Przetwory na zimę, które zrobisz już w sierpniu

Lato dostarcza wielu darów natury. Słodkie owoce, obfitujące w witaminy warzywa. Dlaczego nie zamknąć ich w słoiku? To świetny sposób na zachowanie smaku wakacji i rozkoszowanie się nim w zimowe wieczory.

Przygotowywanie przetworów ma też jeszcze jeden walor. Wiele z nich to prawdziwe skarbnice zdrowia, niektóre to nawet naturalne wzmacniacze odporności i doskonałe leki na przeziębienie.

Polacy najczęściej robią kiszonki, dżemy i soki. Które z nich można podawać dzieciom?

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Przeczytaj także: Nie zaszczepiłeś dziecka? Lekarz może odmówić jego leczenia

Kiszone warzywa do bogactwo witaminKiszone warzywa do bogactwo witamin
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

/ 5Kiszone ogórki

Niemal każda gospodyni domowa ma swoją recepturę na kiszone ogórki. Tu jednak najistotniejsze są ich właściwości prozdrowotne. A tych mają one wiele.

Przede wszystkim dostarczają naturalnego probiotyku, a więc bakterii mlekowych. Oczyszczają jelita, hamują namnażanie się chorobotwórczych drobnoustrojów i wzmacniają układ odpornościowy. Probiotyki te regulują ponadto trawienie i pozwalają zminimalizować ryzyko zaparć.

Kiszone ogórki obfitują również w witaminy, zwłaszcza A, C, E i K. Dostarczają również organizmowi magnez, potas, wapń i fosfor, a ponadto zwiększają przyswajalność żelaza. Niezwykle wartościowy jest również sok z kiszonych ogórków, który świetnie radzi sobie z pasożytami układu pokarmowego. Powszechnie stosowanymi dodatkami do kiszenia ogórków są: czosnek, korzeń i liście chrzanu, koper, gorczyca, liście winogron, czarnej porzeczki lub dębu. Ogórki kiszone można podać dziecku, które ukończyło 11. miesięcy.

Na następnym slajdzie obejrzysz wideo

/ 5Kiszona kapusta

Smaczna, chrupiąca, pożywna. Taka jest właśnie kiszona kapusta zrobiona w domu, a do jej przygotowania niewiele trzeba – wystarczy kapusta i sól (niektórzy dodają ponadto marchew, kminek, cebulę, jabłka).

A co kryje w sobie kiszona kapusta? Przede wszystkim wiele w niej witaminy C, która bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy. Nie brakuje również witaminy E oraz witamin z grupy B. I podobnie jak kiszone ogórki, również kapusta zawiera bakterie probiotyczne.

Wiele w niej ponadto fitoncydów, które działają bakteriobójczo. W medycynie ludowej kiszona kapusta uznawana jest za produkt o właściwościach termoregulacyjnych (obniża zbyt wysoką temperaturę ciała, a za niską – podwyższa). Równie zdrowy jest sok z kiszonej kapusty, który wzmacnia odporność, łagodzi kaszel i poprawia apetyt.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Przeczytaj także: Lekarze: nie przychodźcie na SOR z dziećmi, które ugryzł kleszcz

/ 5Soki owocowe

Domowe soki są niezwykle pyszne i zdrowe. Stanowią idealną alternatywę dla produktów tego typu, które znaleźć można na sklepowych półkach. Sok przygotowany w domu pozbawiony będzie sztucznych dodatków, czyli konserwantów i polepszaczy smaku.

Jakie owoce zatem najlepiej jest zamknąć w słoiku?
Przede wszystkim te, które dziecko lubi. Soki przygotować można z malin, czerwonej lub czarnej porzeczki, czarnego bzu, jeżyn. Owoce te są łatwo dostępne, a przygotowanie przetworów z ich udziałem jest proste (zwłaszcza dla posiadaczy sokownika).

W zależności od głównego składnika soku, napój taki posiada wiele witamin i minerałów. Gasi pragnienie i rozgrzewa, a ponadto wzmacnia odporność i skutecznie wspomaga leczenie jesiennych infekcji. Mając do dyspozycji wiele owoców, warto też zrobić zapomniane już dzisiaj kompoty, np. z jabłek. Są doskonałym uzupełnieniem obiadu. Soki, nawet te naturalne i pozbawione cukru, należy podawać dziecku w rozsądnych ilościach. Mogą one bowiem wywołać biegunkę i ból brzucha.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Dżemy i konfitury

Są naturalnie słodkie i możne je dodawać do wielu potraw, m.in. naleśników. Smakują dorosłym, jak i dzieciom.
Domowe dżemy najlepiej jest przygotowywać bez dodatku cukru.

Owoce muszą być wówczas w pełni dojrzałe i miękkie. Jeśli jednak chcemy nieco je osłodzić, najlepszym wyborem będzie dodatnie do przetworu miodu, melasy lub ksylitolu.

Cukier z powodzeniem zastąpią też daktyle, które działają przeciwbólowo, przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, a dodatkowo wzmacniają organizm. Smaczne dżemy przygotować można z truskawek, wiśni, moreli, jabłek, malin lub czarnej porzeczki.

/ 5Czy domowe przetwory faktycznie są zdrowe?

Sosy z pomidorów mają sporą ilość likopenu
Sosy z pomidorów mają sporą ilość likopenu © 123RF

Wiele osób wskazuje na to, że przygotowywanie przetworów jest stratą czasu, bo i tak w czasie obróbki termicznej (tj. pasteryzowanie, duszenie) dochodzi do utraty wielu cennych składników odżywczych. To oczywiście prawda, ale wiele z nich zostaje (ok. 40-60 proc.). Główną zaletą przetworów jest jednak to, że wiemy, co zjadamy.

Najcięższym grzechem w trakcie robienia zapasów na zimę jest jednak stosowanie zbyt dużej ilości dodatków, tj. soli, cukru, octu. Ich ilość powinna być ograniczona do minimum, zwłaszcza jeśli podajemy je małym dzieciom.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące