7 produktów zawierających więcej białka niż pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka jest jednym z najbardziej popularnych mięs w kuchni polskiej. Dzięki dużej zawartości białka, dostarczającego organizmowi niezbędnych aminokwasów, drób jest chętnie spożywany przez sportowców. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy A, C, jak i innych wartości odżywczych, np. żelaza, potasu i fosforu.

Kurczak doskonale sprawdza się smażony, pieczony, grillowany i gotowany. Niestety, z czasem drób zaczyna się nudzić i nie mamy pomysłu na zastąpienie mięsa czymś innym.

Krewetki, najpopularniejsze skorupiaki, posiadają więcej białka niż sam kurczak. 100 g krewetek zawiera 119 kcal i 21 g białka. To nieprawda, że osoby posiadające podwyższony cholesterol powinny unikać produktu. Owoce morza zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia witamin z grupy B. Ponadto są źródłem potasu, magnezu i fosforu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Krewetki/123RF

/ 6Barramundi - australijska ryba

Obraz
© abczdrowie.pl

Barramundi to gatunek ryb występujący w Północnej Australii, a także Azji Południowo-Wschodniej. Ryba jest bogatym źródłem białka (100 g ryby to 31 g białka) i kwasów omega-3. Nie posiada ostrych i drobnych ości, więc można dodawać ją do zup. Ponadto sprawdza się w postaci grillowanej, pieczonej, duszonej jak i smażonej. Niektórzy podają ją także w formie wędzonej. Delikatną rybę można spróbować w wielu restauracjach na terenie całej Polski, a także kupić w niektórych supermarketach.

/ 6Mięso wołowe zamiast drobiowego

Obraz
© Wołowina/123RF

Mięso drobiowe można zastąpić wołowym, gdyż tak samo jak to pierwsze posiada dużą zawartość białka (100 g chudej wołowiny zawiera około 20 g białka). Ponadto wołowina zawiera witaminy z grupy B, stanowi także dobre źródło fosforu, żelaza, cynku i selenu. Dzięki obecności kwasu linolowego pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Eksperci ostrzegają jednak przed spożywaniem zbyt dużych ilości czerwonego mięsa, gdyż może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób. Pamiętaj zatem, aby zachować umiar w jedzeniu.

/ 6 Zielone smoothie

Obraz
© abczdrowie.pl

Alternatywą dla kurczaka w dziennym zapotrzebowaniu białka może być również zielony koktajl. By przygotować leczniczy eliksir, do blendera należy wlać szklankę mleka sojowego. Następnie dodać łyżkę posiekanych drobno pistacji, łyżkę łuskanych nasion konopi, jedną szklankę szpinaku i dużego banana. Porcja zielonego koktajlu to 31 g białka, solidna dawka kwasów omega-3 i spore ilości dobrych węglowodanów, które zapewnią ci uczucie sytości na dłużej.

/ 6Twaróg dostarcza białko i wapń

Obraz
© Twaróg/123RF

Biały ser to przede wszystkim duże ilości pełnowartościowego, łatwostrawnego białka, wapnia i fosforu. Oprócz tego, w produkcie można odnaleźć witaminy z grupy B, cynk, sód, jod i potas. Ze względu na obecność kwasów oleinowych i linolowych, zaleca się włączyć produkt do codziennego jadłospisu. Warto jeść go wraz z produktami zbożowymi, aby uzupełnić niedobór aminokwasów. Biały ser można podawać na słodko z owocami, orzechami, jak i na słono z bazylią, szczypiorkiem i świeżą rzodkiewką.

/ 6Tofu

Obraz
© Tofu/123RF

Tofu to ser wyprodukowany z mleka sojowego. Występuje najczęściej w postaci naturalnej lub wędzonej. Ciężko jest określić wartości odżywcze tofu ze względu na występowanie kilku jego rodzajów. Jednak jedno jest pewne. 100 g - czyli połowa kostki sera sojowego zawiera około 12 g białka, 5 g tłuszczów i 3 g węglowodanów. Ponadto nie ma cholesterolu, nie zakwasza organizmu, a tym samym zmniejsza ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.

/ 6Jagody goji

Obraz
© Jagody Goji/123RF

Jagody goji zaliczane są do najzdrowszych owoców świata. Czerwony produkt jest źródłem witamin, aminokwasów i minerałów. Zawierają najwięcej białka ze wszystkich owoców - 100 g aż 12,3 g. Dlatego też są idealną alternatywą dla mięsa i nabiału. Ciekawostką jest to, że regularne spożywanie owoców korzystnie wpływa na wzrok człowieka. Obecność przeciwutleniacza - zeaksantyny - chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące