Powody, dla których warto jeść płotki. Sezon wędkarski trwa
Płoć to niewielka ryba, która występuje w jeziorach, rzekach i zbiornikach na terenie całej Europy. W Polsce znajdziemy ją we wszystkich wodach, poza strumieniami.
Mięso płoci jest białe, delikatne i smaczne. Ryba posiada dużo ości, ale dają się one łatwo usunąć.
Płoć zawiera też o połowę mniej kalorii niż sum. 100 g tej ryby to ok. 112 kcal.
Warto włączyć ją do swojego menu ze względu na cenne właściwości zdrowotne.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Chroni serce, poprawia pracę mózgu. Cenny składnik znajdziesz nie tylko w rybach
Bogactwo witamin i minerałów
Płoć jest bogata w witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, B12, a także witaminy D i E.
Witaminy z grupy B odpowiadają m.in. za prawidłowe działanie układu nerwowego. Pomagają łagodzić napięcie, poprawiają sprawność intelektualną i nastrój.
Witamina D odpowiada za mocne kości, zdrowe zęby, prawidłowo działający układ krążenia i szczupłą sylwetkę. Witamina E pomaga zachować zdrowy wygląd, chroni komórki przed działaniem wolnych rodników.
Płoć jest też skarbnicą potasu (330 mg w 100 g), fosforu (252 mg w 100 g), wapnia, cynku, żelaza, magnezu i selenu. Wszystkie te minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Źródło białka
Płoć jest źródłem pełnowartościowego białka. W 100 g znajduje się prawie 20 g białka. Jest ono łatwo przyswajalne.
Spożywanie płoci poleca się sportowcom i osobom na diecie budującej mięśnie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Porcja dobrych tłuszczów
Płocie bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 – EPA i DHA, które odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu.
Hamują procesy zapalne w komórkach organizmu. Kwasy omega-3 są też niezbędne w regeneracji siatkówki oka.
Zapewniają jej prawidłowe funkcjonowanie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Udowodniono, że zmniejsza ryzyko chorób serca. Kosztuje grosze
Właściwości antynowotworowe
Płocie są sennym źródłem rzadkiego pierwiastka – selenu. Jest on cennym przeciwutleniaczem.
Niski poziom selenu może przyczyniać się do powstawania raka pęcherza.
Nowotwór ten częściej atakuje kobiety. W grupie ryzyka znajdują się też osoby, które ukończyły 50. rok życia.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Z butelki czy z kranu? Ekspert wyjaśnia jaką wodę mogą pić nawet dzieci
Wybierz dobrze
Kupując płocie, zwróć uwagę na ich wielkość. Jeśli są duże, świadczy to o tym, że ryby są starsze i mogą być bardziej zanieczyszczone niż młode osobniki.
Korzystaj ze sprawdzonych źródeł. Będziesz mieć pewność, że ryba bytowała w czystym zbiorniku wodnym. Za kilogram płoci na targu rybnym zapłacisz ok. 4 zł.
Unikaj smażenia ryb - staną się wtedy bardzo kaloryczne. Najlepiej przygotować je na parze. Uważaj też na ości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl