Jesteś w ciąży? Jedz truskawki!
Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami. Te małe, czerwone i słodkie owoce, wzbudzają czasami wśród kobiet w ciąży strach niemalże równy z groźbą choroby. Podobno wywołują alergie już u płodu, a nawet bywają przyczyną „truskawkowych znamion”. To wszystko jednak mity. Truskawki w ciąży – jak większość owoców – są wskazane. Dlaczego warto je jeść?
Źródło żelaza
Najlepsze są prosto z pola. Jeszcze pachnące słońcem. Najsłodsze, najbardziej soczyste, najzdrowsze. Truskawki, bo o nich mowa, to nie tylko pyszny owoc. To także swoisty magazyn substancji odżywczych.
Przede wszystkim są bogate w witaminę C. Naturalny antyoksydant pomaga wymiatać z organizmu wolne rodniki, chroniąc go przed nowotworami. Co więcej, witamina C jest potrzebna, by kobieta ciężarna nie była podatna na przeziębienie – wzmacnia odporność organizmu.
Naturalny lek na anemię
Wszechobecnym i dość często występującym problemem wśród kobiet oczekujących na dziecko jest anemia. Niedobór żelaza, objawiający się zaniżonym poziomem hemoglobiny przysparza przyszłym mamom niemało stresu. Zazwyczaj sięgają one wtedy po suplementy diety.
Tymczasem z pomocą mogą przyjść truskawki. Już 10 dag tego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która ułatwia wchłanianie i przyswajanie żelaza w organizmie. Bez witaminy C nawet największa ilość żelaza nie będzie miała szansy się przyswoić. A co za tym idzie – nie wpłynie pozytywnie na poziom hemoglobiny.
Truskawki na zaparcia
Dają się we znaki najczęściej w drugim lub trzecim trymestrze ciąży i potrafią skutecznie utrudnić życie. Zaparcia, bo o nich mowa, również są częstą bolączką ciężarnych.
W niwelowaniu zaparć egzamin zdadzą właśnie truskawki. Ich małe, zielonkawe pestki zawierają błonnik, który wyściela ściany jelit, ułatwiając trawienie i zapobiegając zaparciom. Zrezygnuj ze sztucznych środków kupionych w aptece.
Niwelują opuchliznę
Opuchnięte stopy, łydki, dłonie to efekt zatrzymania w wody w organizmie. Tę przypadłość zna każda ciężarna. Większość z nich nie wie, że można ją wyeliminować w przyjemny i łatwy sposób. Truskawki mają właściwości moczopędne, dzięki czemu ułatwiają oczyszczanie organizmu z toksyn, a tym samym ułatwiają wydalanie wody z organizmu redukując obrzęki i pozwalając ciału wrócić do normalności.
Poprawiają humor
To jeszcze nie wszystko. Oprócz witaminy C, truskawki zawierają także witaminy z grupy B oraz magnez. Dzięki tym składnikom poprawiają humor i pomagają zapobiegać przedwczesnym skurczom macicy. Natomiast sole wapnia, fosforu, krzemu i manganu wpływają na układ kostny, wzmacniając go. Poprawiają także stan skóry, włosów i paznokci.
Obalamy mity
Mimo tych wszystkich zalet, wśród ciężarnych pokutuje opinia, że jedzenie truskawek w ciąży sprawi, że dziecko po porodzie będzie na nie uczulone. To nieprawda. Naukowcy coraz częściej zwracają uwagę, iż kobiety w ciąży powinny jeść wszystko. Tylko w taki sposób mogą przyzwyczaić dziecko do zawartych w owocach i warzywach alergenów, a także wyrobić na nie odporność. Unikanie jest najgorszą z metod.
Co z truskawkowymi znamionami? Te małe czerwone grudki na skórze to nic innego jak naczyniaki. Nie są groźne i znikają po kilku miesiącach od urodzenia dziecka.