Żółtko dla niemowląt

Na początku swojego życia dziecko żywi się mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym, jednak prędzej czy później nadchodzi czas, gdy trzeba przyzwyczaić malucha do pokarmów stałych.

Proces należy przeprowadzać stopniowo i rozważnie dobierać produkty zapewniające dziecku zdrowy rozwój. Wielu ludzi uważa, że pierwsze pokarmy, które pojawiają się w diecie dziecka, budują u niego określone nawyki żywieniowe, dlatego zdrowy i zróżnicowany jadłospis wpływa na kondycję organizmu dziecka także w późniejszych latach jego życia.

Polecane wideo:

Jednym z produktów, które stosunkowo łatwo wprowadzić do diety malucha, jest żółtko.

Wprowadzanie żółtka do diety niemowlaka

Warto wzbogacić dietę dziecka o jaja, zaczynając od podawania maluchowi żółtka. Rozszerzony jadłospis niemowlaka można stosować już od 6 miesiąca życia dziecka. Dlaczego żółtko jest tak ważnym składnikiem posiłków młodego człowieka?

Po pierwsze, jajka są bardzo pożywne. Poza tym dowiedziono, że żółtka wpływają na wzrost poziomu żelaza w organizmie dzieci w przedziale od 6 do 12 miesięcy i jajka wzbogacone kwasami tłuszczowymi omega-3 pomagają podwyższyć poziom kwasu dokozaheksaenowy (DHA) u wspomnianej grupy dzieci. Jest to dobra wiadomość dla maluchów, które zaczynają tracić żelazo magazynowane w organizmie i powoli przestawiają się z mleka matki na pokarmy stałe. Należy pamiętać, że jajka (obok mleka i orzechów) należą do najsilniejszych alergenów wywołujących alergie pokarmowe. Uczulenie na jajko ujawnia się, gdy układ odpornościowy w gwałtowny sposób reaguje na białko zawarte w jajku, a dokładniej w białku jaja.

Przed przygotowaniem posiłku należy oddzielić żółtko od białka, lecz nawet wtedy odrobina białka może dostać się do posiłku, grożąc wywołaniem reakcji alergicznej organizmu. Najlepszym sposobem na dokładne oddzielenie żółtka jest wcześniejsze ugotowanie jaja na twardo.

Jak przygotować pierwsze żółtko dla niemowlaka?

Żółtko jaja jest bogatym źródłem żelaza, dlatego warto dodać je jak najwcześniej do diety malucha. Można zmieszać je z ugotowanymi ziemniakami purée i rozdrobnionymi warzywami czy owocami.

Do przygotowania pierwszego dania z żółtkiem potrzebne są jedynie:

  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki wody.

Żółtko umieszczamy w niewielkim naczyniu (najlepiej o pojemności około ½ filiżanki) i widelcem lub malutką trzepaczką mieszamy z wodą, aż do wytworzenia jednolitej masy. Następnie przykrywamy naczynie folią i umieszczamy w parowniku nad wodą gotującą się na wolnym ogniu. Danie gotujemy na parze przez około 4-5 minut, a następnie odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Przykryte resztki należy przechowywać w zamrażalce i zjeść w przeciągu 2 dni.

Do tak przygotowanej bazy można dodać warzywa. Wszystkie wybrane składniki (żółtko i warzywa) należy zmieszać za pomocą miksera ręcznego w jednolite purée.

Krem warzywno-jajeczny można stworzyć również, dodając 1 łyżkę ugotowanej rozdrobnionej cukinii do łyżki ugotowanego i rozdrobnionego brokułu oraz łyżki ugotowanego na parze żółtka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podajemy maluchowi.

Aby przyzwyczaić niemowlaka do pokarmów o stałej konsystencji, można ubić lub delikatnie zmieszać ugotowane jajko z wybranymi warzywami.

 

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Grillowane sardynki z sosem aioli Sardynki są małe, jednak to giganty, jeśli chodzi o wapń, tłuszcze przyjazne sercu oraz intensywny smak. Wypróbuj świeże sardynki przyrządzone na grillu, które będą pyszną wędzoną przystawką. Do tego przygotuj sos aioli,...

Kuchnia

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie własnych ziół jest tańsze i nie kończy...

Kuchnia

Zdrowotne właściwości granatów

Zdrowotne właściwości granatów

Granaty obniżają ciśnienie tętnicze Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tymczasem substancje te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Granaty leczą zaburzenia erekcji Wypijanie około 1 szklanki soku z granatu dziennie...

Kuchnia

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Napój na przeziębienie Większości z nas przeziębienie kojarzy się z nieprzyjemnie pachnącym napojem, który rodzice przygotowywali nam w dzieciństwie, by szybko zwalczyć objawy infekcji. Mleko, masło, miód i rozgnieciony czosnek - czyli składniki leczniczej...

Kuchnia

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Zdrowy ocet jabłkowy Ocet jabłkowy to składnik obecny w gospodarstwach domowych od wielu lat. W czasach starożytnych był on z powodzeniem wykorzystywany do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Poznaj cenne dla zdrowia właściwości octu jabłkowego. Jest...

Kuchnia

Te produkty możesz jeść nawet po upływie terminu ważności

Te produkty możesz jeść nawet po upływie terminu ważności

Chleb Chleb możemy jeść bez obaw nawet jeśli upłynął jego termin ważności. Musimy się jedynie upewnić, czy nie ma na nim śladów pleśni. J****eśli pieczywo jest czerstwe lub wydaje nam się już nieświeże, możemy je wykorzystać do zrobienia grzanek lub tostów. Można...

Kuchnia

Popularne dania w zdrowszym wydaniu

Popularne dania w zdrowszym wydaniu

Czy można zmniejszyć kaloryczność ulubionego posiłku? Istnieje wiele sposobów na to, aby zwiększyć wartości odżywcze danego produktu spożywczego, a jednocześnie zachować wszystkie jego walory smakowe. Kurczak z grilla W okresie wiosny i lata często pozwalamy...

Kuchnia

Produkty idealne dla twojej skóry, które masz w kuchni

Produkty idealne dla twojej skóry, które masz w kuchni

Jadalne produkty naturalne korzystne dla twojej skóry Wiele produktów spożywczych stanowi źródło cennych dla skóry witamin oraz mikroelementów. Ich spożywanie może zatem przynieść skórze wiele korzyści. Co więcej, możesz je wykorzystać do domowych zabiegów...

Kuchnia

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Marchewka na zdrowie Marchewka stanowi doskonały dodatek do wielu dań - urozmaica ich walory smakowe, a także ze względu na swoją intensywną barwę nadaje potrawom atrakcyjny wygląd. Co więcej, można ją przyrządzić zarówno na surowo, jak i na miękko. Warto...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...