2 z 8Hibiskus
Napar o czerwonej barwie ma lekko kwaskowaty smak i intensywny aromat. Herbata z hibiskusa produkowana jest z kielichów kwiatu tej rośliny. Jest znana na całym świecie. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, przede wszystkim skutecznie obniża [ciśnienie krwi](http://fitness.wp.pl/18960,skuteczne-leczenie-nadcisnienia ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection). Zawiera ponadto przeciwutleniacze, które według badań naukowców regulują poziom [cholesterolu](http://eliza-goslawska.fitness.wp.pl/19248,funkcje-cholesterolu-w-organizmie-i-jego-zrodla-pokarmowe ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) we krwi.
Herbaty z hibiskusa nie powinny jednak pić kobiety w ciąży. Niektórzy badacze są zdania, że kwiat ten zawiera substancje, mogące wywołać poronienie.