Przetwory na zimę, które zrobisz już w sierpniu
Lato dostarcza wielu darów natury. Słodkie owoce, obfitujące w witaminy warzywa. Dlaczego nie zamknąć ich w słoiku? To świetny sposób na zachowanie smaku wakacji i rozkoszowanie się nim w zimowe wieczory.
Przygotowywanie przetworów ma też jeszcze jeden walor. Wiele z nich to prawdziwe skarbnice zdrowia, niektóre to nawet naturalne wzmacniacze odporności i doskonałe leki na przeziębienie.
Polacy najczęściej robią kiszonki, dżemy i soki. Które z nich można podawać dzieciom?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Nie zaszczepiłeś dziecka? Lekarz może odmówić jego leczenia
Kiszone ogórki
Niemal każda gospodyni domowa ma swoją recepturę na kiszone ogórki. Tu jednak najistotniejsze są ich właściwości prozdrowotne. A tych mają one wiele.
Przede wszystkim dostarczają naturalnego probiotyku, a więc bakterii mlekowych. Oczyszczają jelita, hamują namnażanie się chorobotwórczych drobnoustrojów i wzmacniają układ odpornościowy. Probiotyki te regulują ponadto trawienie i pozwalają zminimalizować ryzyko zaparć.
Kiszone ogórki obfitują również w witaminy, zwłaszcza A, C, E i K. Dostarczają również organizmowi magnez, potas, wapń i fosfor, a ponadto zwiększają przyswajalność żelaza. Niezwykle wartościowy jest również sok z kiszonych ogórków, który świetnie radzi sobie z pasożytami układu pokarmowego. Powszechnie stosowanymi dodatkami do kiszenia ogórków są: czosnek, korzeń i liście chrzanu, koper, gorczyca, liście winogron, czarnej porzeczki lub dębu. Ogórki kiszone można podać dziecku, które ukończyło 11. miesięcy.
Na następnym slajdzie obejrzysz wideo
Przeczytaj także: Co się dzieje z pieniędzmi ze zbiórek, gdy dziecko umrze?
Kiszona kapusta
Smaczna, chrupiąca, pożywna. Taka jest właśnie kiszona kapusta zrobiona w domu, a do jej przygotowania niewiele trzeba – wystarczy kapusta i sól (niektórzy dodają ponadto marchew, kminek, cebulę, jabłka).
A co kryje w sobie kiszona kapusta? Przede wszystkim wiele w niej witaminy C, która bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy. Nie brakuje również witaminy E oraz witamin z grupy B. I podobnie jak kiszone ogórki, również kapusta zawiera bakterie probiotyczne.
Wiele w niej ponadto fitoncydów, które działają bakteriobójczo. W medycynie ludowej kiszona kapusta uznawana jest za produkt o właściwościach termoregulacyjnych (obniża zbyt wysoką temperaturę ciała, a za niską – podwyższa). Równie zdrowy jest sok z kiszonej kapusty, który wzmacnia odporność, łagodzi kaszel i poprawia apetyt.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Lekarze: nie przychodźcie na SOR z dziećmi, które ugryzł kleszcz
Soki owocowe
Domowe soki są niezwykle pyszne i zdrowe. Stanowią idealną alternatywę dla produktów tego typu, które znaleźć można na sklepowych półkach. Sok przygotowany w domu pozbawiony będzie sztucznych dodatków, czyli konserwantów i polepszaczy smaku.
Jakie owoce zatem najlepiej jest zamknąć w słoiku?
Przede wszystkim te, które dziecko lubi. Soki przygotować można z malin, czerwonej lub czarnej porzeczki, czarnego bzu, jeżyn. Owoce te są łatwo dostępne, a przygotowanie przetworów z ich udziałem jest proste (zwłaszcza dla posiadaczy sokownika).
W zależności od głównego składnika soku, napój taki posiada wiele witamin i minerałów. Gasi pragnienie i rozgrzewa, a ponadto wzmacnia odporność i skutecznie wspomaga leczenie jesiennych infekcji. Mając do dyspozycji wiele owoców, warto też zrobić zapomniane już dzisiaj kompoty, np. z jabłek. Są doskonałym uzupełnieniem obiadu. Soki, nawet te naturalne i pozbawione cukru, należy podawać dziecku w rozsądnych ilościach. Mogą one bowiem wywołać biegunkę i ból brzucha.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Dżemy i konfitury
Są naturalnie słodkie i możne je dodawać do wielu potraw, m.in. naleśników. Smakują dorosłym, jak i dzieciom.
Domowe dżemy najlepiej jest przygotowywać bez dodatku cukru.
Owoce muszą być wówczas w pełni dojrzałe i miękkie. Jeśli jednak chcemy nieco je osłodzić, najlepszym wyborem będzie dodatnie do przetworu miodu, melasy lub ksylitolu.
Cukier z powodzeniem zastąpią też daktyle, które działają przeciwbólowo, przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, a dodatkowo wzmacniają organizm. Smaczne dżemy przygotować można z truskawek, wiśni, moreli, jabłek, malin lub czarnej porzeczki.
Przeczytaj także: Imiona, które odeszły do lamusa. Na liście Aneta, Rysiek i Jarek
Czy domowe przetwory faktycznie są zdrowe?
Wiele osób wskazuje na to, że przygotowywanie przetworów jest stratą czasu, bo i tak w czasie obróbki termicznej (tj. pasteryzowanie, duszenie) dochodzi do utraty wielu cennych składników odżywczych. To oczywiście prawda, ale wiele z nich zostaje (ok. 40-60 proc.). Główną zaletą przetworów jest jednak to, że wiemy, co zjadamy.
Najcięższym grzechem w trakcie robienia zapasów na zimę jest jednak stosowanie zbyt dużej ilości dodatków, tj. soli, cukru, octu. Ich ilość powinna być ograniczona do minimum, zwłaszcza jeśli podajemy je małym dzieciom.