Algi - superprodukt z głębi mórz i oceanów

Algi zawierają bardzo cenne wartości odżywcze i w wielu regionach świata są wykorzystywane przez ludzi jako pokarm oraz uzupełnienie pasz zwierzęcych. Mają również zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i w kosmetyce.

Algi - superprodukt z głębi mórz i oceanówAlgi - superprodukt z głębi mórz i oceanów
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF

Skład alg

Rozróżnia się algi morskie i słodkowodne. Analiza obu typów pozwoliła na wykazanie składników w nich obecnych. Algi zawierają minerały obecne w wodzie, a co ważniejsze są one łatwo przyswajalne przez człowieka. Znajduje się w nich cynk, fluor, fosfor, magnez, potas, jod i żelazo jak również witaminy C, A, B, E i PP.

Stanowią idealne uzupełnienie diety wegetariańskiej, gdyż zawierają dużo białka niezbędnego człowiekowi do sprawnego funkcjonowania. Glony są dobrym źródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć.

Algi jako produkty na stołach

Algi znajdują się w naszym jadłospisie niemal codziennie – nawet o tym nie wiemy. Niektóre z nich są używane są do produkcji dodatków żywnościowych. Ich główne zastosowanie to zagęszczanie i żelowanie wpływające na wygląd i konsystencję artykułów spożywczych.

Bardzo powszechnie stosowany jest alginian sodu, czyli sól sodowa kwasu alginowego. Jest on otrzymywany z wodorostów morskich. Nie ma smaku, zapachu, ale dobrze wiąże wodę, dlatego jest stosowany jako zagęstnik np. mas, nadzień owocowych, sosów, majonezów, warzyw w puszkach, koncentratów, sosów, dżemów, lodów, piwa i wielu innych produktów.

Kolejną substancją żelującą jest agar o symbolu E 406. Jest pozyskiwany z czerwonych glonów. Używany jest zamiast żelatyny zwierzęcej, a także do produkcji napojów mlecznych, sosów, ptasiego mleczka, galaretek oraz piwa.

Następnym dodatkiem jest karagen. Ten z kolei otrzymuje się z czerwonych alg oceanicznych. Używamy go jako zagęstnika lub substancji żelującej do produktów mlecznych sosów, wędzonych wędlin, dżemów, galaretek, lodów, śmietany, margaryn, serków topionych oraz wyrobów garmażeryjnych.

Algi a suplementacja

Algi są naturalnym źródłem suplementów. Do najlepiej poznanych należy spirulina. Spirulina pływa korzystnie na procesy starzenia się organizmu, układ immunologiczny, działa osłonowo na żołądek, a co ważniejsze – wspomaga detoksykację organizmu. Jest osobom palącym lub przyjmującym długotrwale leki. Przeciwwskazaniem do stosowania tego suplementu diety jest jedynie ciąża oraz karmienie piersią.

Zastosowanie alg w kosmetyce

Algi zawierają witaminy z grupy B, które regenerują naskórek, beta-karoten oraz witaminy C i E mające działanie przeciwutleniające. Znajdziesz w nich również minerały, aminokwasy i polifenole, które opóźniają procesy starzenia się skóry.

Karagen, kwas hialuronowy oraz siarczan nawilżają skórę. Kwasy tłuszczowe wspomagają ochronę lipidową skóry. Działanie alg redukuje cellulit, wpływa korzystnie na skórę, paznokcie oraz włosy.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące