Jedzenie poprawiające pracę i rozwój mózgu
To, w jaki sposób odżywiają się dzieci, ma wpływ nie tylko na ich wagę, wygląd czy dobre samopoczucie. Prawidłowe żywienie zapewni im niezbędne dla pracy mózgu składniki odżywcze, dzięki którym łatwiej się uczą, lepiej zapamiętują i podejmują szybkie, trafne decyzje. Wpływu jedzenia na pracę mózgu nie można bagatelizować. Nie powinni tego robić zwłaszcza rodzice rozwijających się dzieciaków. Jeśli zależy ci na zdrowiu psychicznym i dobrej kondycji twojej pociechy, sprawdź, jakie produkty powinny znaleźć się w jej menu.
Kolorowe warzywa i owoce
W jagodach, wiśniach, bakłażanach, czerwonej kapuście czy żurawinie znajdziesz antocyjany, czyli związki, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia komórek mózgu. Warzywa i owoce o intensywnych kolorach zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy potrzebnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Mózg potrzebuje ich, aby wszystkie jego funkcje mogły działać na wysokich obrotach. Składniki znajdujące się w warzywach i owocach dostarczają dziecku energii, pomagają w nauce i zapewniają prawidłowy rozwój psychiczny i fizyczny.
Łosoś
Upewnij się, że w diecie dziecka nie brakuje ryb, przede wszystkim tych tłustych, które dostarczają cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju mózgu, korzystnie wpływają na pracę serca. Okazuje się, że osoby, w których menu znajduje się więcej omega-3, znacznie lepiej wypadają w testach, w których trzeba wykazać się umiejętnościami mentalnymi, a także są bystrzejsze.
Łososia można wprowadzić do diety dziecka wcześnie, bo już w 6-7 miesiącu życia. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych w rybie znajdziesz także witaminę A, która chroni wzrok, witaminę D, której niedobór u dzieci prowadzi do rozwoju krzywicy, oraz witaminę E dbającą o dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.
Owies
Nazywany często "paliwem dla mózgu". Owies to jedno z najpopularniejszych zbóż dla dzieci, bo dostarcza im niezbędnej energii i odżywia mózg, pozwalając na efektywniejszą pracę. Znajdziesz w nim witaminy z grupy B, takie jak B1, która przyda się w szczególności rozdrażnionym, zmęczonym maluchom, witaminę B6 poprawiającą koncentrację, pamięć i pozwalającą na szybsze przyswajanie wiedzy, a także niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego selen i magnez.
Taka dawka witamin i składników mineralnych przyda się maluchom zwłaszcza w godzinach porannych. Płatki owsiane możesz zacząć podawać dziecku już od 10 miesiąca życia.
Masło orzechowe
Zarówno orzeszki ziemne, jak i masło orzechowe są bardzo dobrymi źródłami witaminy E, silnego przeciwutleniacza, który chroni błony. Dodatkowo znajdziesz w nich tiaminę, dzięki której zarówno mózg, jak i układ nerwowy mogą przekształcić glukozę na energię. Dzięki temu mózg jest odpowiednio pobudzony i ma siłę do działania, której dzieci potrzebują w ciągu całego dnia. Kupując masło orzechowe, sprawdzaj jego skład. Najlepsze będzie to bez dodatku soli i cukru.
Orzeszki arachidowe są pełne dobrych kwasów tłuszczowych, ale są też silnym alergenem i z tego względu wielu rodziców nie chce podawać masła orzechowego dzieciom przed ukończeniem drugiego roku życia. To błąd. Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z King's College London udowadniają, że podawanie już niemowlętom tego produktu zapobiega powstawaniu uczuleń.
Fasola
Fasola jest szczególnie polecana w diecie dziecka ze względu na dużą zawartość błonnika, białka (ma go więcej niż mięso) i węglowodanów złożonych. Jeśli dodasz fasolę do lunchu malucha, będziesz mieć pewność, że mózg otrzyma zastrzyk energii, który starczy mu aż do popołudniowych godzin. Znajdziesz w niej również niezbędne witaminy i składniki mineralne, takie jak sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, fluor oraz witaminy: B1, B2, B6, C. Fasolę możesz wprowadzić do menu dziecka po 10 miesiącu życia.