W szczególności warto kontrolować zawartość mięsa w wędlinach. Często w ich składzie znajdują się niepotrzebne zapychacze, woda oraz tłuszcz – składniki, które nie są korzystne dla naszego zdrowia i mogą być przyczyną nadwagi.

/ 9Kontroluj zawartość błonnika

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Andrew Malone / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Warto sprawdzać etykiety poszczególnych produktów spożywczych pod kątem zawartości tego składnika. Przykładowo, porcja prawdziwego pełnoziarnistego makaronu powinna zawierać 5-6 gramów błonnika. Natomiast w ciągu całego dnia zalecane jest spożycie 20-40 gramów tej substancji.

/ 9Wybieraj produkty bez dodatku soli

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Dubravko Sorić / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Przeciętny człowiek znacząco przekracza dzienne zapotrzebowanie na sól. Co więcej, wcale nie jest to wynik nadmiernego dosalania potraw. Większość soli, którą spożywamy w ciągu dnia pochodzi z żywności przetworzonej. Z tego względu rozmaite posiłki lepiej przygotowywać samodzielnie w domowym zaciszu. Warto również kontrolować etykiety produktów spożywczych pod względem zawartości soli. Dzienne zapotrzebowanie na sól wynosi jedynie 6 g.

/ 9Unikaj tłuszczów trans

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Na etykietach produktów spożywczych często można znaleźć termin „utwardzone tłuszcze roślinne”. To niekorzystnie działająca na nasz organizm grupa tłuszczów trans. Spożywanie żywności zawierającej w składzie utwardzone tłuszcze roślinne może zwiększyć poziom cholesterolu we krwi. Co więcej, z czasem może się to przyczynić do wystąpienia chorób układu krążenia.

/ 9Unikaj cukru

Obraz
© Zdjęcie autorstwa orzalaga / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Rezygnacja ze słodyczy nie zawsze jest równoznaczna z ograniczeniem cukru prostego w diecie. Składnik ten często można znaleźć w produktach takich jak: mleko sojowe, przyprawy czy rozmaite soki owocowe. Poza tym, cukier często ukrywa się pod hasłami: glukoza, maltoza, fruktoza, sacharoza czy syrop glukozowo-fruktozowy. Możemy znacząco ograniczyć spożycie cukrów prostych jedynie poprzez dokładne czytanie etykiet produktów spożywczych.

/ 9Wykorzystuj zioła do przyprawiania dań

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Ariesa66 / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Świeże bądź suszone zioła nadają potrawom niezwykły aromat i smak. To doskonały sposób na eliminację nadmiaru soli w codziennej diecie. Możesz poprawić smak pomidorów, dodając odrobinę bazylii, ziemniaków poprzez dodatek szczypiorku, a sałatek poprzez dodatek mięty.

/ 9Wybieraj zdrowe źródła białka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jing / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Białko jest niezbędnym dla naszego organizmu składnikiem budulcowym. Ten surowiec wcale nie musi pochodzić z mięsa. Korzystnie działające na nasze zdrowie produkty spożywcze stanowiące bogate źródło białka to: ryby, jaja, sery, orzechy, fasola oraz soja.

/ 9Promuj zdrowe odżywianie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Warto zrezygnować ze spotkania ze znajomymi w barze typu fast food, gdzie serwują pizze, hot dogi i hamburgery, na rzecz wspólnego spotkania w zaciszu domowym i przyrządzenia zdrowych posiłków.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące