Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze
Do przyrządzenia sosu zamiast tłustej śmietany możesz użyć niskotłuszczowego mleka, zagęszczonego mąką – 1 kubek na 4 łyżeczki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu, aż pojawią się na nim grube pęcherzyki.
Wybierz lepszy tłuszcz
Lepsze oznacza tu zdrowe. Zastąp więc masło oliwą z oliwek.
Używaj mniej oleju
Oliwa z oliwek ma wiele walorów zdrowotnych, ale w dalszym ciągu jest to około 120 kalorii na łyżkę stołową. Postaraj się więc używać jej oszczędnie (po prostu lej troszkę mniej niż zwykle). Tym bardziej jeśli posiadasz naczynia z nieprzywieralną powłoką itp.
Przygotowuj chrupiące potrawy bez tłuszczu
Zamiast smażenia na głębokim oleju, włóż potrawę do piekarnika. Możesz zastosować wówczas odrobinę oliwy z oliwek.
Zastępuj sól ziołami
Spożywanie zbyt wiele soli na dzień jest niezdrowe. Zastępuj ją aromatycznymi ziołami, które poprawią walory smakowe oraz wpłyną korzystnie na różne funkcje naszego organizmu.
Używaj pełnoziarnistej mąki
Wzbogacisz wówczas swoje posiłki w witaminę B, cynk i magnez. Przyrządzone w ten sposób jedzenie będzie miało również niższy indeks glikemiczny.
Jajko light
Kiedy przepis podaje, byś użył jednego jaja, wykorzystaj zamiast tego dwa białka bez żółtka.
Domowe lody
Zamiast kupować je w sklepie, przyrządź domowe lody z niskotłuszczowego mleka i zagęszczonej żelatyny. Obniży to ich kaloryczność.
Przebieraj w serach
By obniżyć kaloryczność serowych posiłków, wybieraj te o intensywnym aromacie i smaku. Będziesz mógł ich dodać mniej, osiągając pożądany efekt smakowy. Może to być ser kozi, cheddar czy 26-miesięczny ser parmezan.