Które mleko jest najzdrowsze?
Mleko to podstawowy produkt naszego jadłospisu. Zalewamy nim płatki śniadaniowe lub dodajemy do kawy. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie, by mogło go zabraknąć w lodówce. To prawdziwy zestaw witamin i składników mineralnych.
Do niedawna rodzaje mleka ograniczały się jedynie do krowiego oraz koziego. Współcześnie na sklepowych półkach znajdziemy również mleko kokosowe, sojowe czy ryżowe. Sprawdźmy więc, jaka jest między nimi różnica. Które z nich ma najwięcej wapnia, potasu oraz innych składników mineralnych?
Mleko krowie
Mleko krowie (o zawartości 3.2 proc. tłuszczu) zawiera witaminy A, E, D, K oraz te z grupy B. To również bogactwo wapnia (113 mg na 100 g), żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku oraz kwasu foliowego. Szklanka takiego mleka to 140 kcal. Wiele osób uważa jednak, że mleko krowie jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlaczego? Zapotrzebowanie na białko zmniejsza się wraz z wiekiem. W mleku krowim znajdziemy go aż trzykrotnie więcej niż w mleku z piersi matki. To także duża dawka wapnia, a nadmiar tego składnika mineralnego powoduje obciążenie dla organizmu.
Mleko kozie
Doskonałym zamiennikiem mleka krowiego dla osób, które z powodu nietolerancji pokarmowej nie mogą go stosować, jest mleko kozie. Właśnie dlatego również ten rodzaj widnieje na naszej liście zdrowego mleka.
W jego składzie znajdziemy więcej wapnia, ponad dwa razy więcej potasu, fosforu, selenu oraz wielu witamin niż w zwykłym mleku od krowy. Mleko kozie jest także zdecydowanie lepiej przyswajalne. Jest lekkostrawne, nie zawiera laktozy ani kazeiny, czyli białka powodującego alergię.
Pite regularnie obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz wpływa na mineralizację kości. Mleko kozie skrywa także tryptofan – substancję odpowiedzialną za produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
Mleko sojowe
Czas na mleko sojowe o dużej zawartości pełnowartościowego białka oraz potasu. Uzyskujemy go z ugotowanych, a następnie rozdrobnionych ziaren soi. Znajdziemy w nim również fitoestrogeny – związki organiczne, które swoim działaniem wspomagają wchłanianie się wapnia. Mleko sojowe ma bardzo niski indeks glikemiczny, jest też niskokaloryczne. 100 g mleka to jedyne 41 kcal. Dla porównania - 100 g mleka krowiego o 2 proc. zawartości tłuszczu zawiera 10 kcal więcej.
Regularne picie mleka sojowego wpływa na poprawę profilu lipidów we krwi. Tłuszcz w nim zawarty jest nienasycony, bez cholesterolu. Warto go więc stosować w profilaktyce chorób serca. Mleko sojowe polecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie podwyższa w znaczny sposób poziomu glukozy we krwi.
Mleko ryżowe
Na liście zdrowego mleka znajdziemy również to pochodzące z ryżu. Jeżeli chodzi o kaloryczność, mleko ryżowe jest bardzo podobne do 2 proc. mleka krowiego. W jego składzie znajdziemy jednak więcej węglowodanów. Mleko ryżowe, które obecnie możemy kupić w większości sklepów, zawiera także dodatkowe porcje witamin z grupy B oraz składników mineralnych – żelaza czy wapnia.
W mleku ryżowym znajdziemy duże ilości błonnika – substancji, która reguluje częstotliwość wypróżnień. Najczęściej otrzymujemy go z ryżu brązowego.
Mleko kokosowe
Ranking kończy mleko kokosowe, które pozyskujemy z miąższu orzecha kokosowego zmieszanego z wodą. W jego składzie znajdziemy duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. To bogactwo manganu, miedzi, fosforu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego, selenu oraz witaminy C, niacyny oraz witamin z grupy B. Mleko jest jednak bardzo kaloryczne. W 100 g znajduje się 200 kcal.
Według specjalistów, mleko kokosowe pozytywnie wpływa na wrzody żołądka i stany zapalne oraz wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.