Żółtko dla niemowląt - wprowadzanie do diety, jak je przygotować

Na początku swojego życia dziecko żywi się mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym, jednak prędzej czy później nadchodzi czas, gdy trzeba przyzwyczaić malucha do pokarmów stałych.

Żółtko dla niemowląt - wprowadzanie do diety

Proces należy przeprowadzać stopniowo i rozważnie dobierać produkty zapewniające dziecku zdrowy rozwój. Wielu ludzi uważa, że pierwsze pokarmy, które pojawiają się w diecie dziecka, budują u niego określone nawyki żywieniowe, dlatego zdrowy i zróżnicowany jadłospis wpływa na kondycję organizmu dziecka także w późniejszych latach jego życia.

Polecane wideo:

Jednym z produktów, które stosunkowo łatwo wprowadzić do diety malucha, jest żółtko.

Warto wzbogacić dietę dziecka o jaja, zaczynając od podawania maluchowi żółtka. Rozszerzony jadłospis niemowlaka można stosować już od 6 miesiąca życia dziecka. Dlaczego żółtko jest tak ważnym składnikiem posiłków młodego człowieka?

Po pierwsze, jajka są bardzo pożywne. Poza tym dowiedziono, że żółtka wpływają na wzrost poziomu żelaza w organizmie dzieci w przedziale od 6 do 12 miesięcy i jajka wzbogacone kwasami tłuszczowymi omega-3 pomagają podwyższyć poziom kwasu dokozaheksaenowy (DHA) u wspomnianej grupy dzieci.

Jest to dobra wiadomość dla maluchów, które zaczynają tracić żelazo magazynowane w organizmie i powoli przestawiają się z mleka matki na pokarmy stałe. Należy pamiętać, że jajka (obok mleka i orzechów) należą do najsilniejszych alergenów wywołujących alergie pokarmowe. Uczulenie na jajko ujawnia się, gdy układ odpornościowy w gwałtowny sposób reaguje na białko zawarte w jajku, a dokładniej w białku jaja.

Przed przygotowaniem posiłku należy oddzielić żółtko od białka, lecz nawet wtedy odrobina białka może dostać się do posiłku, grożąc wywołaniem reakcji alergicznej organizmu. Najlepszym sposobem na dokładne oddzielenie żółtka jest wcześniejsze ugotowanie jaja na twardo.

Żółtko dla niemowląt - jak je przygotować?

Żółtko jaja jest bogatym źródłem żelaza, dlatego warto dodać je jak najwcześniej do diety malucha. Można zmieszać je z ugotowanymi ziemniakami purée i rozdrobnionymi warzywami czy owocami.

Do przygotowania pierwszego dania z żółtkiem dla niemowląt potrzebne są jedynie:

  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki wody.

Żółtko umieszczamy w niewielkim naczyniu (najlepiej o pojemności około ½ filiżanki) i widelcem lub malutką trzepaczką mieszamy z wodą, aż do wytworzenia jednolitej masy. Następnie przykrywamy naczynie folią i umieszczamy w parowniku nad wodą gotującą się na wolnym ogniu. Danie gotujemy na parze przez około 4-5 minut, a następnie odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Przykryte resztki należy przechowywać w zamrażalce i zjeść w przeciągu 2 dni.

Do tak przygotowanej bazy można dodać warzywa. Wszystkie wybrane składniki (żółtko i warzywa) należy zmieszać za pomocą miksera ręcznego w jednolite purée.

Krem warzywno-jajeczny można stworzyć również, dodając 1 łyżkę ugotowanej rozdrobnionej cukinii do łyżki ugotowanego i rozdrobnionego brokułu oraz łyżki ugotowanego na parze żółtka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podajemy maluchowi.

Dieta maluszka

Przez pierwsze kilka miesięcy po porodzie maluszkowi należy podawać głównie mleko. Dopiero około szóstego miesiąca życia przychodzi czas na rozszerzenie...

Aby przyzwyczaić niemowlaka do pokarmów o stałej konsystencji, można ubić lub delikatnie zmieszać ugotowane jajko z wybranymi warzywami.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Wołowina od krów karmionych trawą - czym się wyróżnia?

Wołowina od krów karmionych trawą - czym się wyróżnia?

Obecność mięs w diecie Wołowina to jedno ze zdrowszych mięs. Walorów prozdrowotnych ma jeszcze więcej, gdy pochodzi od krów karmionych trawą, a nie wysoko wydajną paszą (kukurydza, soją). Czy jednak takie mięso jest w ogóle dostępne? Gdzie szukać danych...

Kuchnia

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Czerwona papryka Kubek posiekanej czerwonej papryki zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość pomarańczy. Znajdziemy tam 190,3 mg tego związku. Kiwi Kubek kiwi to potężne źródło witaminy C, która znajduje się tam w ilości 166,9 mg. Zielona...

Kuchnia

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Napój na przeziębienie Większości z nas przeziębienie kojarzy się z nieprzyjemnie pachnącym napojem, który rodzice przygotowywali nam w dzieciństwie, by szybko zwalczyć objawy infekcji. Mleko, masło, miód i rozgnieciony czosnek - czyli składniki leczniczej...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...

Kuchnia

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Zdrowy ocet jabłkowy Ocet jabłkowy to składnik obecny w gospodarstwach domowych od wielu lat. W czasach starożytnych był on z powodzeniem wykorzystywany do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Poznaj cenne dla zdrowia właściwości octu jabłkowego. Jest...

Kuchnia

Te przyprawy możesz podawać dzieciom

Te przyprawy możesz podawać dzieciom

mięs, sałatek oraz dań na bazie roślin strączkowych. Bazylia Aromatyczne liście bazylii kojarzą się z kuchnią włoską. Warto jednak wiedzieć

Kuchnia

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

Kolendra Ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają kolendrę i tych, którzy jej nienawidzą. Dlaczego kolendra smakuje wyśmienicie dla tych pierwszych, a jak mydło dla drugich? Genetyka może mieć w tym swój udział, gdyż badania pokazały,...

Kuchnia

9 składników, których nie powinnaś jeść

9 składników, których nie powinnaś jeść

Benzoesan potasu Kiedy masz ochotę na coś słodkiego i gazowanego, ale bez zbędnych kalorii, może kusić cię dietetyczny napój gazowany. Jednak zwalcz w sobie tę pokusę, gdyż w takich napojach często znajduje się benzoesan potasu i sód. W połączeniu z witaminą...

Kuchnia

Powody, dla których warto jeść cytrynę

Powody, dla których warto jeść cytrynę

Cytrynowe katharsis Po cytrynę sięgamy najczęściej, gdy dopadnie nas przeziębienie. Jednakże, oprócz wspomagania podczas osłabienia odporności, cytryna wykazuje wiele innych, cennych właściwości. Czy wiesz, że roztwór soku cytrynowego i lnu przyśpiesza...

Kuchnia

Produkty idealne dla twojej skóry, które masz w kuchni

Produkty idealne dla twojej skóry, które masz w kuchni

Jadalne produkty naturalne korzystne dla twojej skóry Wiele produktów spożywczych stanowi źródło cennych dla skóry witamin oraz mikroelementów. Ich spożywanie może zatem przynieść skórze wiele korzyści. Co więcej, możesz je wykorzystać do domowych zabiegów...