Letnie owoce w diecie dziecka

Latem bardzo łatwo o świeże warzywa i owoce. O tej porze roku są one nie tylko najsmaczniejsze, ale i najzdrowsze (o ile dojrzewały w pełnym słońcu i bez chemicznych dodatków). Warto nimi wzbogacić dietę dziecka, zwłaszcza że dostarczają wielu witamin i łatwo przyswajalnych składników mineralnych, tj. żelazo, wapń, miedź, potas. Wiele w nich również błonnika, który bardzo korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego.
Dzieciom warto podawać owoce w postaci surowej po wcześniejszym umyciu pod bieżącą wodą. W ten sposób usunie się z ich skórki pestycydy oraz bakterie, które mogły osiąść na powierzchni w czasie nawożenia naturalnego.
Istotne jest również, by nie przesadzać z ilością świeżych owoców w diecie dziecka. Mogą one zadziałać przeczyszczająco i wywołać biegunkę. Jakie owoce są najlepsze dla dzieci i kiedy można je podawać najmłodszym?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

/ 6Maliny

W malinach wiele jest kwasów organicznych (np. cytrynowy, jabłkowy), jak również pektyn i antocyjanów. Te leśne owoce to bogactwo witamin (zwłaszcza witamin C, E i witamin z grupy B) oraz substancji mineralnych (m.in. potasu, wapnia, magnezu, miedzi).
Maliny najlepiej smakują na surowo zaraz po zerwaniu z krzaka. Są wówczas najświeższe i pełne słodkiego aromatu. Warto z nich przygotować galaretkę, konfitury, dżemy, soki.
Medycyna ludowa poleca stosować maliny w czasie jesienno-zimowych infekcji (działają napotnie).
Maliny można wprowadzić do diety dziecka w 7. miesiącu życia.

/ 6Jeżyny

Obraz
© 123RF

Jeżyna przypomina wyglądem malinę, w niektórych zakątkach Polski nazywa się ją ożyną lub ostrężyną.
Są to owoce niezwykle cenne w diecie antynowotworowej. Wiele w nich silnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki.
Jeżyny bogate są w witaminę C, cenny dla dzieci wapń i błonnik. Poleca się ich spożywanie maluchom zmagającym się z anemią, zaburzeniami nerwowymi, chorobami nerek i układu pokarmowego. Pomogą również w dolegliwościach trawiennych, takich jak niestrawność czy biegunki.
Jeżyny rzadko wywołują alergię. Można podawać je niemowlętom po 9. miesiącu życia.
Warto też zamknąć te owoce w słoikach, przygotowując sok. Działa napotnie i wykrztuśnie, a dodatkowo naturalnie wspomaga odporność.

/ 6Jagody

Jagody to prawdziwa skarbnica zdrowia – wiele w nich żelaza, wapnia, fosforu, witamin A i C oraz tych z grupy B.
Składniki zawarte leśnych owocach pomagają usuwać toksyny z organizmu, poprawiają krążenie krwi i wspomagają odporność.
Surowe owoce zapobiegają zaparciom, zaś te w postaci soków i przecierów – wspomagają leczenie biegunki.
W przypadku jagód niezwykle ważne jest ich dokładne umycie pod bieżącą wodą. Uchroni to przed bąblowicą - groźną chorobą pasożytniczą wywoływaną przez tasiemce.
Jagody do diety dziecka można wprowadzić po 6. miesiącu. Są idealną propozycją na drugie śniadanie (dobrze smakują w połączeniu z jogurtem naturalnym).

/ 6Morele

Obraz
© 123RF

Morele – owoce o pięknym wyglądzie i soczystym miąższu – można podać dziecku po 7. miesiącu życia. I z pewnością warto to zrobić, zważywszy na to, że wiele w nich witamin i minerałów, tj. witamina A, witamina C, żelazo, fosfor, potas. Poprawiają przemianę materii, wspomagają leczenie anemii.
Dziecku należy podawać morele w postaci surowej tylko wówczas, gdy będziemy pewni ich pochodzenia. Owoce muszą być w pełni dojrzałe – mieć pomarańczową lub intensywnie żółtą skórkę, na której widoczny będzie charakterystyczny rumieniec.
Z moreli warto przygotować dżem lub kompot.

/ 6Czarne porzeczki

Obraz
© 123RF

Czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa. 100 g tych owoców pokrywa 260 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Wiele w nich również witaminy A, niezbędnej do prawidłowego rozwoju dziecka.
Spożywanie czarnej porzeczki może przynieść wiele korzyści w czasie leczenia zakażeń układu moczowego i pokarmowego – zawarte w nich garbniki hamują namnażanie się chorobotwórczych drobnoustrojów. Obecne w porzeczach olejki eteryczne z kolei pobudzają apetyt.
Porzeczki można podawać niemowlętom po 6. miesiącu życia.

/ 6Śliwki

Obraz
© 123RF

Śliwki, choć smaczne i zdrowe, mogą zagościć w menu dziecka dopiero dwa miesiące przed pierwszymi urodzinami. Owoce te mają bowiem silne właściwości przeczyszczające.
Wiele w nich witaminy A i witaminy E, stosunkowo rzadko występującej w owocach. Zawierają ponadto magnez, potas, żelazo i wapń. Ceni się je za obecność silnych przeciwutleniaczy.
Podając dziecku śliwkę należy bardzo dokładnie oddzielić miąższ od pestki, jest w nich bowiem obecna amigdalina – trujący związek organiczny.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące