- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Zdrowe i nietuczące słodycze dla ciebie i twojego dziecka
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, w ciągu ostatnich 20 lat liczba dzieci z nadwagą wzrosła w naszym kraju trzykrotnie – w tym momencie cierpi na nią około 30 proc. 11-latków i tyle samo 14-latków. Kolejnym problemem wynikającym z nieprawidłowej diety jest cukrzyca – i tu również statystyki są zatrważające – w ciągu ostatnich 25 lat liczba zachorowań na cukrzycę typu I wzrosła u dzieci czterokrotnie. Istnieje poważne ryzyko, że pokolenie dzieci urodzonych po 2000 roku będzie żyło znacznie krócej niż ich rodzice. Dlatego dbajmy o dietę naszych pociech i starajmy się obniżać kaloryczność podawanych im posiłków.
Czy oznacza to, że musimy odmawiać dziecku słodyczy? Schemat żywienia dziecka zakłada, że może ono zjadać około 20 gramów sacharozy dziennie. Taka ilość odpowiada dwóm czubatym łyżkom cukru, czterem kostkom czekolady albo pięciu landrynkom.
To niewiele dla małego łakomczucha, zwłaszcza że organizm bardzo szybko spala cukry proste, co sprawia, że chęć sięgnięcia po kolejną słodką przekąskę pojawia się dość szybko. Niestety, nie możemy jeść ich bezkarnie. Dlatego warto zadbać o dietę dziecka i wpojenie mu zdrowych nawyków. Nietuczące słodycze z powodzeniem przygotujesz sam. Gwarantujemy, że zasmakują nawet najbardziej wybrednemu łasuchowi.
Przeczytaj także: Niebanalne rozwiązanie, które wzbogaci każde wnętrze
Wegański murzynek
Wegański murzynek to ciasto, które pokochają miłośnicy czekolady. Warto zwrócić na niego uwagę także ze względu na składniki, które są dobre dla zdrowia naszego dziecka.
Gorzka czekolada zawiera pirazynę, związek pobudzający mózg do pracy, poprawiający pamięć i koncentrację. Ziarna kakaowca wzmacniają serce, zapobiegają miażdżycy i zakrzepom. Poza tym zwykłe mleko warto zastąpić mlekiem migdałowym, które uspokaja i redukuje stres.
Do murzynka dodaj banana – to cenne źródło potasu, który jest niezbędny w diecie dziecka.
Składniki:
- 2 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego,
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/3 delikatnego oleju, np. z pestek winogron,
- 3 szklanki mąki pszennej razowej,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 50 gramów gorzkiej czekolady,
- 2 dojrzałe banany.
garnuszku rozpuść czekoladę, dodaj do niej cukier i olej, następnie wymieszaj. Banana dokładnie rozgnieć widelcem i dodaj go do czekolady razem z mlekiem. Wszystko wymieszaj na gładką masę. W misce połącz mąkę, kakao, sód, cynamon. Następnie wymieszaj mokre i suche składniki (powinna wyjść dość gęsta masa). Murzynka pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przeczytaj także: Naturalnie słodkie i zdrowe owoce rolki
Domowe lody mandarynkowo-marchewkowe
Lody dla weganina lub alergika? Jeżeli z jakiegoś powodu ty lub twoje dziecko musicie unikać nabiału, wypróbuj zdrowe lody, które wykonane są z naturalnych produktów. Głównym składnikiem tego przepisu są mandarynki bogate w witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Ponadto owoce te zawierają składniki mineralne niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka: wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk i sód. Marchewka z kolei nie tylko poprawia wygląd skóry, ale także reguluje zaburzenia trawienne.
Składniki:
- 1 marchewka,
- 3 mandarynki,
- 1 cm świeżego imbiru,
- 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej.
Owoce i warzywa umyj i obierz ze skórek. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i ustaw go na najwyższe obroty. Miksuj aż do uzyskania gładkiej pasty, którą później wlewaj do kieliszków do wódki tak, aby zostawić pół centymetra wolnej przestrzeni od brzegu naczynia. Włóż patyczki i wstaw lody do zamrażarki. Kiedy deser będzie gotowy, odwróć kieliszki do góry dnem, polewając je ciepłą wodą. Dzięki temu łatwiej będzie je wyciągnąć z kieliszka. Gotowe!
Zobacz także: Już 9/10 sześciolatków ma próchnicę! Jak temu zaradzić?
Budyń z nasion chia
Czy słyszałeś kiedykolwiek o nasionach chia? Warto się nimi zainteresować i wykorzystać je do zrobienia puddingu czy budyniu, który będzie miał kremową i jedwabistą konsystencję. Taki deser swobodnie mogą jeść nawet osoby dotknięte cukrzycą, ponieważ w swojej żelowej postaci nasiona chia zapobiegają szybkiemu wchłanianiu się węglowodanów. Produkt ten jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, fosforu i cynku. Ponadto zawiera kwasy omega 3 i 6 oraz dużo błonnika, który sprzyja odchudzaniu.
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia,
- 200 ml mleka sojowego,
- łyżka niesłodzonego kakao,
- łyżka wiórków kokosowych,
- miód lub stewia (do smaku).
Wszystkie składniki, z wyjątkiem słodzącej substancji, wymieszaj i odstaw do lodówki na parę godzin (może być nawet cała noc). Później zmieszaj ją blenderem na gładką masę i dosłódź do smaku. Przełóż do miseczki i delektuj się tym oryginalnym smakiem.
Zobacz także: Zdrowy czekoladowy budyń
Orzechowe batoniki
Twoje dziecko uwielbia słodkie przekąski? Nie masz pomysłu na drugie śniadanie? Wypróbuj zdrowe i dietetyczne orzechowe batoniki, które nie zawierają mąki, cukru ani tłuszczu. Do przygotowania batonów najlepsze będą orzechy włoskie, ale nie tylko.
Dlaczego orzechy są tak ważne w diecie dziecka? Poprawiają pamięć i koncentrację. To także cenne źródło wapnia, który wzmacnia dziecięce kości. Ponadto zawierają magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas, kwas foliowy i witaminy B6 i E. W orzechach włoskich znajduje się kwas elagowy, który wzmacnia odporność.
Składniki:
- 400 gramów orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce),
- 3 łyżki (ok. 40 gramów) miodu,
- 1 jajko,
- 1 białko jajka.
Posiekaj orzechy i wsyp je do miski. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Całość umieść w blaszce i wstaw do nagrzanego (180 stopni) piekarnika na 25-30 minut. Deser powinien osiągnąć złoty kolor. Kiedy już wystygnie, pokrój na batoniki.
Zobacz także: Ile dziecko powinno jeść?
Domowe żelki bez żelatyny
Twoje dziecko będzie zachwycone, kiedy zaserwujesz mu żelki, natomiast ty będziesz miała spokojne sumienie, że dajesz mu zdrowy deser. Do przygotowania owocowych żelków proponujemy kaki, które z łatwością dostaniesz o tej porze roku w sklepach. Zwykłą żelatynę zastąp inną substancją żelującą: agar-agar. W szczególności upodobali ją sobie wegetarianie, ale polecana jest także osobom na diecie, ponieważ pęcznieje w jelitach.
Składniki (na 24 żelki):
- 2 owoce kaki,
- 2 łyżeczki agar-agar,
- 60 ml wody,
- stewia/miód/syrop z agawy (do smaku).
Kaki obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze na mus. Wlej wodę do rondelka, dodaj 2 łyżeczki agaru i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając i dodawaj powoli mus z kaki. Gotową masę przełóż do silikonowych foremek. Pozostaw do ścięcia. Domowe żelki bez żelatyny są już gotowe.
Zobacz także: Agar-agar i pektyny - zdrowsze alternatywy żelatyny