7 produktów zawierających więcej białka niż pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka jest jednym z najbardziej popularnych mięs w kuchni polskiej. Dzięki dużej zawartości białka, dostarczającego organizmowi niezbędnych aminokwasów, drób jest chętnie spożywany przez sportowców. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy A, C, jak i innych wartości odżywczych, np. żelaza, potasu i fosforu.
Kurczak doskonale sprawdza się smażony, pieczony, grillowany i gotowany. Niestety, z czasem drób zaczyna się nudzić i nie mamy pomysłu na zastąpienie mięsa czymś innym.
Krewetki, najpopularniejsze skorupiaki, posiadają więcej białka niż sam kurczak. 100 g krewetek zawiera 119 kcal i 21 g białka. To nieprawda, że osoby posiadające podwyższony cholesterol powinny unikać produktu. Owoce morza zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia witamin z grupy B. Ponadto są źródłem potasu, magnezu i fosforu.
Barramundi - australijska ryba
Barramundi to gatunek ryb występujący w Północnej Australii, a także Azji Południowo-Wschodniej. Ryba jest bogatym źródłem białka (100 g ryby to 31 g białka) i kwasów omega-3. Nie posiada ostrych i drobnych ości, więc można dodawać ją do zup. Ponadto sprawdza się w postaci grillowanej, pieczonej, duszonej jak i smażonej. Niektórzy podają ją także w formie wędzonej. Delikatną rybę można spróbować w wielu restauracjach na terenie całej Polski, a także kupić w niektórych supermarketach.
Mięso wołowe zamiast drobiowego
Mięso drobiowe można zastąpić wołowym, gdyż tak samo jak to pierwsze posiada dużą zawartość białka (100 g chudej wołowiny zawiera około 20 g białka). Ponadto wołowina zawiera witaminy z grupy B, stanowi także dobre źródło fosforu, żelaza, cynku i selenu. Dzięki obecności kwasu linolowego pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Eksperci ostrzegają jednak przed spożywaniem zbyt dużych ilości czerwonego mięsa, gdyż może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób. Pamiętaj zatem, aby zachować umiar w jedzeniu.
Zielone smoothie
Alternatywą dla kurczaka w dziennym zapotrzebowaniu białka może być również zielony koktajl. By przygotować leczniczy eliksir, do blendera należy wlać szklankę mleka sojowego. Następnie dodać łyżkę posiekanych drobno pistacji, łyżkę łuskanych nasion konopi, jedną szklankę szpinaku i dużego banana. Porcja zielonego koktajlu to 31 g białka, solidna dawka kwasów omega-3 i spore ilości dobrych węglowodanów, które zapewnią ci uczucie sytości na dłużej.
Twaróg dostarcza białko i wapń
Biały ser to przede wszystkim duże ilości pełnowartościowego, łatwostrawnego białka, wapnia i fosforu. Oprócz tego, w produkcie można odnaleźć witaminy z grupy B, cynk, sód, jod i potas. Ze względu na obecność kwasów oleinowych i linolowych, zaleca się włączyć produkt do codziennego jadłospisu. Warto jeść go wraz z produktami zbożowymi, aby uzupełnić niedobór aminokwasów. Biały ser można podawać na słodko z owocami, orzechami, jak i na słono z bazylią, szczypiorkiem i świeżą rzodkiewką.
Tofu
Tofu to ser wyprodukowany z mleka sojowego. Występuje najczęściej w postaci naturalnej lub wędzonej. Ciężko jest określić wartości odżywcze tofu ze względu na występowanie kilku jego rodzajów. Jednak jedno jest pewne. 100 g - czyli połowa kostki sera sojowego zawiera około 12 g białka, 5 g tłuszczów i 3 g węglowodanów. Ponadto nie ma cholesterolu, nie zakwasza organizmu, a tym samym zmniejsza ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.
Jagody goji
Jagody goji zaliczane są do najzdrowszych owoców świata. Czerwony produkt jest źródłem witamin, aminokwasów i minerałów. Zawierają najwięcej białka ze wszystkich owoców - 100 g aż 12,3 g. Dlatego też są idealną alternatywą dla mięsa i nabiału. Ciekawostką jest to, że regularne spożywanie owoców korzystnie wpływa na wzrok człowieka. Obecność przeciwutleniacza - zeaksantyny - chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.