Te produkty możesz jeść nawet po upływie terminu ważności
Chleb możemy jeść bez obaw nawet jeśli upłynął jego termin ważności. Musimy się jedynie upewnić, czy nie ma na nim śladów pleśni. Jeśli pieczywo jest czerstwe lub wydaje nam się już nieświeże, warto je wykorzystać do zrobienia grzanek lub tostów.
Można je również zamrozić. Najlepsza temperatura mrożenia powinna wynosić co najmniej -18 stopni Celsjusza. Po rozmrożeniu pieczywa nie wolno ponownie zamrażać.
Zobacz koniecznie:Co jeść by utrzymać lepszą koncentrację?
Kawa
Kawa w ziarnach trzymana w lodówce może zachować swój smak i właściwości nawet do trzech lat po terminie.
Mielona wietrzeje dużo szybciej i po dwóch latach w lodówce nie będzie się właściwe nadawała do spożycia. Właściwie przechowywana kawa rozpuszczalna może być parzona nawet 20 lat po upływie jej daty ważności.
Może więc warto zrobić jakiś zapas na czarną godzinę...
Zobacz koniecznie: Czy można pić kawę będąc w ciąży?
Zdrowsza od czarnej kawy. Pobudza i odchudza
Jajka możemy przechowywać w lodówce nawet do sześciu tygodni. Jak sprawdzić, czy jeszcze się nadają do jedzenia?
Zepsute jajko po wrzuceniu do wody wypłynie na powierzchnię, świeże powędruje na dno. W zepsutym jajku pod skorupką zbierają się gazy. Lepiej więc zachować ostrożność, by go przypadkiem nie rozbić.
Jeśli to się stanie, zalecamy szybką ewakuację. Pamiętajmy, że zbyt długo przechowywane jajka nie powinny być jedzone w formie jajecznicy czy na miękko. Możemy je natomiast ugotować na twardo lub wykorzystać do pieczenia lub naleśników.
Zobacz koniecznie: Czy jesteś uczulony na jajka? Lepiej to sprawdź
Czekolada
Czekolada zawiera bardzo dużo cukru, a cukier to naturalny środek konserwujący. Dlatego, jeśli przegapiliśmy datę ważności ulubionych słodyczy, nie musimy ich wyrzucać.
Oczywiście dotyczy to produktów, które były odpowiednio przechowywane, a ich opakowanie nie było uszkodzone.
Czekoladę możemy jeść spokojnie nawet do trzech miesięcy po upływie jej terminu ważności.
Jeśli mamy jednak wątpliwości, możemy ją wykorzystać do przygotowania polewy do ciasta lub dodać do muffinek.
Zobacz konieczznie: Jestes w ciąży i lubisz czekoladę? Sprawdź czy nie zaszkodzisz dziecku
Mleko
Świeżość mleka ocenimy bardzo szybko. Wystarczy po prostu je powąchać. Mleko powinno być zdatne do spożycia jeszcze przez trzy dni po upływie terminu ważności. Trzeba je tylko przez cały czas przechowywać w lodówce. Pamiętajmy też, że gotowanie mleka wyeliminuje wszelkie szkodliwe bakterie, które są w nim obecne. To, które nam skwaśniało także możemy wykorzystać, np. do przygotowania naleśników lub racuchów.
Sprawdź koniecznie: Czy mleko jest zdrowe? Fakty i mity
Ryż, makaron, kasza, mąka
Odpowiednio przechowywane produkty zbożowe zachowują swoje wartości przez kilka lat! Co to znaczy odpowiednio przechowywane? W suchym, chłodnym miejscu i szczelnie zamkniętym opakowaniu. Jeśli więc w naszych szafkach zalegają przeterminowane kasze czy makarony nie wyrzucajmy ich, tylko wykorzystajmy do przygotowania obiadu.
Sprawdź koniecznie: Jaka kasza jest najlepsza do jedzenia?
Żółty ser
Twardy, suchy żółty ser możemy jeść dopóki nie zacznie pleśnieć i nie zmieni swojego zapachu.
Pleśniowy nadaje się do spożycia nawet przez sześć tygodni po upływie daty ważności, chyba że wcześniej zacznie pachnieć amoniakiem. Wówczas, musimy się go niestety pozbyć jak najszybciej.
Przeterminowany ser sprawdzi się w tostach lub jako dodatek do zapiekanek, sosów czy zup.
Sprawdź koniecznie: Najzdrowsze rodzaje żółtych serów przeznaczone dla kobiet w ciąży