Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Do przyrządzenia sosu zamiast tłustej śmietany możesz użyć niskotłuszczowego mleka, zagęszczonego mąką – 1 kubek na 4 łyżeczki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu, aż pojawią się na nim grube pęcherzyki.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Larry Hoffman / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

/ 8Wybierz lepszy tłuszcz

Obraz
© Zdjęcie autorstwa U.S. Department of Ag / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Lepsze oznacza tu zdrowe. Zastąp więc masło oliwą z oliwek.

/ 8Używaj mniej oleju

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Veganbaking.net / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Oliwa z oliwek ma wiele walorów zdrowotnych, ale w dalszym ciągu jest to około 120 kalorii na łyżkę stołową. Postaraj się więc używać jej oszczędnie (po prostu lej troszkę mniej niż zwykle). Tym bardziej jeśli posiadasz naczynia z nieprzywieralną powłoką itp.

/ 8Przygotowuj chrupiące potrawy bez tłuszczu

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

Zamiast smażenia na głębokim oleju, włóż potrawę do piekarnika. Możesz zastosować wówczas odrobinę oliwy z oliwek.

/ 8Zastępuj sól ziołami

Obraz
© Zdjęcie autorstwa jeffreyw / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Spożywanie zbyt wiele soli na dzień jest niezdrowe. Zastępuj ją aromatycznymi ziołami, które poprawią walory smakowe oraz wpłyną korzystnie na różne funkcje naszego organizmu.

/ 8Używaj pełnoziarnistej mąki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Wzbogacisz wówczas swoje posiłki w witaminę B, cynk i magnez. Przyrządzone w ten sposób jedzenie będzie miało również niższy indeks glikemiczny.

/ 8Jajko light

Obraz
© Zdjęcie autorstwa margenauer / CC BY

Kiedy przepis podaje, byś użył jednego jaja, wykorzystaj zamiast tego dwa białka bez żółtka.

/ 8Domowe lody

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Zamiast kupować je w sklepie, przyrządź domowe lody z niskotłuszczowego mleka i zagęszczonej żelatyny. Obniży to ich kaloryczność.

/ 8Przebieraj w serach

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PDPhotos / CC BY

By obniżyć kaloryczność serowych posiłków, wybieraj te o intensywnym aromacie i smaku. Będziesz mógł ich dodać mniej, osiągając pożądany efekt smakowy. Może to być ser kozi, cheddar czy 26-miesięczny ser parmezan.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące