10 faktów o jedzeniu, które musisz znać
W wielu marketach można obecnie znaleźć dział z nieprzetworzonymi produktami ekologicznymi. Warto regularnie go odwiedzać, gdyż znajdują się tam zdrowe produkty pełnoziarniste i białkowe bez dodatku substancji polepszających smak oraz z niewielką ilością konserwantów.
Uważaj na terminy ważności produktów spożywczych
To oczywiste, że im dłuższy jest termin ważności danego produktu, tym większa jest zawartość w jego składzie sztucznych substancji i konserwantów. Z tego względu lepiej ograniczyć spożycie długoterminowej żywności. Pozbawione sztucznych dodatków produkty spożywcze mają krótszy termin ważności, ale są za to zdecydowanie zdrowsze.
Czytaj etykiety
Badania naukowe wykazały, że osoby regularnie kontrolujące etykiety produktów spożywczych lepiej się odżywiają i często mają mniejszą wagę ciała. W szczególności warto kontrolować zawartość mięsa w wędlinach. Często w ich składzie znajdują się niepotrzebne zapychacze, woda oraz tłuszcz – składniki, które nie są korzystne dla naszego zdrowia i mogą być przyczyną nadwagi.
Kontroluj zawartość błonnika
Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Warto sprawdzać etykiety poszczególnych produktów spożywczych pod kątem zawartości tego składnika. Przykładowo, porcja prawdziwego pełnoziarnistego makaronu powinna zawierać 5-6 gramów błonnika. Natomiast w ciągu całego dnia zalecane jest spożycie 20-40 gramów tej substancji.
Wybieraj produkty bez dodatku soli
Przeciętny człowiek znacząco przekracza dzienne zapotrzebowanie na sól. Co więcej, wcale nie jest to wynik nadmiernego dosalania potraw. Większość soli, którą spożywamy w ciągu dnia pochodzi z żywności przetworzonej. Z tego względu rozmaite posiłki lepiej przygotowywać samodzielnie w domowym zaciszu. Warto również kontrolować etykiety produktów spożywczych pod względem zawartości soli. Dzienne zapotrzebowanie na sól wynosi jedynie 6 g.
Unikaj tłuszczów trans
Na etykietach produktów spożywczych często można znaleźć termin „utwardzone tłuszcze roślinne”. To niekorzystnie działająca na nasz organizm grupa tłuszczów trans. Spożywanie żywności zawierającej w składzie utwardzone tłuszcze roślinne może zwiększyć poziom cholesterolu we krwi. Co więcej, z czasem może się to przyczynić do wystąpienia chorób układu krążenia.
Unikaj cukru
Rezygnacja ze słodyczy nie zawsze jest równoznaczna z ograniczeniem cukru prostego w diecie. Składnik ten często można znaleźć w produktach takich jak: mleko sojowe, przyprawy czy rozmaite soki owocowe. Poza tym, cukier często ukrywa się pod hasłami: glukoza, maltoza, fruktoza, sacharoza czy syrop glukozowo-fruktozowy. Możemy znacząco ograniczyć spożycie cukrów prostych jedynie poprzez dokładne czytanie etykiet produktów spożywczych.
Wykorzystuj zioła do przyprawiania dań
Świeże bądź suszone zioła nadają potrawom niezwykły aromat i smak. To doskonały sposób na eliminację nadmiaru soli w codziennej diecie. Możesz poprawić smak pomidorów, dodając odrobinę bazylii, ziemniaków poprzez dodatek szczypiorku, a sałatek poprzez dodatek mięty.
Wybieraj zdrowe źródła białka
Białko jest niezbędnym dla naszego organizmu składnikiem budulcowym. Ten surowiec wcale nie musi pochodzić z mięsa. Korzystnie działające na nasze zdrowie produkty spożywcze stanowiące bogate źródło białka to: ryby, jaja, sery, orzechy, fasola oraz soja.
Promuj zdrowe odżywianie
Warto zrezygnować ze spotkania ze znajomymi w barze typu fast food, gdzie serwują pizze, hot dogi i hamburgery, na rzecz wspólnego spotkania w zaciszu domowym i przyrządzenia zdrowych posiłków.