Pektyny i agar-agar - zdrowsze alternatywy żelatyny

Żelatyna gości w naszej kuchni od wielu lat. Jest niezbędnym dodatkiem do zagęszczania produktów i nadawania im odpowiedniej konsystencji. Znajdziemy ją w żelkach, cukierkach, lodach, ciastach, wyrobach czekoladowych, wędlinach, margarynie, a nawet sokach czy jogurtach.

Pektyny i agar-agar - zdrowsze alternatywy żelatynyPektyny i agar-agar - zdrowsze alternatywy żelatyny
Źródło zdjęć: © Żelki / 123RF
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

Ale ponieważ żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego, to coraz częściej mówi się o jej roślinnych zamiennikach. Co powinniśmy wiedzieć o pektynach i czy są one bezpieczne dla dzieci?

Czym jest żelatyna?

Żelatynę produkuje się z kolagenu, który znajduje się w skórze, kościach i chrząstkach zwierzęcych. Wegetarianie czy weganie muszą zatem uważać, aby nie trafić na tę substancję w pokarmach, które spożywają.

Jednak coraz więcej osób, które spożywają mięso, rezygnuje z żelatyny. Pod koniec lat 90. nagłośnienie sprawy związanej z chorobą szalonych krów spowodowało, że prawie całkowicie wycofano z obiegu żelatynę wołową.

Sprawdź, jak żelatyna działa na włosy

Ponadto, wielu konsumentów zrezygnowało z żelatyny wieprzowej odkąd pojawiły się pogłoski, że może ona powodować choroby prionowe, a więc choroby układu nerwowego, które spowodowane są nagromadzeniem nieprawidłowo pofałdowanych białek (prionów).

Pektyny zamiast żelatyny

Żelatynę możemy zastąpić zagęszczaczami i substancjami żelującymi pochodzenia roślinnego. Z pomocą przychodzą pektyny. Są to naturalne mieszaniny poli- i ogligosacharydów (a więc węglowodanów).

Galaretka / 123RF
Galaretka / 123RF

To z nich zbudowane są ściany komórkowe wielu roślin. Dla nas to źródło rozpuszczalnego błonnika, a ponieważ substancje te posiadają zdolność tworzenia żeli czy galaretek, stają się doskonałym zamiennikiem zwykłej żelatyny, który wykorzystuje się w produkcji np. słodyczy, ketchupu, majonezu czy produktów niskotłuszczowych.

Ten roślinny zamiennik żelatyny wspomaga także pracę organizmu. Spożywanie przez dłuższy czas 15 g pektyn dziennie obniża poziom złego cholesterol nawet o 30 proc. W ten sposób poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego i chronią przed chorobami krążenia.

Ponadto za sprawą pektyn można oczyścić ciało z toksyn i uchronić przewód pokarmowy przed odkładaniem się złogów. Posiadają one zdolność wiązania jonów, a przez to usuwają z organizmu metale ciężkie, jak np. ołów czy kobalt.

To także naturalny lek w walce z otyłością – pektyny pęcznieją w żołądku, dając uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo stymulują działanie mikroflory bakteryjnej, która stanowi naturalną warstwę ochronną przewodu pokarmowego.

Dzięki swoim właściwościom pektyny wspomagają układ immunologiczny, przez co wzmacniają odporność i zapobiegają infekcjom.

Przeczytaj także

Gdzie znajdziemy pektyny?

W pektyny obfitują jabłka, marchewka, morele, banany, brzoskwinie, dynia, fasola i cytryna (w skórce cytrusów jest ok. 30 proc pektyn). Ponieważ najlepiej działają w środowisku kwaśnym, podczas przygotowywania konfitur czy dżemów dobrze jest dodawać sok z cytryny (1 łyżka na 250 ml masy).

Skuteczne jest także łączenie ze sobą różnych owoców o większej i mniejszej zawartości pektyn. W przetwórstwie żywności kryją się pod symbolem E44.

Agar-agar zamiast żelatyny

Innym popularnym zamiennikiem żelatyny jest agar-agar, który zastyga już w temperaturze pokojowej, zatem nie trzeba danej potrawy chłodzić w lodówce.

Agar jest uzyskiwany z glonów, które występują u wybrzeży Azji. Substancja ta nie ma kalorii, za to ma wiele witamin, składników mineralnych i białka.

Żelki / 123RF
Żelki / 123RF

Agar-agar możemy kupić w postaci proszku, płatków, granulek lub wstążek. Pamiętajmy, że siła żelująca nie jest uzależniona od ilości substancji żelującej, ale od rodzaju płynu, do którego ją dodajemy.

Ponadto użyty w potrawie agar-agar nie traci swoich właściwości – nadal obfituje w błonnik (80 proc.), kwas foliowy niezbędny w diecie kobiet w ciąży, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy B6, E i K. W technologii żywności agar-agar kryje się pod oznaczeniem E406.

Zarówno pektyny, jak i agar-agar, to substancje pochodzenia roślinnego, które są bezpieczne dla zdrowia. Swobodnie zatem możemy uwzględniać je w diecie dziecka.

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące