Które warzywa i owoce są pełne pestycydów?
Co roku Environmental Working Group publikuje ranking warzyw i owoców najmniej i najbardziej skażonych pestycydami. Zdaniem EWG prawie 70 proc. przebadanych produktów miało w swoim składzie te szkodliwe dla zdrowia substancje.
Sprawdź, które owoce i warzywa uplasowały się na najwyższych pozycjach, a których lepiej unikać.
Zobacz także: Podając je dziecku, zapobiegniesz nowotworom
Czym są pestycydy?
Pestycydy są substancjami stosowanymi w produkcji żywności. Zwalczają szkodniki, takie jak: owady, gryzonie, chwasty, bakterie, pleśnie oraz grzyby. Spryskane nimi owoce i warzywa rosną duże i bez żadnych skaz.
Według Światowej Organizacji Zdrowia, pestycydy są toksyczne dla ludzi. Mają negatywny wpływ na płodność i odporność organizmu. Wykazują również właściwości kancerogenne. Substancje, pomimo skrupulatnego mycia, pozostają na spożywanych przez nas produktach.
Zobacz także: Tak szybko oczyścisz owoce i warzywa z bakterii
Najbardziej skażone
Najwięcej pestycydów znaleziono w: truskawkach, szpinaku, nektarynkach, jabłkach, brzoskwiniach, selerze, winogronach, gruszkach, wiśniach, pomidorach oraz papryce i ziemniakach. To właśnie one znalazły się na liście „Parszywej dwunastki”, czyli produktów najbardziej skażonych.
W przebadanych truskawkach odkryto aż 20 różnego rodzaju pestycydów, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Przy tak dużych ilościach, w oczyszczeniu owoców nie pomoże zwykłe mycie przed jedzeniem.
W ubiegłym roku szpinak zajął ósmą pozycję w rankingu. Najnowsze badania wykazały jednak gwałtowny wzrost stężenia pestycydów w tej zielonej roślinie.
Zaskoczeniem jest także brak obecności na liście pomidorów i ogórków, które można było znaleźć w poprzednich rankingach. Na listę wskoczyły natomiast gruszki i ziemniaki.
Warto tutaj zaznaczyć, że zestawienie tworzone jest w USA, gdzie normy stosowania środków ochrony roślin są bardziej liberalne niż w Europie. Podobny raport odnośnie pestycydów przygotowuje EFSA (European Food Safety Authority).
Eksperci podkreślają również, że to, że dany produkt znalazł się na liście, nie oznacza, że trzeba go wykluczyć z diety. Są sposoby na pozbycie się pestycydów z warzyw i owoców. Poza tym ich niewielkie ilości nie powinny stanowić zagrożenia dla zdrowia. O wiele większym niebezpieczeństwem jest ograniczenie ilości świeżych warzyw i owoców w diecie - może to doprowadzić do niedoborów witamin i związków mineralnych.
Sprawdź także: Dziecko nie je tych produktów? Odbije się to na jego zdrowiu
Najlepszy wybór
Warzywa i owoce, które miały w sobie najmniejszą ilość pestycydów, zostały umieszczone na liście „Czystej Piętnastki”. Otwiera ją kukurydza, awokado oraz ananasy. Dobre dla zdrowia są także: kapusta, cebula, groszek, papaja, szparagi, mango, bakłażan, melon miodowy, kiwi, kantalupa (kolejna odmiana melona), kalafior oraz grejpfrut.
Tylko w 1 proc. badanych awokado i kukurydzy wykryto pestycydy. Właśnie dlatego uznano je za najczystsze.
Zobacz także: Karmisz piersią? Te owoce ci nie zaszkodzą
W jaki sposób pozbyć się pestycydów?
W sklepach znajdziemy wiele specjalistycznych płynów, które oczyszczą owoce i warzywa z ochronnej warstwy pełnej substancji chemicznych. Środki zniszczą nie tylko resztki nawozów oraz pestycydy, ale także bakterie e.coli, listerii czy salmonelli.
Owoce i warzywa możemy również moczyć w wodzie z solą morską lub wyciskanym sokiem z cytryny. 10 minut powinno wystarczyć, by je oczyścić. Dobrym sposobem jest także płukanie w wodzie z octem i sodą oczyszczoną. Zmiana środowiska z kwaśnego na zasadowy zniszczy wszystkie bakterie i pestycydy.
Zobacz także: Strzeż się tych bakterii. Mogą wywoływać poważne choroby