"Porcja" warzyw lub owoców - to znaczy ile? Ekspert podpowiada
400 gramów w 5 porcjach - tyle warzyw i owoców zalecają spożywać specjaliści ds. żywienia w ciągu dnia. Już taka ilość pomaga zachować zdrowie oraz może pomóc zapobiegać chorobom dietozależnym, takim jak otyłość, choroby układu krążenia, niektóre rodzaje nowotworów.
Mało osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, co dokładnie oznacza słowo "porcja". Jak zatem wygląda ta kwestia? Wyjaśnia prof. Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące 5 zasad zdrowej diety
Zobacz także: Matka 1,5-rocznego chłopca doznała szoku, kiedy odebrała go z przedszkola. "Nie mogłam odkleić koszulki od jego ciała"
Porcja owoców
400 g dziennie w 5 porcjach oznacza, że jedna porcja to ok. 80 g. Po co jednak ją ważyć? Zamiast tego, znacznie wygodniej jest poznać proste przykłady, które wskazuje ekspert.
Porcja owoców to może być np. średniej wielkości jabłko, gruszka, banan, pomarańcza, brzoskwinia lub kiwi. Może być to również szklanka soku z owoców o objętości 200 ml.
Prof. Stoś wskazuje: "Jeżeli owoce są mniejsze, będą to np. 2 mandarynki, 3 lub 4 śliwki, 5-7 truskawek. Mniej więcej tyle, ile zmieści się nam w garści".
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące tego, jak kupować warzywa
Porcja warzyw
1 porcja warzyw to w opinii prof. Stoś średniej wielkości marchewka, ogórek lub pomidor. W przypadku mniejszej wielkości warzyw, będzie to kilka mniejszych pomidorów, kilka rzodkiewek. Porcja np. warzyw zielonych liściastych oznacza standardowej wielkości miseczkę sałaty, kapusty lub też warzywnej sałatki.
Uważa się za nią także 200 ml soku warzywnego.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące tego, jak przechowywać warzywa i owoce latem
Zobacz także: 6 metod wychowawczych, których nie należy już stosować
Co jeszcze może być "porcją"?
Prof. Stoś zaznacza, że "porcja" wcale nie musi być stosowana tylko do świeżych warzyw i owoców. Dobrze o tym pamiętać, zwłaszcza kiedy kończy się sezon na uprawianie w przydomowych ogródkach warzyw i zrywanie owoców z sadów.
"Porcją" może być talerz zupy, przygotowanej na bazie warzyw. Będzie nią także kartonik lub szklanka pasteryzowanego soku.
- Dzięki zastosowaniu technologii aseptycznego pakowania żywności, która polega na pakowaniu pasteryzowanej i schłodzonej żywności do sterylnych opakowań kartonowych, możliwe jest zachowanie świeżości żywności oraz jej jakości odżywczej bez konieczności dodawania do niej konserwantów - wyjaśnia prof. Stoś.
Za jedną "porcję" uważana jest także saszetka musu owocowego, warzywnego lub warzywno-owocowego.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące przekonania dziecka do jedzenia owoców i warzyw
"Porcja" i "garść"
W przypadku owoców i warzyw małej wielkości, dobrze jest określać porcję inaczej, np. słowem "garść".
Oczywiste jest, że każdy ma inną wielkości dłoni, ale ona dobrze wyznacza, ile warzyw i owoców powinniśmy spożyć jednorazowo. Mężczyźni mają pokaźniejszą garść i ich porcja powinna być przez to obszerniejsza, ze względu na większe zapotrzebowanie. Dla kobiet będzie ona natomiast mniejsza.
- Pamiętajmy, że wszystkie owoce i warzywa – świeże, mrożone, suszone czy w formie przetworów, są wartościowym składnikiem diety. Zatem, gdy już mamy świadomość, jak prosta do przygotowania jest jedna warzywno-owocowa porcja oraz jak wieloma możliwościami dysponujemy, nie szukajmy wymówek – jedzmy warzywa, owoce i pijmy soki – na zdrowie! - zachęca prof. Stoś.